Ukrainas kara 750. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:02]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 14. martā. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:02 Atbilstoši Rietumu izlūkdienestu aplēsēm karā Ukrainā kritušo un ievainoto Krievijas karavīru skaits pārsniedzis 350 000, ceturtdien sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Krievija maksā ļoti augstu cenu par margināliem ieguvumiem," Briselē norādīja alianses vadītājs.

Ukraiņi nogremdējuši vai padarījuši kuģošanai nederīgus lielu daļu Krievijas Melnās jūras flotes kuģu, piebilda Stoltenbergs.

Gaisa karā ukraiņi notriekuši Krievijas augstas kvalitātes novērošanas lidaparātus, viņš norādīja.

Ģenerālsekretārs arī mudināja NATO 32 dalībvalstis sniegt lielāku militāro atbalstu Ukrainai.

Stoltenbergs konkrēti vērsās pie ASV republikāņiem, kas šobrīd Kongresā bloķē Savienoto Valstu prezidenta Džo Baidena plānoto palīdzību.

Katra kavēšanās diena ietekmē situāciju kaujaslaukā, sacīja Stoltenbergs.

20:17 Ukraina savus triecienus Krievijas Federācijas teritorijā ne ar vienu nesaskaņos, sacīja valsts Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Aleksejs Daņilovs.

Šādi viņš komentēja pēdējos uzbrukumus mērķiem Krievijā. "Ja mēs jau šodien esam sasnieguši Rjazaņu, tad tas vēl ir tālu no mūsu rekorda. Ticiet man, tas turpināsies un mēs neapstāsimies. Turklāt mēs ne ar vienu nevienosim, kādus mērķus mēs aptversim Krievijas Federācijā. militāri rūpnieciskais komplekss, kas baro Krievijas armiju - tas viss tiks iznīcināts,” komentārā Radio Liberty sacīja Daņilovs.

Runājot par Krievijas brīvības leģiona, Krievijas brīvprātīgo korpusa un Sibīrijas bataljona rīcību, NSDC sekretārs sacīja, ka viņi "gājuši balsot", uz ko viņiem kā Krievijas pilsoņiem ir tiesības.

19:23 Vācijas kanclers OIafs Šolcs Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim solījis, ka atbalsts militārajā sfērā tiks turpināts, ceturtdien pēc abu līderu telefonsarunas pavēstīja Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Hēbeštreits.

Šolcs telefonsarunā ar Zelenski ceturtdien runājis par politisko, militāro un humāno situāciju Ukrainā, sacīja Hēbeštreits.

Šolcs solījis Zelenskim, ka Vācija turpinās savu atbalstu "ciešā koordinācijā ar Eiropas un starptautiskajiem partneriem".

Vācijas parlaments ceturtdien atkal ar lielu balsu vairākumu noraidīja vācu spārnoto raķešu "Taurus" tūlītējas piegādes Ukrainai.

Konservatīvās opozīcijas priekšlikums par tālas darbības ieroču sistēmu nekavējošām piegādēm Ukrainai neguva vairākuma atbalstu.

Šolcs piektdien Berlīnē plāno tikties ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Polijas premjerministru Donaldu Tusku.

18:51. Vācijas bruņojuma koncerna "Rheinmetall" izpilddirektors Armīns Papergers, prezentējot uzņēmuma rezultātus pērnajā gadā, paziņojis par plāniem atvērt vismaz četras rūpnīcas Ukrainā, ziņo "European Pravda" ar atsauci uz aģentūru AFP

Papergers paziņoja, ka "Rheinmetall" ražos munīciju, militāro aprīkojumu, šaujampulveri un pretgaisa sistēmas. "Ukraina mums šobrīd ir nozīmīgs partneris. Mēs šeit redzam potenciālu no diviem līdz trīs miljardiem eiro gadā," viņš piebilda.

