Vai plastmasas pārtikas traukus drīkst likt mikroviļņu krāsnī – mīti un patiesība

© pexels.com

Mikroviļņu krāsns ir kļuvusi par neatņemamu ikdienas palīgu, īpaši steigā, kad ātri jāuzsilda ēdiens. Tomēr viens no biežākajiem jautājumiem – vai plastmasas pārtikas traukus drīkst sildīt mikroviļņos un vai tas nav kaitīgi veselībai? Skaidro “healthline.com”.

Mīts: visi plastmasas trauki kļūst kaitīgi mikroviļņu krāsnī

Patiesībā - ne visi plastmasas trauki ir vienādi. Ražotāji atzīmē, kuri trauki ir piemēroti mikroviļņu krāsnij, un šiem traukiem jābūt marķētiem ar īpašu simbolu - parasti viļņu zīmīti vai norādi microwave safe. Šādi trauki tiek testēti un paredzēti karstumizturībai.

Mīts: plastmasa vienmēr izdala toksiskas vielas

Trauki, kas ir paredzēti mikroviļņu krāsnij, ir droši. Taču veci, bojāti vai nemarķēti plastmasas trauki var karstuma ietekmē izdalīt nevēlamas vielas, piemēram, bisfenolu A (BPA). Tāpēc drošāk izvēlēties traukus ar norādi “BPA free”.

pexels.com

Mīts: ēdiens vienmēr sasilst vienādi

Plastmasas traukos ēdiens bieži vien sasilst nevienmērīgi, īpaši lielākas porcijas. Tas nenozīmē, ka trauks ir bīstams, taču ēdienu ieteicams apmaisīt vai sadalīt mazākās porcijās, lai izvairītos no pārkaršanas.

pexels.com

Drošības padomi plastmasas trauku izmantošanai mikroviļņu krāsnī

  • Vienmēr pārbaudi, vai uz trauka ir marķējums par piemērotību mikroviļņiem.
  • Neizmanto traukus ar plaisām vai bojājumiem.
  • Izvairies no vienreiz lietojamās plastmasas (piemēram, no veikalā līdzņemtiem ēdiena traukiem).
  • Nekarsē eļļainu vai ļoti treknu ēdienu nemarķētā plastmasā - tauki uzkarst straujāk un var sabojāt trauku.
  • Ja ir šaubas - izvēlies stikla vai keramikas traukus.

Ne visi plastmasas trauki ir vienādi - atšķirība ir būtiska. Mikroviļņu krāsnī droši drīkst izmantot tikai tos traukus, kas ir paredzēti šim nolūkam un marķēti kā “microwave safe”. Pareizi izvēlēti trauki ļaus ātri un droši uzsildīt maltīti, neradot risku veselībai.