Spāņu kardiologs Aurelio Rohas rīta kafijas tasi nosaucis par ilgmūžības dzērienu. Ārsts savu apgalvojumu pamatoja ar plaša mēroga pētījuma rezultātiem, kas apstiprināja kafijas pozitīvo ietekmi uz organismu.
ASV Tulane universitātes Aptaukošanās pētījumu centra zinātnieki pētīja datus no 20 000 brīvprātīgajiem, kuri regulāri dzēra kafiju. Izrādījās, ka ikdienas kafijas patēriņš no rīta samazināja eksperimenta dalībnieku priekšlaicīgas nāves kopējo risku pat par 16%, un mirstība no sirds un asinsvadu slimībām samazinājās par iespaidīgiem 30%, raksta dailymail.co.
Aurelio Rohas precizēja, ka galveno lomu spēlē kafijas dzeršanas laiks: tikai rīta dzēriens sniedz reālu labumu veselībai. Dzēriens pēcpusdienā, gluži pretēji, var negatīvi ietekmēt hormonālo līdzsvaru un izraisīt bezmiegu, izjaucot organisma bioloģisko pulksteni.
Tiek uzskatīts, ka dzēriena priekšrocības slēpjas kafijas pupiņās, kas ir bagātas ar dažādām svarīgām uzturvielām, piemēram, B2 un B5 vitamīniem, kas asins šūnas uztur veselīgas un kontrolē sirdslēkmi izraisošo holesterīnu.
Kafijas pupiņas satur arī daudz kālija un magnija, kas ir svarīgi asinsspiediena un cukura līmeņa asinīs regulēšanai.
Pētījumi liecina, ka tiem, kuru uzturā trūkst magnija, ir lielāka iespējamība piedzīvot sirdslēkmes un insultus.
Pētījumā, kas publicēts “American Journal of Clinical Nutriti”, atklājās, ka kafijā esošie augu savienojumi var samazināt otrā tipa diabēta risku līdz pat 10 procentiem.
“Atcerēsimies, ka kafijai ir pierādīta labvēlīga ietekme uz sirdi, piemēram, diabēta riska samazināšana, svara zuduma uzlabošana un sirds un asinsvadu veselības uzlabošana,” savā video teica kardiologs.
Daudzi iepriekšējie pētījumi ir snieguši pierādījumus par kafijas ieguvumiem sirds veselībai, tostarp viens, ko veica pētnieki Semmelveisa universitātē Ungārijā un Karalienes Marijas universitātē Londonā, kuri atklāja, ka dzēriens samazina dzīvībai bīstama insulta risku.