Pārtikas produkti, kas bojā kaulus

© Foto: depositphotos.com

Ikdienas pārtikas produkti var veicināt kaulu zudumu un palielināt lūzumu risku, norāda endokrinoloģe un uzskaitīja pārtikas produktus, kas kaitē kaulu veselībai.

Sāls. Sāls ir galvenais vaininieks, jo, nierēm izvadot lieko nātriju, tās izvada arī kalciju. Tas ir atrodams desās, pārstrādātos pārtikas produktos, mērcēs un pat maizē.

Cukurs. Tas rada skābu vidi, kuras neitralizēšanai organisms izmanto kalciju no kauliem. Tas arī traucē kalcija uzsūkšanos zarnās.

Kofeīns. Izdzerot vairāk nekā divas tases kafijas dienā, tiek traucēta kalcija uzsūkšanās. Kafijas dzērājiem ieteicams uzturā iekļaut piena produktus.

Gāzētie dzērieni. Tumšie dzērieni, piemēram, kola, satur fosforskābi, kas liek organismam izvadīt kalciju no kauliem, lai līdzsvarotu fosforu.

Alkohols. Tas traucē kalcija un D vitamīna uzsūkšanos un kavē šūnas, kas atbild par kaulu audu atjaunošanos.

Eksperti norāda, ka pat daži veselīgi pārtikas produkti, piemēram, klijas, spināti un bietes, satur fitīnskābi un skābeņskābi, kas var saistīt kalciju. Lai mazinātu šo efektu, pirms gatavošanas ieteicams graudus un pākšaugus izmērcēt.

Vairāk par veselību lasiet šeit.