Inde putās - zinātnieki alū atraduši kaitīgas ķīmiskas vielas

© unsplash.com

Amerikāņu zinātnieki atkal ceļ trauksmi par cilvēku veselībai bīstamu ķīmisko vielu izplatību – šoreiz uzmanības centrā ir alus, vēsta pētījums, kas publicēts žurnālā “Environmental Science & Technology”.

Saskaņā ar pētījumu, 95% pārbaudīto alus šķirņu, kas brūvētas Amerikas Savienotajās Valstīs, tika atrastas polifluoralkilvielas (PFAS), kas pazīstamas arī kā "mūžīgās ķīmiskās vielas".

Šīs vielas, kas pazīstamas ar savu izturību pret iznīcināšanu, ir saistītas ar vēža attīstības risku, imūnsistēmas un hormonālā līdzsvara traucējumiem. PFAS ir atkārtoti atrastas mājsaimniecības precēs - sākot no nepiedegošām pannām līdz ātrās ēdināšanas iesaiņojumiem. Tagad - arī miljonu iecienītajā alkoholiskajā dzērienā.

unsplash.com

Pēc pētnieku domām, galvenais PFAS avots alū ir ūdens, kas ir galvenā sastāvdaļa alus darīšanas procesā - vairāk nekā 90% no dzēriena sastāva. Lai gan alus darītavām ir filtrācijas sistēmas, tās bieži vien nespēj no ūdens noņemt "mūžīgās ķīmiskās vielas".

Visaugstākā PFAS koncentrācija tika konstatēta alū no apgabaliem, kur jau ir zināms, ka pašvaldību ūdensapgāde ir piesārņota.

Pētnieki aicina alus darītājus uzlabot savas ūdens attīrīšanas sistēmas un regulatorus veikt pasākumus, lai kontrolētu PFAS līmeni savos produktos. Savukārt patērētājiem vajadzētu būt uzmanīgākiem un padomāt par to, kas tieši nonāk viņu glāzē un ķermenī kopā ar putojošo dzērienu.

Dzīvesstils

Tā ir īsta bezglutēna maltīte ar olbaltumvielām. Tortiljas aizstāšana ar salātiem ir lieliska, ja vēlas samazināt kaloriju daudzumu. Saņemsiet papildu uzturvielas bez tukšajām kalorijām.

Svarīgākais