© Foto: Pexels.com

Ģimene ir svarīgākais, kas var būt, tāpēc par attiecībām un savstarpējo saikni ir jārūpējas pašiem. Mīlestība sākas ģimenē. Tieši vecāki un vecvecāki ir tie, kas bērniem iemāca pirmos dzīves pamatus un vērtības.

“Ciešas attiecības starp vecvecākiem un mazbērniem mūsdienās ir svarīgas, jo tās ietekmē veselību un dzīves kvalitāti,” raksta ucsfhealth.org.

Taču mūsdienās diemžēl ir tādi ģimenes modeļi, kur attiecības starp mazbērniem un vecvecākiem nereti uzskata par liekām. Vai vēlāk, kad mazbērni izaug, laiks vecvecākiem ir pazudis pavisam, vai arī vecvecāki, kuri dažādu apstākļu dēļ, nevēlas savus mazbērnus vairs redzēt.

Foto: Pexels.com

Stāsti un scenāriji ir dažādi, taču tā nedrīkst būt. Savstarpējās attiecības ir jāsargā ar īpašu rūpību.

Tieši tāpēc aplūkosim dažus padomus, kas palīdzēs visām pusēm saprast, kāpēc vecvecāku attiecības ar mazbērniem un mūsdienās ir svarīgas.

Ir veikti pētījumi, kas apliecina, ka mazbērni palīdz vecvecākiem pagarināt dzīves ilgumu, jo viņi 80 % gadījumā spēj sniegt tikai pozitīvas emocijas.

Seniori ir mazāk pakļauti depresijai un vientulībai, kas noved pie dažādām panikas trauksmēm un pat lēkmēm.

Savukārt vecvecāki ir tie, kas var sniegt beznosacījuma mīlestību un vislielāko atbalstu mazbērniem.

Foto: Pexels.com

Vecvecāki māca bērniem patiesās dzīves vērtības, māca pieņemt dzīvi, kāda tā ir, kā arī māca pacietības skolu un citas vērtīgas rakstura īpašības, kas nepieciešamas, lai mazbērni izaugtu par krietniem cilvēkiem.

Atvēliet laiku viens otram

Foto: Pexels.com

Mūsdienās visdārgākais ir laiks. Pieaugušie var tikai apliecināt, cik ātri laiks šodien steidzas uz priekšu. Turklāt vecvecāki jaunāki nepaliks. Arī bērni izaug.

Izbaudiet laiku šeit un tagad, atvēliet kopīgas brīvdienas, lai apraudzītu viens otru un iepriecinātu. Pavadiet laiku sarunās, pastaigās, spēlējot dažādas spēles, kas garantēs jautrību.

Izmantojiet tehnoloģijas, lai sazvanītos

Foto: Pexels.com

Protams, dzīve ir dzīve, tāpēc nereti ir tā, ka vecvecāki dzīvo vairāku simtu kilometru attālumā. Ir arī tādas ģimenes, kas dzīvo ārzemēs, tāpēc ciemošanās nav tik bieža, kā varbūt gribētos.

Ja nav iespējams apciemot vecvecākus bieži, tad sazvanieties un sarakstieties. 21.gadsimts ļauj satikties, pateicoties telefoniem.

Mūsdienās iecienīta platforma ir “WhatsApp”, kur video zvanā var nolasīt viens otra emocijas, kā arī izrunāties no sirds jebkurā diennakts laikā. Nepieciešams tikai interneta pieslēgums.

Rakstiet vēstules

Foto: Pexels.com

Kuram gan nepatīk saņemt vēstuli pa pastu? Agrāk tikai tā savā starpā sazinājās. Turklāt pats gaidīšanas laiks var pārtapt par ilgošanos, kas vairos mīlestību.

Stāstiet un atklājiet, kā patiesībā iet. Interesējieties, kāda bija aizvadītā diena, kādi piedzīvojumi bijuši. Esiet atklāti!

Kopīgas bildes mājās

Foto: Pexels.com

Ģimenes fotoalbums ir īsts dārgums. Tā ir vērtība, kas būs nemainīga.

Iedomājieties vien, kādas atmiņas raisīsies, ieraugot kopā piedzīvoto - gan tagad, gan pēc 10, 20 un 30 gadiem.

Tāpat arī fotorāmīši, kas mājās izlikti un, kur viens otru mīļojat vai vienkārši esat blakus uz dīvāna, var likt smaidīt ikreiz, kad tajā lūkojaties.

Darbojieties kopā

Foto: Pexels.com

Dalieties savos hobijos un aizraušanās. Vecumam nav nozīmes.

Vai tā ir adīšana, vai tā ir makšķerēšana, vai tā ir dejošana, vingrošana, dziedāšana, pērļošana, krustvārdu mīklu minēšana.

Nav svarīgi kas, svarīgākā ir kopā būšana. Turklāt jaunu prasmju apgūšana attīstīs iesaistītās personas, kā arī tas ir lielisks veids, kā kopīgi pavadīt laiku.

Izveidojiet dzimtas koku

Foto: Pexels.com

Nekas tā nesavieno, kā kopīgi stāsti un atmiņas. Pēc gadiem vēl vairāk novērtēsiet, ka ziniet savu vecvecāku saknes, vēsturi un stāstus, kas viņiem ir bijuši svarīgi.

Lai laulība nekļūtu par rutīnu, lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv