Pareizais vakariņu laiks, lai saglabātu slaidumu

© Foto: pixabay.com

Amerikāņu zinātnieki atklājuši, ka ēšanas secība var ietekmēt cukura līmeni asinīs un samazināt pārēšanās risku. Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts žurnālā Nature Medicine, ja vispirms ēdat olbaltumvielas vai šķiedrvielas un pēc tam ogļhidrātus, tas palīdzēs izvairīties no strauja glikozes līmeņa kāpuma, kas izraisa izsalkumu un svara pieaugumu.

Stenfordas universitātes speciālistu veikts eksperiments parādīja, ka olu vai dārzeņu ēšana pirms čipsiem, rīsiem vai citiem ogļhidrātiem mīkstina cukura līmeņa svārstības asinīs. Tajā pašā laikā tauki (piemēram, skābais krējums) nevis samazina lēcienu, bet gan palēnina to, raksta eurekalert.org.

Eksperimentā piedalījās 55 brīvprātīgie, no kuriem dažiem bija prediabēta pazīmes. Viņiem trīs reizes dienā deva porciju rīsu, bet 10 minūtes pirms ēšanas piedāvāja vai nu šķiedrvielas, vai olu baltumus, vai taukus. Tika konstatēts, ka olbaltumvielas un šķiedrvielas ir visefektīvākās, lai ierobežotu strauju glikozes līmeņa paaugstināšanos.

Cukura līmeņa asinīs straujš kāpums ir saistīts ar aptaukošanos un 2. tipa cukura diabētu. Tie izraisa izsalkumu un tieksmi pēc kalorijām bagātām uzkodām, skaidroja pētījuma vadītājs profesors Maikls Snaiders.

Iespējamais kartupeļu un vīnogu biomarķieris

Visaugstākais glikozes līmeņa paaugstināšanās asinīs pēc kartupeļu ēšanas bija dalībniekiem, kuriem bija vislielākā rezistence pret insulīnu un viszemākā beta šūnu funkcija. Visiem pēc vīnogu ēšanas zināmā mērā paaugstinājās glikozes līmenis asinīs.

Foto: pixabay.com

Salīdzinot glikozes līmeni asinīs pēc kartupeļiem un vīnogām, tika konstatēta rezistence pret insulīnu, kas liecina, ka šī attiecība nākotnē varētu kalpot par reālu biomarķieri insulīna rezistences noteikšanai.

"Šāds biomarķieris būtu noderīgs, jo insulīna rezistenci var ietekmēt dzīvesveida un medikamentu maiņa, kas var samazināt diabēta risku augsta riska indivīdiem. Pašlaik nav vienkārša veida, kā to diagnosticēt klīnikā," sacīja zinātnieki.

Ogļhidrātu ēšana vēlāk ēdienreizē joprojām ir laba ideja, lai gan vēl nav noskaidrots, vai vislabāk ir ēst olbaltumvielas, taukus vai šķiedrvielas pirms ogļhidrātiem. "Ēdiet salātus vai hamburgeru pirms frī kartupeļiem," ieteica Snaiders.

Dzīvesstils

Vasara un ledusskapis ne vienmēr ir ideāla kombinācija – no ēdienu aromātiem līdz siltuma radītam mitrumam, kā rezultātā dažkārt rodas nevēlami aromāti. Taču nav jāķeras pie sintētiskiem atsvaidzinātājiem vai dārgiem filtriem - mājās vari pagatavot efektīvus, dabiskus risinājumus, kas atsvaidzina gaisu un neitralizē smakas, iesaka eksperti no “thekitchn.com”.