Meklējot aizsardzību pret saaukstēšanos, daudzi cilvēki atceras tautas līdzekli – ķiploku "kaklarotas" nēsāšanu. Tomēr šī metode ir bezjēdzīga un pat bīstama.
Nav pierādījumu par tās efektivitāti elpceļu infekciju un saaukstēšanās profilaksē. "Elpošanas ceļus aizsargā gļotādas un lokālā imunitāte, uz kuru ķiploku tvaikiem, kas izdalās nelielās koncentrācijās, nav būtiskas ietekmes," raksta DoctorPiter.
Šāds "talismans" rada viltus drošības sajūtu, savukārt tas nesniedz reālu aizsardzību.
Ķiploka labvēlīgās īpašības ir saistītas ar alicīnu - vielu ar antibakteriālu un pretsēnīšu iedarbību, kas veidojas, sagriežot vai sasmalcinot daiviņu. Produkts ir bagāts arī ar B grupas vitamīniem, C vitamīnu, selēnu un mangānu.
Lai stiprinātu imūnsistēmu, ķiploki jālieto uzturā neapstrādāti. Ēdiena gatavošana ievērojami samazina labvēlīgā alicīna saturu.
Ārsti iesaka optimālo devu - vienu līdz divas daiviņas dienā. Šā daudzuma pārsniegšana var izraisīt kuņģa kairinājumu, grēmas un citas kuņģa-zarnu trakta problēmas. Cilvēkiem ar akūtu gastrītu, peptisku čūlu, pankreatītu un aknu un žultspūšļa slimībām vajadzētu izvairīties no ķiploku lietošanas.
Vairāk par veselību lasiet šeit.