17:33. ES līderi grasās spert svarīgu soli, lai konfiscētu 27 miljardu eiro lielu peļņu no Krievijas aktīviem, kas iesaldēti Eiropā, lai sniegtu militāru palīdzību Ukrainai, ziņo izdevums "The Guardian", atsaucoties uz ES augstākajām amatpersonām.

Izdevuma avoti liecina, ka Eiropas Komisijas amatpersonas ir gatavas iesniegt, viņuprāt, juridiski pamatotu priekšlikumu izskatīšanai ES dalībvalstīm, iespējams, pirms premjerministru sanāksmes Briselē nākamceturtdien.

16:00. Maskavas prokuratūra ceturtdien brīdinājusi, ka opozīcijas iecerētā akcija "Pusdienlaiks pret Putinu" esot nelikumīga. Vairāki Krievijas opozicionāri iepriekš aicinājuši visus, kas nepiekrīt diktatora Vladimira Putina politikai, tā dēvēto prezidenta vēlēšanu laikā 17.marta pusdienlaikā vienlaicīgi ierasties vēlēšanu iecirkņos, šādi paužot klusējošu protestu.

15:05. Krievijas Belgorodas un Kurskas apgabalu iedzīvotājiem nekavējoties jāevakuējas, lai izvairītos no Ukrainas pusē karojošo krievu brīvprātīgo vienību un pret tiem vērstās Krievijas valdības spēku uguns, teikts ceturtdien izplatītajā Krievijas Brīvprātīgo korpusa (RDK), leģiona "Krievijas brīvība" un Sibīrijas bataljona kopīgā paziņojumā.

14:23. Vācijas Bundestāgs ceturtdien atkārtoti noraidījis opozīcijā esošo konservatīvo iesniegto rezolūciju, kurā valdība aicināta piegādāt Ukrainai spārnotās raķetes "Taurus". Pret rezolūciju balsoja 495 no 690 deputātiem, kas piedalījās balsojumā, bet to atbalstīja tikai 190, kamēr pieci atturējās.

13:00. Netālu no Ukrainas robežas esošajā Belgorodā ceturtdien atskanējuši sprādzieni un virs pilsētas paceļas dūmu stabi, ziņo vietējie tīmekļa mediji. Iepriekš Ukrainas pusē karojošais Krievu brīvprātīgo korpuss (RDK) un leģions "Brīvā Krievija" brīdinājuši iedzīvotājus par briesmām un aicinājuši evakuēties.

Pēc tam tīmeklī parādījies videoieraksts, kurā redzama Belgorodā degoša automašīna. Aculiecinieks aizkadrā apgalvo, ka tai trāpījis dudzstobru reaktīvās iekārtas "Grad" šāviņš.

12:47. "Dodam pusotru stundu," - šādu ultimātu Belgorodas un Kurskas apgabalu varas iestādēm izvirzījis Kapustins no Krievu brīvprātīgo korpusa (RDK). Kapustins deva pusotru stundu laika Belgorodas apgabala un Kurskas apgabala iedzīvotāju evakuācijai. Vēl vakar brīvprātīgie no “RDK”, “SR” un “Sibīrijas bataljona” vērsās pie Krievijas Federācijas reģionu varas iestādēm ar aicinājumu evakuēt civiliedzīvotājus, taču varas iestādes viņu aicinājumu nav ņēmušas vērā. Un šodien, 14. martā, viņi plāno apšaudīt visus militāros objektus šajos reģionos, sacīja Kapustins, par to ziņo dialog.ua

11:41. Pēdējās diennakts laikā krievi uzbrukuši Ukrainai ar 36 “Shahed” droniem no kuriem 22 izdevies notriekt. Kā arī 2 raķešu un 64 gaisa triecieni, bet 93 triecieni izdarīti pa Ukrainas karaspēka pozīcijām un apdzīvotām vietām ar artilētijas sistēmām, ziņo pravda.com.ua.

