Mikroviļņu krāsns ir kļuvusi par neatņemamu ikdienas palīgu, īpaši steigā, kad ātri jāuzsilda ēdiens. Tomēr viens no biežākajiem jautājumiem – vai plastmasas pārtikas traukus drīkst sildīt mikroviļņos un vai tas nav kaitīgi veselībai? Skaidro “healthline.com”.
Patiesībā - ne visi plastmasas trauki ir vienādi. Ražotāji atzīmē, kuri trauki ir piemēroti mikroviļņu krāsnij, un šiem traukiem jābūt marķētiem ar īpašu simbolu - parasti viļņu zīmīti vai norādi microwave safe. Šādi trauki tiek testēti un paredzēti karstumizturībai.
Trauki, kas ir paredzēti mikroviļņu krāsnij, ir droši. Taču veci, bojāti vai nemarķēti plastmasas trauki var karstuma ietekmē izdalīt nevēlamas vielas, piemēram, bisfenolu A (BPA). Tāpēc drošāk izvēlēties traukus ar norādi “BPA free”.
Plastmasas traukos ēdiens bieži vien sasilst nevienmērīgi, īpaši lielākas porcijas. Tas nenozīmē, ka trauks ir bīstams, taču ēdienu ieteicams apmaisīt vai sadalīt mazākās porcijās, lai izvairītos no pārkaršanas.
Ne visi plastmasas trauki ir vienādi - atšķirība ir būtiska. Mikroviļņu krāsnī droši drīkst izmantot tikai tos traukus, kas ir paredzēti šim nolūkam un marķēti kā “microwave safe”. Pareizi izvēlēti trauki ļaus ātri un droši uzsildīt maltīti, neradot risku veselībai.