Zobārste norāda, ka šie septiņi pārtikas produkti var šķist labvēlīgi jūsu veselībai, taču patiesībā tie kaitē jūsu zobiem. Kas tie ir? Raksta “Express.co.uk”.
Saskaņā ar zobārstu teikto, daži no veselīgākajiem ēdieniem šķīvī patiesībā var sabojāt smaidu - Dr. Dīpa no “Whites Dental”, zobārste ar gandrīz divu gadu desmitu pieredzi, brīdina, ka pārsteidzoši daudz ēdienu var graut emalju, iekrāsot zobus un baro kaitīgās baktērijas. Saraksts ietver augļus, garšvielas un populārus dzērienus.
"Cilvēki bieži uzskata, ka, ja kaut kas ir labs jūsu ķermenim, tam ir jābūt labam arī zobiem, taču tas ne vienmēr tā ir," viņa teica. "Pat veselīgas uzkodas var nodeldēt emalju vai atstāt mutē cukurus, kas baro baktērijas."
Citrusaugļi
"Pēc citrusaugļu ēšanas izskalojiet muti ar ūdeni, bet netīriet ar zobu birsti uzreiz, uzgaidiet vismaz 30 minūtes," iesaka zobārste.
Žāvēti augļi
Rozīnes, aprikozes un dateles bieži tiek uzskatītas par veselīgākām saldumu alternatīvām, taču tās ir ļoti lipīgas un cukurotas un ļaunas zobiem. "Cukurs pielīp pie zobiem un turpina barot baktērijas," brīdina eksperte. Svaigi augļi ir labāks risinājums.
Sporta un enerģijas dzērieni
Šie dzērieni bieži piepildīti ar cukuru un skābi, un tie var sabojāt emalju un paātrināt tās sabrukšanu.
"Tie tiek tirgoti kā veselīgi, bet daudzi zobiem ir vēl sliktāki par gāzētiem dzērieniem," saka zobārste un iesaka izmantot salmiņu un pēc dzeršanas izskalot muti ar ūdeni.
Tēja un kafija
Ikdienas dzēriens var notraipīt zobus vairāk, nekā domājat. "Tējas un kafijas tanīni pielīp pie emaljas, padarot smaidu blāvu," saka zobārste. Viņa iesaka lietot vieglākus dzērienus un veikt regulāras profesionālu zobu tīrīšanu.
Tomātu mērces
Tomātu mērces ir ļoti garšīgas, tomēr tajās ir skābes, kas mēdz palikt uz zobiem.
"Tās var izraisīt gan eroziju, gan krāsošanu," viņa skaidro. Tomēr ir kāds triks - savienojot tos ar sieru, tas var palīdzēt neitralizēt skābi.
Pārtika uz etiķa bāzes
Marinēti gurķi un pikantās salātu mērces satur augstu etiķa līmeni, kas var mīkstināt un nolietot emalju.
"Labāk tos ēst kā daļu no ēdienreizes, nevis kā atsevišķu uzkodu," zobārste iesaka.
Ogas
Tās ir bagātas ar antioksidantiem, bet mellenes, kazenes un līdzīgi augļi var notraipīt zobus, pateicoties to tumšajiem pigmentiem.
"Tā ir lieliski piemērotas jūsu veselībai, vienkārši noskalojiet vai notīriet muti un zobus pēc ēšanas," iesaka zobārste.
Jums nav pilnībā jāatsakās no šiem pārtikas produktiem, taču Dr. Dīpa norāda, ka jums ir jāņem vērā, kā un kad tos lietojat.
"Zobu aizsardzība nenozīmē visa veselīga ēdiena izslēgšanu," viņa saka. "Ievērojiet līdzsvaru, šķidruma uzturēšanu organismā, mutes skalošanu pēc skābas pārtikas un labas mutes higiēnas uzturēšanu."