11:00. Šorīt Ukrainas bezpilota lidaparāti atkal uzbruka Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām, šoreiz Rjazanā un Kirišos. Daļa Rjazaņas naftas pārstrādes rūpnīcas iznīcināta, tehnoloģiskie kompleksi nopietni bojāti. Izvesti no ierindas vairāki tehnologiskie kompleksi, kas paredzēti naftas pārstradei tiešās darbības benzīnā, ziņo dialog.ua.

10:36. Krievijas Federālais drošības dienests paziņojis, ka aizturēti četri Sanktpēterburgas iedzīvotāji, kurus apsūdz par dalību Ukrainas pusē karojošajā Krievu brīvprātīgo korpusā. Varasiestādes apgalvo, ka aizturētie esot gatavojuši uzbrukumus Sanktpēterburgā un Ļeņingradas apgabalā.

10:19. Latvijas Stividorkompāniju asociācija (LSA) aicina izvērtēt preču sarakstu, kas Krievijai tiek piegādāts caur Eiropas Savienības (ES) valstīm, tostarp Latviju, saka LSA pārstāvji.

LSA aicina par sankciju izstrādi un ieviešanu kompetentajām institūcijām kopā ar Baltijas reģiona un ES partneriem rūpīgi izvērtēt un nepieciešamības gadījumā ierobežot to produktu klāstu, kas patlaban tiek piegādāts Krievijai caur Latvijas un citu ES valstu teritorijām, lai novērstu iespēju, ka jebkādā veidā tiek atbalstīta agresorvalsts militārā industrija.

09:15. Kremlis trešdien izdevis dekrētu, ar kuru Francijas pārtikas ražotājam "Danone" piederošs Krievijas uzņēmums svītrots no to kompāniju saraksta, kuru akcijas nodotas Krievijas valsts pārvaldībā. Krievija pērn jūlijā izdotā dekrētā paziņoja, ka "Danone" meitasuzņēmuma Krievijā "Danon Rossija" akcijas uz laiku tiek nodotas federālās valsts īpašuma pārvaldes aģentūras "Rosimuščestvo" ("Росимущество") pārvaldībā. Taču trešdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins izdeva jaunu dekrētu, ar kuru šis lēmums atcelts.

08:16. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 427 840 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 970 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6757 tankus, 12 938 bruņutransportierus, 10 565 lielgabalus un mīnmetējus, 1017 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 717 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8225 bezpilota lidaparātus, 1920 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 13 959 automobiļus un autocisternas, kā arī 1708 specializētās tehnikas vienības.

07:04. Vācijas parlamenta apakšpalātā Bundestāgā šodien plānots jauns balsojums par raķešu "Taurus" piegādi Ukrainai.

Taču Vācijas kanclers Olafs Šolcs trešdien no jauna nepārprotami noraidīja iespēju, ka Ukrainai varētu tikt piegādātas vācu spārnotās raķetes "Taurus". Kanclers apgalvoja, ka, piegādājot modernos ieročus Ukrainai, Vācija tiešākā veidā var tikt ievilkta konfliktā ar Krieviju.

00:10. Militārais eksperts Oļegs Ždanovs neizslēdz, ka ASV varētu apkrāpt Ukrainu jautājumā par Rietumu tipa lidmašīnu piegādēm. To viņš teica, atbildot uz jautājumu, kādus lidaparātus Eiropas valstis varētu nodot Ukrainas bruņotajiem spēkiem F-16 iznīcinātāju vietā.
"Es nebrīnītos, ka ir kaut kāda vienošanās: ja ASV mums pilnībā atteiks, tad Zviedrija mums iedos "Gripen". Kad sākās epopeja ar pilotu apmācību, Zviedrijas valdība sarīkoja atsevišķu sēdi, kurā tika izvērtēta "Gripen" tipa lidmašīnu nodošana Ukrainai un attiecīgi pilotu apmācība uz šīm lidmašīnām,” viņš atzīmēja.

Tajā pašā laikā Ždanovs piebilda, ka ukraiņu pilotu pārkvalificēšana lidot ar "Gripen" pēc apmācības ar F-16 "būs daudz vienkāršāka".