Pēc ekspertu domām, dabīgas pārtikas lietošana gada laikā var izraisīt 13% svara zudumu vīriešiem un 9% sievietēm. Londonas Universitātes koledžas pētnieki ir atklājuši, ka cilvēki, kas ēd mājās gatavotas maltītes, zaudē svaru ātrāk nekā tie, kas ēd gatavu pārtiku no veikaliem, ziņo The Guardian.
Pētījuma laikā eksperti analizēja 55 aptaukojušos brīvprātīgo datus. Dalībnieki tika sadalīti divās grupās: pirmie ēda īpaši pārstrādātus pārtikas produktus (UPF), bet otrie - dabiskus. Abu grupu uzturs saturēja vienādu uzturvielu daudzumu un bija sastādīts atbilstoši veselīga uztura ieteikumiem.
Kamēr daži brokastīs ēda batoniņus un lazanja, citi izvēlējās pienā mērcētas auzu pārslas ar dabīgo jogurtu un mājās gatavotu spageti ar boloņas mērci. Dalībniekiem nebija ierobežots pārtikas patēriņš, bet vidēji grupas patērēja vienādu kaloriju skaitu. Cilvēki, kas ievēroja UPF diētu, ēda par 120 kalorijām mazāk nekā parasti un zaudēja 1% no sava ķermeņa svara.
Savukārt tie, kas ievēroja minimāli apstrādātu diētu, ēda par 290 kalorijām mazāk un zaudēja 2 %. Pētnieki lēš, ka tas gada laikā varētu izraisīt 13 % svara zudumu vīriešiem un 9 % sievietēm.
“Globālā pārtikas sistēma pašlaik veicina ar uzturu saistītu veselības problēmu un aptaukošanos, jo īpaši lētas un neveselīgas pārtikas plašās pieejamības dēļ,” sacīja pētījuma autors profesors Kriss van Tulekens (Chris van Tulleken).
Minimāli apstrādāti pārtikas produkti ietver augļus, dārzeņus, pilngraudu produktus, gaļu, zivis un piena produktus, piemēram, bezpiedevu jogurtu. Tie parasti ir vismazāk mainīti no to dabiskā stāvokļa.
Iepriekš zinātnieki izmantoja mākslīgo intelektu, lai izveidotu 3D modeli vīrietim, kurš gadiem ilgi ēda nepareizu un īpaši apstrādātu pārtiku. Viņa izskats ir šausminošs: viņš cieš no aptaukošanās un citām slimībām.