Skolas sākums vai bērnudārza laiks vienmēr ir piedzīvojumiem pilns – ne tikai bērniem, bet arī vecākiem jāpierod pie dienas ritma izmaiņām. Pierodot bērnam, kļūst vieglāk arī vecākiem.

Kā palīdzēt bērnam un vecākiem, atsākoties bērnudārza/skolas laikam, iesaka “Benu Aptiekas” farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

Vecākiem - magnijs un B grupas vitamīni

Publicitātes foto

Vislabāk atbalstīt savu bērnu var tieši vecāki, dodot padomus, kā labāk rīkoties, emocionāli sagatavoties un sākumā palīdzēt ar mājasdarbiem.

Lai vecākiem šis laiks būtu mierīgāks, ieteicams palietot:

- B grupas vitamīnus, kas stiprina nervu sistēmu,

- magniju (pirms gulētiešanas), kas atslābina un ļauj organismam kārtīgi izgulēties un atpūsties.

Tāpat arī jāatceras par sezonāli pilnvērtīgas pārtikas vai arī vitamīnu kompleksu lietošanu organisma stiprināšanai.

1.Dienas/nakts režīms

Publicitātes foto

Lai gan bērniem, gan vecākiem skolas laiks nebūtu tik spraigs un stresa pilns, skolas periodam ieteicams gatavoties laicīgi. Jau augusta beigās nepieciešams piedomāt pie dienas un nakts režīma.

Jācenšas iet gulēt un celties mazliet agrāk, lai, sākoties skolai, organismam nebūtu jācieš no bezspēka agras celšanās dēļ.

Pirms atsākt skolas gaitas, ieteicams uzņemt dabīgos vitamīnus vai aptiekās pieejamos vitamīnu kompleksus, kas stiprinās organismu pirms jaunas vīrusu sezonas un jaunā skolas mikroklimata.

2.Komunikācija ar vienaudžiem

Publicitātes foto

Saprotams, ka bērnam gan skolas, gan bērnudārza sākšanās var radīt satraukumu. Lai bērnam palīdzētu, ieteicams pastāstīt, ka priekšā ir jauns dzīves posms, kura laikā būs iespējams uzzināt daudz ko jaunu, kas palīdzēs turpmākajā dzīvē. Tiem bērniem, kuriem skola vai bērnudārzs nav pirmo gadu, bet satraukums tomēr tāpat rodas, ieteicams apmeklēt vietas, kur notiek bērnu socializēšanās, piemēram, bērnu laukumiņus, lai vecāki spētu novērtēt, kā bērns komunicē ar pārējiem bērniem. Ja bērnam komunikācija ar pārējiem bērniem norit viegli, tad arī bērnudārzā un skolā nevajadzētu būt problēmām.

3.Imunitātes stiprināšana

Publicitātes foto

Rudenīgie laikapstākļi var būt izaicinājums bērnu imunitātei - rudens vēsums un vīrusu sezonas sākums bieži mēdz izraisīt saaukstēšanos vai vīrusu saslimšanas.

Lai stiprinātu organismu un sagatavotos rudens periodam, ieteicams:

- uzņemt pilnvērtīgu uzturu,

- pietiekamu šķidruma daudzumu,

- ievērot pareizu miega režīmu.

Jāatceras arī par mājas (un skolas) telpu vēdināšanu un pastaigām svaigā gaisā, kas nomierinās emocijas un dos spēku jaunai dienai.

Pasargāt bērnu no slimībām palīdzēs rūpes par bērna emocionālo stāvokli.

4.Dabīgie vitamīni

Publicitātes foto

Vienlaikus jāatceras, ka rudens ir vīrusu un saaukstēšanās laiks, kas nozīmē, ka neviens nav pilnībā pasargāts. Tādēļ rudens sākums ir īstais laiks, kad organismu pilnvērtīgi pabarot ar dabīgajiem vitamīniem. Ja ir vēlme pastiprināti nodrošināt organismu ar nepieciešamajiem vitamīniem, tad var lietot vitamīnu kompleksus, kas stiprinās imunitāti.

Vitamīni bērniem ir noderīgi gadījumā, ja bērns bieži slimo vai nesaņem vajadzīgos mikroelementus un vitamīnus ar pilnvērtīgu uzturu.

Vitamīni jāizvēlas pēc vecuma ierobežojuma un, ja gadījumā bērns ir alerģisks, tad noteikti jākonsultējas ar ģimenes ārstu, kurš piemeklēs labāko un piemērotāko vitamīnu sastāvu.

5.Pilnvērtīgs uzturs

Publicitātes foto

Lai sagatavotu organismu rudenim, ieteicams uzņemt pilnvērtīgu uzturu, lietojot sezonālos produktus, kuros ir visvairāk nepieciešamo vitamīnu imunitātes stiprināšanai. Rudenī tie ir:

- āboli, kas satur pektīnu (uzlabo zarnu trakta darbību, attīra to no toksīniem), E un B vitamīnus (stiprina nervu sistēmu),

- hurma, kuras sastāvā ir betakarotīns, kālijs un magnijs (nomierina), un C vitamīns (stiprina imunitāti),

- vīnogas, kas nodrošina organismu ar antioksidantiem,

- granātāboli, kuru sastāvā ir C, B6 un B12 vitamīni, kalcijs, magnijs, jods un dzelzs,

- ķirbji, kas satur daudz šķiedrvielu, E, A, C, D vitamīnu, kā arī B grupas vitamīnus.

Lai veiksmīgs un zinībām pilns bērnudārza un skolas laiks!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv