Sinoptiķi brīdina: gaidāms spēcīgs pērkona negaiss ar ekstremālām lietusgāzēm; izsludināts sarkanais brīdinājums [papildināts]

© unsplash.com

Agrā ceturtdienas rītā daudzviet Kurzemē līst, no Lietuvas nākoši lietus mākoņi gaidāmi arī Zemgales rietumos, liecina meteoroloģiskā informācija.

Latvijas rietumu daļā debesis ir pārsvarā apmākušās, valsts austrumu pusē mākoņu ir maz un spīd saule.

Dienas laikā daudzviet valsts rietumu un centrālajā daļā gaidāms lietus, vietām prognozēts spēcīgs pērkona negaiss un sevišķi stiprs lietus.

Pērkona negaiss un intensīvas lietusgāzes, kas var izraisīt īslaicīgus plūdus, visvairāk iespējamas pēcpusdienā un vakarā. Negaisa laikā pastāv arī krusas un lielu vēja brāzmu risks. Latgalē un Vidzemes austrumos gaidāms sauss un saulains laiks

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs valsts lielākajā daļā izsludinājis oranžās pakāpes brīdinājumu par pērkona negaisu, kas būs spēkā no plkst.14 pēcpusdienā līdz plkst.2 naktī, savukārt laika posmā no plkst.16 līdz 20 valsts rietumu pusē būs spēkā pat sarkanā līmeņa brīdinājums par pērkona negaisu ar ekstremāli stiprām lietusgāzēm. Iespējama arī lielgraudu krusa un vēja brāzmas līdz 20-24 metriem sekundē.

Pārsvarā pūtīs mērens dienvidu, dienvidaustrumu vējš ar brāzmām līdz 9-14 metriem sekundē. Maksimālā gaisa temperatūra no +22..+27 grādiem valsts rietumu daļā līdz +28..+32 grādiem centrālajos un austrumu novados.

Rīgā iespējams lietus un pērkona negaiss, lielākā nokrišņu varbūtība gaidāma vakarā, tai skaitā iespējams ļoti stiprs lietus un īslaicīgi plūdi. Pūtīs mērens dienvidu, dienvidaustrumu vējš, negaisa laikā - brāzmains vējš. Maksimālā gaisa temperatūra ap +30 grādiem.

Valsts austrumos laikapstākļus nosaka anticiklons, Kurzemi sasniegusi atmosfēras fronte. Gaisa spiediens jūras līmenī no 1016 hektopaskāliem Kurzemes rietumos līdz 1023 hektopaskāliem Krievijas pierobežā, tas pazeminās.

Vasaras vidū ultravioletais starojums ir gada augstākajā līmenī, tādēļ no plkst.11 līdz 16 nav ieteicams ilgstoši atrasties tiešos saules staros.