Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pavļuts no veselības ministra amata atkāpties negrasās

© Aivars Ķesteris/F64

Veselības ministram Danielam Pavļutam (AP) "nedaudz ir sajūta", ka veselības ministram pašlaik cenšas uzkraut visu atbildību par Covid-19 krīzes smagumu un izmanto kā zibensnovedēju valdības darba problēmām.

Pavļuts intervijā TV3 atzīmēja, ka viņam ir informācija, ka daļa mediķu, kas piedalījās vēstules tapšanā, kurā beigu galā pieprasīta viņa demisija saistībā ar Covid-19 krīzes vadību, gribējuši šo vēstuli sūtīt kā signālu visai valdībai, ne tikai veselības ministram.

Pēc ministra vārdiem, šobrīd ir Covid-19 krīzes vissmagākais posms, tāpēc pats viņš atkāpties neplāno, jo uzskata, ka nav īstais laiks vainīgo meklēšanai. Taujāts, vai "Attīstībai/Par" paliks valdībā, ja premjers Krišjānis Kariņš (JV) tomēr pieprasīs viņa demisiju, Pavļuts atteica, ka par to vēl esot pāragri runāt.

Vērtējot vēstulē izteiktos pārmetumus, Pavļuts stāstīja, ka vakar ticies ar daudziem veselības aprūpes speciālistiem, tostarp no privātā sektora, un šī sanāksme, pēc viņa sajūtām, beigusies ar vienotu izpratni, ka visiem nozarē strādājošajiem ir jānāk talkā lielajām slimnīcām Covid-19 pacientu aprūpē.

Mediķu mobilizācija, par kuru izskanējusi lielākā kritika, esot galējais variants, bet izslēgt to nevar, atzīmēja ministrs, atkārtoti uzsverot, ka situācija ir ļoti smaga un ir nepieciešams saprast, ka pārējai nozarei ir jānāk palīgā

lielajām slimnīcām, kuras pārslogo ar Covid-19 saslimušie.

Pavļuts atzīst, ka krīzes laikā viņam ir trūcis laika dialogam ar visiem veselības aprūpes nozarē strādājošajiem, jo šajā laikā visvairāk tiek runāts ar krīzes visvairāk skartajām iestādēm - slimnīcām, taču viņš sola runāt ar nozares pārstāvjiem, lai rastu vienotu izpratni par situāciju.

Politiķis pieļauj, ka daļa mediķu dusmu saistītas ar valdībā iestrēgušo mediķu atalgojuma jautājumu, kuru nobremzējuši premjers un finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), jo risinājums esot par dārgu.

Kā ziņots, Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) ir pieprasījusi veselības ministra Pavļuta demisiju, pārmetot viņam "Veselības ministrijas (VM) ilgstoši pieļautās kļūdas krīzes vadībā un plānoto mediķu mobilizācijas izsludināšanu".

Kariņš pēc vēstules tikās ar LĀB un paziņoja, ka saspīlējums starp veselības nozari un veselības ministru ir kritisks. Kariņš neatklāja, prasīs vai neprasīs Pavļuta demisiju, uzsverot, ka plāno sarunu ar koalīcijas partneriem par šo jautājumu.