Piesaka nenotikušas "Latvijas kuģniecības" sapulces lēmumus

© Kaspars Krafts, f64

Uzņēmumu reģistrs (UR) vakar saņēma a/s Latvijas kuģniecība (LK) akcionāru vārdā uzrakstītu pieteikumu, ka viņi savā sapulcē nolēmuši nomainīt uzņēmuma padomi.

UR preses pārstāve Līga Brice informēja Neatkarīgo, ka pieteikums saņemts dažas minūtes pirms darba laika beigām un par tā reģistrāciju vai reģistrācijas atteikumu tiks izlemts 21. decembrī. Viņa atturējās izpaust nereģistrēta pieteikuma saturu, bet to UR vietā izdarīja a/s Ventspils nafta, kurai pieder (vai kaut kādā citā veidā tās kontrolē ir nonākusi) lielākā LK akciju pakete.

LK vadības vārdā tiesu izpildītāja sagatavotu informāciju par sapulces nenotikšanu UR iesniedza advokāts Zigurds Krastiņš. "Ceru, ka visi dokumenti kaut kur satiksies un tiks ņemti vērā," viņš pauda Neatkarīgajai.

VN izplatīja paziņojumu, ka LK ārkārtas akcionāru sapulcē klātesošie 78,2% balsstiesīgo akciju skaita turētāju esot atcēluši no LK padomes locekļu amatiem Uldi Pumpuru, Olgu Pētersoni, Vladimiru Solomatinu, Andri Vilcmeieru, Ansi Sormuli, Svenu Zālīti, Gunti Ločmeli, Māri Gaili, Miku Ekbaumu, Normundu Staņēviču, Volodimiru Koškulu un Kārli Boldiševicu un izteikuši neuzticību LK valdes locekļiem Andrim Linužam, Edvīnam Bērziņam, Imantam Sarmulim un Pavelam Semenutam. Jaunajā padomē ievēlēti tikai ārzemnieki, kuru uzvārdus varētu latviskot tā: Saimons Bodijs, Vladimirs Egers, Mihails Dvoraks, Džaveds Ahmeds, Rubils Jilmazs Marks Vērs un Kristaps Mačatos. S. Bodijam uzdots sasaukt jaunās padomes sēdi un izpildīt vēl citus sapulces lēmumus.

LK valde turpretī paziņoja, ka nekāda akcionāru sapulce vakar nav notikusi un apgalvojumi par sapulces noturēšanu ir nepatiesi; šādas darbības uzskatāmas par nelikumīgām un LK padome un valde turpina ikdienas darbu. Esošajai LK valdei un padomei savs darbs līdz pirmajam UR lēmumam 21. decembrī ir jāturpina jebkurā gadījumā, bet jautājums ir par to, kurš pēc tam pārvaldīs vienu no lielākajiem uzņēmumiem, kādi vēl atlikuši Latvijā.

Neatkarīgā vakar publicēja LK valdes paziņojumu, ka tā nespēj nodrošināt iepriekš izsludinātās akcionāru sapulces norisi 17. decembrī un tāpēc pārceļ sapulci uz 28. janvāri. Izsludinātās sapulces pārcelšanu noteica elektroenerģijas piegādes pārtraukšana izsludinātajā sapulces vietā Lejastiezumi – tiešām tālu no Rīgas, bet uzņēmumam piederošā īpašumā, kas samazina pasākuma rīkošanas izmaksas. Elektroenerģija sapulces norises vietā ir nepieciešama vismaz tādēļ, lai darbinātu datorus, ar kuriem neapstrīdami reģistrēt sapulces dalībniekus un viņu balsojumus, lai pēc tam nerastos strīdi par attiecīgo ierakstu autentiskumu. Varbūt mazāk būtisks traucējums būtu sapulces norise neapkurinātās telpās. Var jau turēt aizdomās LK valdi, ka tā rīkojusi sapulci tur, kur bija ērtāk nogāzt elektrības stabus, lai izjauktu akcionāru sapulci, jo publiskā izskaidrošanās starp VN un LK ļāva paredzēt sapulces rezultātus. Tomēr tādā gadījumā vajadzētu atrast vainīgo tam, ka ļoti līdzīga ķibele tajā pašā laikā ir piemeklējusi arī Nodarbinātības valsts aģentūru. Elektroapgādes avārija ir paralizējusi ne vien iestādes centrālā biroja darbu, bet klientu apkalpošanu visā valstī, jo nedarbojas aģentūras informācijas sistēma un tālruņi. LK valde informē, ka uzdevusi veikt paplašinātu dienesta izmeklēšanu par avāriju savā īpašumā.

VN pārstāvji bija devušies uz iepriekš izsludināto sapulces vietu un savu šķietamo sapulci noturējuši apsardzes firmas TM Security Latvija mikroautobusā pie Lejastiezumu sētas. Ja UR nepamanītu metros rēķināmas izmaiņas starp izziņoto un faktisko akcionāru pulcēšanās vietu, tad tomēr nevar neatzīt, ka nav izpildīta likuma prasība, lai akcionāru sapulces dalībnieku sarakstu apstiprinātu uzņēmuma valde un sapulci atklātu uzņēmuma padomes priekšsēdētājs vai viņa vietnieks. Neatkarīgā jau ir rakstījusi, ka samērā neilgā laika posmā atcelt pat divas akcionāru sapulces ar vienu un to pašu iemeslu ir nācies pašai VN, turklāt tad, kad uzņēmumu pārvalda tie paši cilvēki, kas vakar centās iecelt sevi LK padomē un droši vien arī valdē. VN valde dažādu iemeslu dēļ izrādījās nespējīga sastādīt VN akcionāru sarakstus pirms pagājušā gada 15. oktobrī un šā gada 28. aprīlī izziņotajām sapulcēm, un tās nācās rīkot atkārtoti. VK paziņojumā par vakardienas notikumiem pieminēta LK valdes locekļa Pola Tomasa līdzdalība, bet viņš nevar aizvietot valdi. Grūti saprast, ko uz ko cer sapulces pieteicēji UR. "Katram akcionāram ir savs redzējums par uzņēmuma nākotni," Neatkarīgajai piebilda LK padomes priekšsēdētājs Māris Gailis. VN vai tās saimnieka, starptautiskā konsorcija Vitol nevēlēšanos pagaidīt vēl mēnesi (turklāt svētku brīvlaiku mēnesi) līdz LK valdes rīkotai sapulcei viņš nodēvēja par "interesantu" un uzsvēra, ka uzņēmumu pārstāv tie cilvēki, kuru vārdi ierakstīti UR reģistrētos dokumentos. Mūsdienīgie sakaru līdzekļi ļauj sekot ierakstu maiņai no jebkuras vietas pasaulē. Šobrīd LK vadītāju sastāvā nekas nav mainījies.

Ekonomika

Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien noraidīja opozīcijā esošās "Apvienotā saraksta" pieprasījumu premjerei Evikai Siliņai (JV) par valdības rīcību ar nacionālo aviokompāniju "airBaltic", taču sēdē izskanēja pārmetumi premjerei par nevēlēšanos sniegt atbildes uz deputātus interesējošiem jautājumiem.