© publicitātes foto

Latviešu arhitektu projektētā Drupu māja Pāvilostas novadā, kas piedalījās Pasaules visvairāk lasītajā arhitektūras portāla www.archdaily.com gada sākumā izsludinātajā konkursā "Building of the year 2009" konkursā par gada ēku, iekļūstot finālā un saņemot tūkstošiem balsu, savā kategorijā ir uzvarējusi.

Pasaules lasītākais arhitektūras portāls ArchDaily gada sākumā izsludināja konkursu Building of the year 2009 un pats pieteica Ulda Lukševica un Mārtiņa Ošāna House of Ruins (Drupu māju) nominācijā Houses.

Februārī ArchDaily portāla lasītājiem bija iespēja izvirzīt un balsot par labākajām portālā 2009. gadā publicētajām ēkām. Pirmajā kārtā tika atlasītas 900 ēkas, pārstāvot 600 dažādu arhitektu biroju. Aptaujā lasītājiem balsojot februāra sākumā tika noteiktas 65 ēkas 13 nominācijās. Fināla balsojums ilga 20 dienas, kā rezultātā tika noteikts uzvarētājs katrā nominācijā. Konkursa specifika - ka par žūrijas dalībnieku varēja kļūt ikviens lasītājs, noteica to, ka NRJA varēja sacensties ar tādām zināmām kompānijām kā BIG vai Asymptote.

Čīliešu izcelsmes portāls ArchDaily šobrīd ir visvairāk apmeklētā arhitektūras vietne pasaulē, ik mēnesi reģistrējot 1, 9 mlj. apmeklējumu un 14 mlj. skatītu lapu.

Drupu mājas sāncenši ir tikpat interesanti projekti – amerikāņu māja kokā, akmens villa Šveicē, māja Portugālē, kas izskatās kā burts "Y", un neparasta metāla konstrukciju ēka, ko veidojuši spāņi.

Drupu māja - Liepājas – Ventspils šosejas malā uzceltā ēka patiesi izskatās necila un uzmanību nepiesaista, tāpēc nav brīnums, ka daudzi to nemaz nav pamanījuši. Taču, kā 2006. gada pavasarī izteicies konkursa "Latvijas Arhitektūras gada balva – 2005" žūrijas komisijas priekšsēdētājs, Somijas Arhitektu savienības prezidenta vietnieks Markuss Sepanens, Drupu māja nav tikai privātmāja vai vasarnīca, bet gan starptautiska līmeņa mākslas darbs, kurā neparastā veidā vēsture apvienota ar mūsdienām.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv