1.septembra ziedi

© Foto: pixabay.com

Piekritīsiet, ka Zinību dienai ir savs šarms. Bērni un jaunieši saposušies, skolotāji arī, direktore ļauj svinīgi izskanēt pirmajam skolas zvanam. Nemaz nerunājot par tiem bērniem, kuriem šogad ir pienācis pats 1. septembris, kas nozīmē, ka svētku brīdis ir arī viņu vecākiem. Pilns neziņas, satraukuma un prieka.

Taču 1.septembris nav iedomājams bez ziediem, ko dāvināt skolotājiem. Un ziedu buķete 1. septembrim ir krāšņa un bagātīga.

Tāpēc aplūkosim skaistākos ziedus, ko dāvināt skolotājiem, lai prieks nezustu arī nākamajā dienā, un ziedi priecētu ilgāku laiku.

Asteres

Foto: pixabay.com

Uz pjedestāla stāv asteres, jo rudens ziedu pušķītis savu uzdevumu 1. septembrī pilda godam. Tieši Latvijā asteres ir iecienīta izvēle 1. septembrī. Turklāt jau vairākās paaudzēs.

Izrādās, ka asteru nosaukums celies no grieķu vārda astra, kas nozīmē - zvaigzne. Leģendās pausta to rašanās no krītošo zvaigžņu putekļiem.

Viengadīgās asteres pēc to izcelsmes sauc arī par Ķīnas asterēm.

Asteres ir populāra un plaši audzēta rudens ziedu kultūra. Tās ir viegli audzējamas, mazprasīgas, aukstumizturīgas.

Asterēm ir milzīgs šķirņu klāsts un grupu daudzveidība, kā arī tās zied bagātīgi, jo tām ir ļoti garš ziedēšanas periods (30-60 dienas).

Gladiolas

Foto: pixabay.com

Gladiolas 1. septembrī konkurē ar asterēm. Gladiolas vizuāli izskatās efektīvas, jo tās ir garas, kas ar savu graciozo izskatu spēj iedot svētku sajūtu skolēniem, kas dāvina ziedus skolotājiem.

Gladiolu nosaukums ir radies no latīņu vārda gladius, kas nozīmē zobens.

Gladiolām ir zobenveida lapas. Tālā senatnē gladiolas zobenveida lapu dēļ uzskatīja par cīņu un uzvaras simbolu, bet bumbuļsīpoliem piedēvēja bruņu spēku, kas aizsargā karavīrus no pretinieka ieročiem.

Šo īpašību dēļ cilšu karos bieži vien karavīri ņēma sev līdz bumbuļsīpolus kā laimes amuletus.

Samtenes

Foto: Pexels.com

Samtenes ir košas un vērā ņemami rudens ziedi, kas spēs iepriecināt skolotājus.

Košās ziedētājas pieder kurvjziežu dzimtai. Savvaļā tās sastopamas Vidusamerikā un Meksikā, taču arī Latvijā tās tiek audzētas un pietiekami.

Samtenes mūsdienās ir ļoti dekoratīvas, un tāpēc tās arvien labprātāk izmanto apstādījumos, puķu dobēs, balkonu kastēs, taču efektīvi tās izskatīsies arī vāzē.

Lilijas

Foto: Pexels.com

Arī lilijas ir skaistas un cēlas, kas iepriecinās 1. septembrī. Turklāt dažādās krāsās un variācijās.

Nosaukums lilija ir cēlies no grieķu vārda leirion — baltā, no kura vēlāk atvasināts latīņu nosaukums lirium.

Lilijas ir vieni no senākajiem kultūraugiem. Senatnē lilijas izmantoja uzturā, kosmētikā un kā ārstniecības augus apdegumu un citu brūču ārstēšanai.

Karaliskās rozes

Foto: pixabay.com

Tāpat savu uzvaras gājienu 1. septembrī nav zaudējušas arī rozes.

Rozes ir karaliskas un tās jebkurus svētkus spēj padarīt krāšņus, arī 1. septembri.

Foto: pixabay.com

Un, lai arī rozes nebūt nav rudens ziedu buķetē, tas caurvij visu mācību gadu. Rozes bieži tiek izmantotas kā mīlestības un cieņas simbols. Tās bieži pasniedz skolotājiem.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais