Eksperte agronome brīdina, ka jābūt morāli gataviem uz augstākām dārzeņu cenām veikalos

© Ekrānuzņēmums / XTV

TV24 diskusiju raidījumā “Uz Līnijas” 1. oktobrī viesojās biedrības "Latvijas dārznieks" eksperte, agronome, dārzeņkopības speciāliste Mārīte Gailīte, kas vērsa uzmanību uz šī gada sliktajiem laikapstākļiem Eiropā.

“Jūs paši veikalos redzat, cik daudz ir importētu dārzeņu, vai ne? Un tagad paskatāmies, kas notiek Eiropā. Holandē, Beļģijā un Francijā pavasarī ļoti ilgi bija plūdi. Holandieši pirmo reizi manā mūžā pēdējos kartupeļu iestādīja pēc Jāņiem - viņi nekad tik vēlu nav stādījuši. Tātad attiecīgi raža būs mazāka. Šveice sūdzas, ka ir šķirnes, kuras rakstu puves dēļ aizgāja faktiski nost,” klāsta eksperte.

“Pēc tam mums pašiem bija plūdi. Tagad Čehija, Polija, Austrija, var teikt, ka ir noskalotas ar tiem plūdiem, kas nupat bija. Tā kā skats uz Eiropas kopējo ražu šobrīd nekāds diži cerīgs nav.”

“Protams, visa Eiropa tagad oktobrī vāks ražu un kad tiks novākta, tad redzēsim. Bet šobrīd izskatās, ka tīri objektīvu iemeslu dēļ, mums dārzeņu raža, globāli visā Eiropā, šoziem būs mazāka.”

Ekonomika

Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien noraidīja opozīcijā esošās "Apvienotā saraksta" pieprasījumu premjerei Evikai Siliņai (JV) par valdības rīcību ar nacionālo aviokompāniju "airBaltic", taču sēdē izskanēja pārmetumi premjerei par nevēlēšanos sniegt atbildes uz deputātus interesējošiem jautājumiem.