© Scanpix

Ir aprēķināts, ka lielākā daļa smēķētāju, kuri atradinās no šā kaitīgā ieraduma, apmēram gadu pēc pēdējās cigaretes izsmēķēšanas pieņemas svarā vidēji par 4,5 kilogramiem. Turklāt visvairāk svars nāk klāt tieši pirmajos trīs mēnešos. Kā izvairīties no šā nepatīkamā blakusefekta?

No smēķētājiem bieži dzirdēta atruna, ka savu labo ieceri – atbrīvoties no kaitīgā ieraduma – viņi nevar realizēt, jo ir bail, ka tāpēc uzreiz pieņemsies svarā. Arī tie, kuriem smēķēšanu ir izdevies atmest, bieži sūdzas, ka tiešām ir palielinājusies apetīte un svars nāk klāt acīm redzami. Šīs problēmas pētīšanā iesaistījušies daudzi dakteri no visas Eiropas, un viņi visi ir vienisprātis, ka ieguvums no nesmēķēšanas noteikti ir lielāks par iespējamiem blakusefektiem. Viņuprāt, galvenais problēmas risinājums ir pareizi sabalansēts uzturs, raksta kp.ru. Nu tad – ko ēst, lai, atbrīvojoties no nopietnās atkarības, nepieņemtos svarā?

Dakteri vispirms izskaidro, kāpēc palielinās apetīte. Nikotīns izjauc vielmaiņas procesu: tas paātrinās, bet ne jau uz kuņģa darbības rēķina – nikotīns stimulē centrālo nervu sistēmu, mazina ēstgribu, bloķējot apetīti stimulējošos neironus. Tā ir spēcīga nervu sistēmu apdraudoša inde, jo izraisa pieradumu un atkarību. Tāpēc, tiklīdz pateiksiet cigaretei nē, organisms var sākt neadekvāti uzvesties: var sākt lēkāt asinsspiediens, mainīties hormonu līmenis, parādīties trauksme un psiholoģiska nepieciešamība vairs neesošās pīppauzes aizstāt ar kādiem našķiem. Taču speciālisti apgalvo, ka tās vienkārši ir lomkas pēc nikotīna, ar kurām ir iespējams cīnīties. Kad organisms no nikotīna būs pilnībā attīrījies (tas ir ļoti individuāls process, kas var ilgt arī līdz gadam un vēl ilgāk), arī vielmaiņa atgriezīsies normālā līmenī. Protams, palielināsies arī apetīte, turklāt, atmetot smēķēšanu, uzlabosies garšas kārpiņu jutība un ēdiens pēkšņi kļūs garšīgāks. Tāpēc, kā iesaka krievu dietoloģe gastroenteroloģe Svetlana Berežnaja, laikā, kamēr organisms adaptējas savā jaunajā dzīvē bez tabakas, par ēdienkarti jādomā ļoti rūpīgi. Viņa iesaka produktus, kas ļauj izvairīties no lieku kilogramu uzņemšanas un palīdzēs atgūt veselību.

***

Tūlīt pēc smēķēšanas atmešanas NAV IETEICAMS uzturā lietot ļoti asus ēdienus. Tie kairina atsevišķus garšas receptorus mēlē, kas savukārt organismam atgādina par cigaretēm.

***

Produkti, kas bagāti ar ASKORBĪNSKĀBI. Nikotīns noārda vitamīnu C, stipri samazinot tā koncentrāciju asinīs, tāpēc smēķētājiem pieprasījums pēc tā organismā ir ļoti liels. Tam labs un veselīgs risinājums ir našķis, ko pagatavo, medu sajaucot ar smalki sakapātu citronu. Tādu drīkst ēst karotēm, to var likt klāt pie tējas. Iesaka: vismaz vienu ēdamkaroti dienā.

ŠĶIEDRVIELĀM bagāti produkti palīdzēs ātrāk attīrīt organismu, izvadot no tā nikotīnu un citas kaitīgās vielas, ko satur tabakas izstrādājumi. Tie uzlabos gremošanas un zarnu trakta darbību. Visvairāk šķiedrvielu ir auzu pārslās, žāvētās melnajās plūmēs, vīģēs, seleriju kātos, kabačos un gurķos.

Tieksmi pēc nikotīna mazina SKĀBEŅSKĀBE. Tā ir viena no spēcīgākajām organiskajām skābēm, kas dabā ir plaši sastopama. Lielākos daudzumos tā atrodama skābenēs, rabarberos, arī spinātos; mazāk: griķos, melnajos piparos, pētersīļos, bietēs. Bet, lai aktivizētu vielmaiņu un veicinātu tauku sadegšanu, ik rītu pirms brokastīm iesaka izdzert glāzi silta ūdens ar ēdamkaroti ābolu etiķa (taukus dedzinošo efektu nodrošina etiķskābes kombinācija ar augļu pektīniem; tā sastāvs organismam ir drošs, pat labvēlīgs, jo satur arī vērtīgas minerālvielas, mikroelementus un vitamīnus).

SKĀBPIENA produkti (jogurts, kefīrs, paniņas, rūgušpiens, biolakto) palīdzēs tikt galā ar vēdera ķibelēm – ar zarnu trakta disbakteriozi, kas diemžēl iet roku rokā ar smēķēšanu. Turklāt skābpiena produkti satur probiotiskos vitamīnus, kas stimulē un stiprina imunitāti – tas ir gardākais veids, kā uzņemt labās baktērijas.

***

INTERESANTI

Šodien paiet precīzi gads, kopš smēķēšanu atmetis populārais dziedātājs Intars Busulis. «Es jau neskaitu, bet 23. augustā būs gads,» viņš intervijā Neatkarīgajai atklāja šovasar pirms sava vasaras koncerta Dzintaros. «Man ļoti patika pīpēt, tikai vienā brīdī tīri fiziski sajutu, ka man to vairs nevajag: pēkšņi uzradās hronisks klepus. Tāpēc arī nolēmu atmest.» Tagad viņš vairāk domā arī par veselīgu uzturu un par liekā svara problēmām nesūdzas.

Jau pirms daudziem gadiem smēķēšanu atmetis arī populārais Krievijas estrādes dziedātājs Valērijs Ļeontjevs (63). Toreiz viņš neslēpa, ka tāpēc pieņēmies svarā par vairākiem kilogramiem, taču šovasar festivāla Jaunais vilnis laikā intervijā krievu medijiem dziedātājs stāstīja, ka nekādas speciālas diētas neievēro, pat uz sporta zāli neesot vajadzības iet, jo mēģinājumos un koncertos sevi tik ļoti nodzen, ka nekas lieks nekur neuzkrājas. Viņa svars esot 65 kilogrami.

***

STARP CITU

Mazkustīgums nogalina tāpat kā nikotīns! Viens no pasaulē vadošajiem medicīnas žurnāliem The Lancet publicējis pētījumu, kurā pierādīts, ka no mazkustīga dzīvesveida radītām veselības problēmām ik gadu mirst tikpat daudz cilvēku, cik no smēķēšanas izraisītām slimībām

Pētījumā noskaidrots, ka mazkustīgs dzīvesveids ir katram trešajam planētas iedzīvotājam, un tā sekas – 5,3 miljoni nāves gadījumu ik gadu

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv