Pētījums liecina, ka piena produkti var izraisīt murgus

© unsplash.com

Jauns pētījums ir apstiprinājis, ka daži pārtikas produkti, ko ēdat pirms gulētiešanas, var ļoti ietekmēt naktsmieru un to, par ko sapņojat, raksta “ScienceAlert”.

Pētījumu vadīja Tore Nīlsens, sapņu neirobiologs Monreālas universitātē. Viņš un viņa komanda uzaicināja 1082 psiholoģijas studentus no Kanādas Makjūana universitātes aizpildīt tiešsaistes aptauju. Aptaujā tika jautāts par studentu ēšanas paradumiem, miega ilgumu un kvalitāti, kā arī par sapņu veidiem, ko viņi redz. Tajā tika arī novērtēts, cik lielā mērā, ja vispār, noteikti pārtikas produkti un ēdienreižu laiki ietekmē viņu miegu un sapņus.

"Jaunas atziņas liecina, ka cilvēku ar pārtikas nepanesamību uztura paradumu maiņa varētu samazināt viņu piedzīvoto murgu skaitu," saka Nīlsens.

Pexels.com

Pētījuma rezultāti parādīja, ka tikai 5,5 procenti respondentu uzskatīja, ka apēstā ēdiena veids un laiks, kad tas tiek ēsts pirms gulētiešanas, ietekmē viņu sapņus, taču lielākā daļa šīs grupas vainoja pienu vai saldumus miega kvalitātes izmaiņās. Tas jo īpaši attiecas uz traucējošiem vai dīvainiem sapņiem - 31 procents respondentu bija pārliecināti, ka iemesls ir deserti vai citi saldumi, bet 22 procenti - ka vainīgi ir piena produkti.

Pētnieki ir atklājuši arī spēcīgu saikni starp laktozes nepanesību un pārtikas alerģijām, murgiem un sliktu miegu. Tiek uzskatīts, ka gāzes un sāpes vēderā traucē miegu tik ļoti, ka palielinās sapņu pieredzēšanas un atcerēšanās iespējamība.

Pexels.com

Pētījums arī parādīja, ka cilvēki, kuri ēda veselīgāku pārtiku (izvēloties labāku pārtiku, ēdot mazāk vakarā), labāk atcerējās savus sapņus, savukārt cilvēki, kuri ēda mazāk veselīgi (patērēja vairāk neveselīgas pārtikas, mazāk paļāvās uz bada un sāta sajūtu, ēda vairāk vakarā), redzēja vairāk murgu vai negatīvu sapņu, bet tos atcerējās sliktāk.

Tā kā pētījums ir balstīts uz universitātes studentu pašu sniegtiem datiem, tas var neatspoguļot plašāku populāciju.

"Mums ir jāpēta vairāk dažādu vecumu, dažādu sociālo slāņu un dažādu uztura paradumu cilvēku, lai noteiktu, vai mūsu rezultātus patiešām var vispārināt uz plašāku populāciju," saka Nīlsens.

Izrādās, glāze piena vai gabaliņš siera pie vīna glāzes var nebūt labākā izvēle.

Dzīvesstils

Ananass ir ne tikai garšīgs tropu auglis, bet arī vērtīgu uzturvielu avots. Ananasus var ēst un baudīt kā daļu no sabalansēta uztura vairākos veidos. Tos var lietot neapstrādātus, grilētus vai ceptus. Tos bieži pievieno smūtijos, saldējuma konditorejas izstrādājumos, salsās, dzērienos un citur.

Svarīgākais