Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Baltijas valstu un Islandes prezidenti tiksies vietā, kur savulaik parakstīts diplomātisko attiecību atjaunošanas akts

© SCANPIX

Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Islandes prezidenti šodien aizvadīs pasākumu simboliskā vietā "Höfði House", kur 1991.gadā tika parakstīts diplomātisko attiecību atjaunošanas akts, informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane.

Jau vēstīts, ka pēc Islandes prezidenta Gudni Johannessona ielūguma ceturtdien un piektdien Valsts prezidents Egils Levits un Andra Levite atrodas darba vizītē Islandē, kur kopā ar Lietuvas un Igaunijas prezidentiem piedalās Baltijas valstu un Islandes diplomātisko attiecību atjaunošanas trīsdesmitgadei veltītajos pasākumos.

Pasākuma laikā "Höfði House" Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministri parakstīs deklarāciju, apliecinot apņemšanos sadarboties un censties veidot drošāku, inovatīvāku un konkurētspējīgāku Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģionu.

Pēc tam Baltijas valstu un Islandes prezidenti dosies uz Islandes Universitāti, lai vienotos diskusijā par Islandes nozīmīgo lomu 1990. un 1991.gadā Baltijas valstu ceļā uz neatkarību. Diskusiju aizsāks Islandes prezidents ar lekciju "Icebreaker on the International Scene? Icelandic Support for Baltic Independence, 1990-1991". Diskusija būs skatāma tiešraidē Islandes Universitātes tīmekļvietnē "english.hi.is".

Darba vizītes laikā Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Islandes prezidenti viesosies "Hellisheiði Geothermal Power Plant", kas ir astotā lielākā ģeotermālā spēkstacija pasaulē un lielākā Islandē, un tiksies ar Islandes premjerministri Katrīnu Jakobstodiru.

Darba vizītes laikā Valsts prezidents ar kundzi apmeklēs arī Reikjavīkas Latviešu skolu, kur kopā ar audzēkņiem atklās jauno mācību gadu un tiksies ar tautiešiem.