Kā panākt, lai bērni paši uzkopj savu istabu?

© Foto: Pexels.com

Ko darīt, lai bērns pats sāktu kārtot savas mantas? Ir vairāki pārbaudīti ieteikumi, kas palīdzēs šajā sarežģītajā jautājumā. Tīrības un kārtības problēma bērnu istabā satrauc daudzus vecākus.

Atbildot uz prasību veikt sakopšanu, dzird daudz attaisnojumu, bet neredz nekādus rezultātus. Ir pienācis laiks rīkoties. Kā problēmu atrisināt mierīgā ceļā?

Nesakiet frāzi: "Es labāk to darīšu pats"

Foto: Pexels.com

Nosakiet pienākumu loku, ko var uzticēt bērnam, un noteikti atalgojiet viņu par viņa panākumiem. Nevajag teikt: "Man tas jāmazgā pēc tevis, labāk to izdarīt pašam." Pareizāk ir uzslavēt: "Jūs tik ļoti centāties, paldies, esmu gandarīts!" Pēc šādiem vārdiem bērnos radīsies pārliecība par savām spējām un pieaugušo uzticību. Un tīrīšana kļūs par patīkamu un noderīgu nodarbi, nevis kaut ko līdzīgu sodīšanai.

Sāciet ar vienkāršiem uzdevumiem:

  • barot mājdzīvniekus;
  • noslaucīt galdu;
  • savākt netīrās drēbes.

Ja jūsu bērns ir mazs, padariet tīrīšanu jautru, lai izraisītu interesi.

Sadzīves darbus var veikt kopā, bet visi darbi nav jādara pašam. Ieslēdziet mūziku, rīkojiet sacensības, iestatiet taimeri. Piemēram, var izvirzīt mērķi izpildīt uzdevumus noteiktā laikā un apsolīt nelielu atlīdzību, ja bērnam izdosies uzdevumu izpildīt agrāk.

Nepārvietojiet un neizmetiet lietas, neprasot

Foto: Pexels.com

Cieniet bērnu personīgo telpu. Nav vēlams lietas šķirot un izmest bez telpas saimnieka ziņas. Varbūt kāds priekšmets vai rotaļlieta viņam ir īpaši dārga, un par to pat nezināt. Lēmums kaut ko nozīmīgu bērna vērtību sistēmā izmest miskastē neatstās labu iespaidu uz attiecībām ģimenē. Turklāt šī darbība ilgu laiku atturēs no dalības mājsaimniecības darbos. Ir jāveic inventarizācija bērna klātbūtnē, vienlaikus paskaidrojot viņam, kāpēc to darāt.

Nekraujiet augstu kaudzi, to būs grūtāk sakopt

Foto: Pexels.com

Veidojot uzglabāšanas sistēmu bērnistabā, jāņem vērā ne tikai lietu skaits, bet arī dēla vai meitas vecums, augums un temperaments. Bērns labprāt visu noliks savās vietās, ja viņam tas būs fiziski viegli. Tas, kas nav grūti vecākiem cilvēkiem, var būt neiespējams uzdevums mazajiem.

Atcerieties, ka bērnistabai jābūt ērtai nevis jums, bet gan cilvēkam, kas tajā dzīvo.

Plaukti un skapji jāuzstāda bērnam pieejamā augstumā. Pārbaudiet arī, vai mēbeļu durvis un atvilktnes viegli atveras un izbīdās. Palūdziet bērniem parādīt savu sapņu istabu. Kad bērni izbauda procesu, viņu motivācija ievērojami palielinās.

Pirms būt neapmierinātam par izmētātām lietām, var lūgt bērnam atrast internetā piemērus, kādai vajadzētu izskatīties viņa sapņu istabai. Nākotnē šie attēli palīdzēs vecākiem, iekārtojot bērnistabu.

Ja telpas interjers tiek veidots ar tās mazo saimnieku līdzdalību, viņi to uzskata par savu personīgo nopelnu un labprāt tiek galā ar tīrīšanu bez pieaugušo palīdzības. Bērniem patīk sava istaba, tāpēc viņi paši to kopj. Tāpat ļaujiet bērnam izlemt, kā viņš uzkops. Ļaujiet viņam likt lietā savu iztēli un atrast savu pieeju bērnistabas uzkopšanai un dekorēšanai. Izveidojiet veicamo uzdevumu sarakstu un lūdziet bērnam izvēlēties vienu vai vairākus uzdevumus.

Neaizmirstiet par vecumu

Foto: Pexels.com

Sākumā vecākiem būs aktīvi jāpiedalās, mācot bērnu ar personīgo piemēru. Pirmsskolas vecuma bērniem ir svarīgi izskaidrot, kāpēc nepieciešama kārtība - ātri atrast vajadzīgās lietas. Skolēniem var uzlikt lielāku atbildību, vienlaikus pārliecinoties, ka tiek ņemtas vērā viņu vajadzības. Ja izmantosi saprātīgu pieeju, bērni paši uzturēs kārtību.

Komunicējot ar vecākiem bērniem, ir svarīgi ne tikai uzklausīt viņu viedokli, bet kopumā pilnībā nodot viņiem visus pienākumus, kļūstot tikai par palīgu uzglabāšanas sistēmu veidošanā.

Viņi paši pateiks, kā vēlas, lai viņu telpa izskatās un cik ērti tā viņiem būs. Jums vienkārši jājautā, jādzird atbilde un jāņem vērā pusaudža vēlmes.

Esiet mierīgs un laipns

Foto: Pexels.com

Jā, drēbes un rotaļlietas atkal ir izkaisītas, un uz darbvirsmas ir kaudze ar konfekšu papīriem. Jūsu nervi kļūst sliktāki, taču jums nevajadzētu pacelt balsi vai izteikt sūdzības. Atcerieties, ka jebkurš spiediens izraisa noraidījumu un protestu. Daudz efektīvāk ir norādīt uz nekārtību un pieklājīgi lūgt sakopt kaut vai simto reizi. Dažas reizes dziļi ieelpojiet un sāciet sarunas.

Un viss - esat brīvs no bērnistabas uzkopšanas, un mājā valda nevainojama tīrība, komforts un patiesi silta atmosfēra!

Kurš no jūsu ģimenes uzkopj bērnudārzu vai pusaudža istabu?

Foto: pixabay.com

  • Protams, tas esmu es. Bērnus nevar piespiest.
  • Reizēm bērni uzkopj, bet jāprasa ilgi.
  • Mēs cenšamies tīrīt kopā, bērni neiebilst.
  • Bērnam ir sava teritorija, man pat bail tur iet.
  • Tīra tikai bērni, tāds ir likums mūsu ģimenē.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais