5 idejas, kā pavadīt Māmiņdienu

© Foto: Pexels.com

Maija otrā svētdiena Latvijā ir Mātes diena, tāpēc pateicamies savām māmiņām. Pirmkārt, par to, ka esam šeit un elpojam un varam piedzīvot šo skaistu ceļojumu, ko saucam par dzīvi. Otrkārt, par beznosacījuma mīlestību, rūpēm un pacietību.

Treškārt, par to, ka mamma ir ne tikai uzticības persona, bet arī dzīves pirmais skolotājs, pavārs, šoferis un kas tik vēl ne. Viņa ir viss, ko varam un nevaram iedomāties, apjaust un apzināties. Gluži kā gaisma tumsā, kas spoži spīd.

Tāpat apsveiksim ne tikai māmiņas, bet arī vecmāmiņas, krustmātes, kā arī sievasmātes un vīramātes, kam vēlamies izrādīt savu mīlestību, pateicību un cieņu. Visas ir pelnījušas sajusties īpaši.

Skaistākā dāvana Māmiņdienā - mīlestība

Foto: Pexels.com

Mīlestības izpaušana katram ir sava. Kāds savu mīlestību izrāda dāvanās, uzdāvinot savām māmiņām pašus mīļākos un skaistākos ziedus, bet kāds vēl aizvien iepriecina ar paštaisītām dāvanām, jo uzskata, ka tām ir vērtība. Cits izcep gardāko biezpiena plātsmaizīti, ko notiesāt kopā ar mammu, ļaujoties sarunām un atmiņām.

Iespējas ir daudz un dažādas. Katrs iepriecina, kā vien prot, taču kopīgais, kas vieno visus bērnus un mazbērnus, ir mīlestība, kuru nevar nepamanīt, kad dāvanu pasniedz.

Ja vien jūs uzfilmētu brīdi, kad pasniedzat savai māmiņai dāvanu, kas viņu iepriecina, jūs redzētu, ka pārsteigums ir izdevies. Šīs īsās filmiņas pēc gadiem būtu vērtīgas.

Atmiņu albumi, kas liek smieties un raudāt no laimes

Foto: Pexels.com

Viss ģeniālais ir vienkāršais. Atziņa, kas nāk ar gadiem. Ja esiet vecumā, kad jau studējat, strādājat un jums ir pašiem savi bērni, tad viens no Māmiņdienas skaistākajiem mirkļiem būs atmiņu lāde.

Pāršķirstiet atmiņas kopā un manīsiet, ar kādu mīlestību mamma un vecmāmiņa skatās, dalās dažādos stāstos un piedzīvojumos, kā arī, iespējams, notrauc asaru, sakot: “Tie tik bija laiki!”.

Ļaujiet atmiņām jūs apciemot!

Laiks kultūrai

Foto: Pexels.com

Katru gadu koncerti, kas paredzēti Māmiņdienai, ir arvien krāšņāki un vērienīgāki. Turklāt par īpašām cenām un daži - bez maksas. Kāds nodomās - klasika, bet no otras puses - mūzikas koncerti, izrādes, izstādes visos laikos ir bijis balzams dvēselei.

Atliek vien noskaidrot, kas notiek tuvākajās kultūras vietās, un varēsiet pārsteigt mammu un vecmammu.

Mājas SPA

Foto: Pexels.com

Kad jūsu mamma un vecmāmiņa bija SPA? Ja neatcerieties, tad radiet paši savu harmonijas oāzi. Viņas būs sajūsmā, jo neko tādu nebūs gaidījušas.

Protams, laukos mājas SPA ideja ir vienkārši īstenojama, taču tas nav neiespējams arī dzīvoklī.

Pirms tam gan ir mazi sagatavošanās darbi - jādodas dabā, lai salasītu kādus savvaļas puķes un augus, pēc tam jāatrod vanna, ko piepildīt ar siltu ūdeni, kā arī smaržīgām ziepēm.

Kamēr mamma un vecmāmiņa ļaujas kāju SPA, tikmēr variet pamasēt plecus un galvu. Turklāt saldējuma kokteilis vai svaigi spiesta apelsīnu sula arī būs tieši laikā.

Ja nav plānu, tad improvizējiet

Ja nav plānu Māmiņdienas svinībām, tad uzticieties savai sirdsbalsij un noskaņojumam, ko attiecīgajā stundā jūtat.

Foto: Pexels.com

Iespējams, kāds sen nav bijis garā pastaigā un piknikā. Kāds nav aizvedis savu māmiņu uz zoodārzu, bet cits sen nav uzdāvinājis mammai skaistu kleitu, ar ko apmeklēt pilsētas svētkus. Tad veikala apmeklējums noderēs un jūsu stilista ieteikumi - divtik.

Savukārt kopīgs laiks jūsu noskaņojumu tikai uzlabos. Izbaudiet mirklim!

Interesanti fakti par Māmiņdienu

Foto: Pexels.com

  • Māmiņdiena Latvijā tiek svinēta maija otrajā svētdienā, līdz ar to svinību datums katru gadu mainās.
  • Katrā valstī Māmiņdienas svinēšanai ir atšķirīgi datumi. Piemēram, kaimiņos Lietuvā, Māmiņdienu atzīmē pirmajā maija svētdienā.
  • Latvijā Māmiņdienu sāka svinēt 1922. gadā. Sākumā šo dienu pārsvarā svinēja draudzes un dažādas biedrības.
  • gadā prezidents Kārlis Ulmanis izteica priekšlikumu šo dienu dēvēt par Ģimenes dienu, jo katra ģimene sākas ar māmiņu.

Foto: Pexels.com

  • Zviedrijā, Dānijā un Spānijā Māmiņdienu, galvenokārt, svin baznīcās.
  • ASV, Japānā un Austrālijā Māmiņdienā ir tradīcija pie apģērba piespraust neļķes ziedu. Ja māmiņa vairs nav šajā saulē, tad tiek piesprausts balts neļķes zieds, ja māmiņa ir dzīva, tad piesprauž krāsainu neļķes ziedu.

Kā uzlabot attiecības ar vecvecākiem, lasiet šeit.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais