Veselības aprūpe valsts ekskluzīva kompetence

Veselības aprūpe, kā arī sociālais budžets ir ikvienas dalībvalsts «ekskluzīvā kompetence», atbildot Latvijas mediķu arodbiedrībai, uzsver Eiropas Parlamenta (EP) Informācijas birojs Latvijā.

Arodbiedrība nolēmusi rīkot reklāmas kampaņu, lai nepieļautu pašreiz Latviju pārstāvošu EP deputātu atkārtošanu ievēlēšanu.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrību (LVSADA) neapmierina tas, ka no Latvijas ievēlētie deputāti neko nav darījuši, lai pievērstu EP uzmanību veselības aprūpes situācijai Latvijā. Turklāt no EP joprojām neesot saņemta atbilde uz 2012. gada novembrī mediķu sabiedrisko organizāciju kopīgi sūtīto vēstuli, kurā tika norādīts, ka Latvijā tiek pārkāpti ES tiesību akti, kas nosaka iedzīvotāju tiesības uz pieejamu un augsti kvalitatīvu veselības aprūpi.

EP Informācijas birojs Latvijā atbildē mediķiem vēlējies kliedēt vairākus pārpratumus, un viens no tiem ir atbildība par veselības aprūpi, proti, dalībvalstis, bet ne EP vai Eiropas Komisija lemj par to, cik daudz naudas atvēlēt un kā organizēt veselības aprūpes pakalpojumus. «Saskaņā ar ES pamatlīgumiem nacionālās veselības politikas veidošana, veselības aprūpes pakalpojumu organizēšana un sniegšana, kā arī sociālais budžets ir ikvienas dalībvalsts «ekskluzīvā kompetence», kas nozīmē – ES šajās jomās nav pilnvaru,» atbildes vēstulē raksta EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja v.i. Marta Rībele. Tajā pašā laikā EP lemj par «kopīgiem drošības apsvērumiem sabiedrības veselības aizsardzības jautājumos», kā arī var atbalstīt, koordinēt vai papildināt dalībvalstu darbu attiecībā uz cilvēku veselības aizsardzību un uzlabošanu. Tie ir jautājumi, piemēram, par pārrobežu aprūpi, infekcijas slimību izplatību, zāļu drošumu. Šonedēļ EP balsošot par tabakas reformu.

LVSADA arī lūdza vērtēt, vai ES pamattiesību pārkāpumi ir savienojami ar Latvijas atbilstību 2015. gadā paredzētajam EP prezidējošās valsts statusam. Savukārt atbildē, īsi sakot, pateikts, ka prezidentvalstu sarakstu nākamajiem 10 gadiem apstiprina ES Padomes vispārējo lietu sanāksme, un tikai Padome šo sarakstu arī var mainīt. Prezidentūra ir katras ES valsts pienākums, un «šī pieredze palīdzēs vēl labāk aizstāvēt Latvijas intereses».