Eiropā paaugstinās ekonomiskās pārliecības indekss

Eiropas Savienības (ES) ekonomiskās pārliecības indekss (ESI) augustā palielinājies par 5,9 punktiem - līdz 80,9 punktiem, liecina jaunākie Eiropas Komisijas (EK) dati.

Arī eirozonas ESI indekss augustā ir pieaudzis - par 4,6 punktiem līdz 80,6 punktiem.

Augusts ir jau piektais mēnesis pēc kārtas, kad ESI indekss ir palielinājies. ES indeksa vērtība ir sasniegusi augstāko līmeni kopš pagājušā gada septembra, bet eirozonā - kopš oktobra.

Neskatoties uz šo pieaugumu, indeksi vēl joprojām ir tālu zem to ilgtermiņa vidējās vērtības, norāda EK.

Optimisma pieaugums augustā ES bijis gan pakalpojumu sektorā, gan rūpniecībā, gan tirdzniecībā, tāpat uzlabojies arī patērētāju noskaņojums. Eirozonā no indeksa sastāvdaļām kritums bijis vienīgi mazumtirdzniecībā.

Noskaņojums par ekonomikas perspektīvām augustā ir uzlabojies lielākajā daļā ES valstu, un pats lielākais ESI indeksa pieaugums bijis Lielbritānijā - par 9,7 punktiem, Nīderlandē - par 7,6 punktiem un Vācijā - par 5,1 punktu.

Līdzīgi kā citur ES, ekonomiskās pārliecības indeksi ir auguši arī Baltijas valstīs. Latvijā indekss palielinājies līdz 59 punktiem, salīdzinot ar 57,9 punktiem jūlijā, Lietuvā - no 62,4 punktiem līdz 65,2 punktiem, bet Igaunijā - no 71,5 punktiem līdz 74,9 punktiem.

Atšķirība starp Baltijas valstīm gan ir tāda, ka Igaunijā un Lietuvā, līdzīgi kā Eiropā kopumā, ESI indeksi stabili palielinās jau vairākus mēnešus pēc kārtas un ir sasnieguši augstāko līmeni attiecīgi kopš pagājušā gada oktobra un decembra, bet Latvijā indekss pēc pavasarī uzrādītā nelielā pieauguma jūnijā un jūlijā atkal bija pazeminājies un augustā ir tikai atgriezies maija līmenī.

Kā ziņots, Latvijas valdība jūnijā vienojās par valsts budžeta izdevumu krasu samazināšanu šā gada otrajā pusē.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".