“Es nekad nedzertu šo augu pienu,” brīdina ārsts

© Pexels.com

Auzu piens, kas ir īpaši iecienīts tā krēmīgā tekstūras un dabiski saldenās garšas dēļ, ir kļuvis par ikdienas produktu daudzās mājsaimniecībās, tomēr ārsts brīdina - viņš to neizvēlētos izmantot savā uzturā. Kāpēc? Skaidro “express.co.uk”.

Auzu piena popularitāte pēdējos gados ir strauji pieaugusi, tas kļuvis par piena produktu alternatīvu kafijas cienītājiem, smūtiju entuziastiem un tiem, kas vēlas samazināt tradicionālā piena patēriņu vai arī nedrīkst to lietot veselības apsvērumu dēļ.

Produkts, kas tiek slavēts par krēmīgo tekstūru un dabiski saldeno garšu, ir kļuvis par galveno produktu daudzās mājsaimniecībās, īpaši vegāniem un cilvēkiem, kuri nepanes laktozi, taču, lai gan tas bieži tiek tirgots kā veselīga augu izcelsmes alternatīva, ārsts mudina patērētājus rūpīgāk izpētīt, kas patiesībā ir viņu auzu pienā, brīdinot, ka tas var nebūt tik veselīgs, kā šķiet.

Pixabay.com

Dr. Barets, sertificētais plastikas ķirurgs, kurš dalās ar veselības padomiem vietnē “TikTok” ar segvārdu @barrettplasticsurgery, nesen ieguva plašu ievērību par savu stingro nostāju pret auzu pienu.

Plaši apspriestajā videoklipā viņš izklāstīja divus galvenos iemeslus, kāpēc atsakās to dzert, apgalvojot, ka tas var paaugstināt cukura līmeni asinīs un satur neveselīgas piedevas.

Dr. Barets pauž bažas par auzu pienu, jo tajā ir augsts ogļhidrātu saturs. Atšķirībā no dzīvnieku izcelsmes piena, kurā ir olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu līdzsvars, auzu piens galvenokārt ir ogļhidrāti ar minimālu olbaltumvielu daudzumu.

Viņš skaidro, ka tas nozīmē, ka auzu piena dzeršana var izraisīt ievērojamu cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, iespējams, pat vairāk nekā tradicionālais kafijas krējums.

unsplash.com

Lai gan daudzi cilvēki pāriet uz auzu pienu, domājot, ka tā ir labāka alternatīva, viņš brīdina, ka tā cukura saturam var būt neparedzētas sekas veselībai.

"Problēma numur viens ir tā, ka auzu pienā ir daudz ogļhidrātu un daudz mazāk olbaltumvielu," savā video sacīja Dr. Barets. "Tas paaugstinās cukura līmeni asinīs daudz vairāk nekā krējums. Lai gan tā ir alternatīva bez piena produktiem tiem no jums, kuriem ir laktozes nepanesamība, tam ir sekas no paaugstināta cukura līmeņa viedokļa."

Pixabay.com

Otrā problēma, ko uzsver Dr. Barets, ir sēklu eļļu, īpaši rapšu eļļas, klātbūtne daudzos auzu piena zīmolos. Dažiem komerciāliem auzu pieniem tiek pievienotas eļļas, lai iegūtu vienmērīgāku, bagātīgāku tekstūru, taču Dr. Barets apgalvo, ka šīs eļļas var kaitēt zarnu veselībai un no tām vajadzētu izvairīties.

"Paskatieties uz sastāvdaļām pakas aizmugurē," viņš ieteica. "Tās jums nenāk par labu. Tās izjauc jūsu zarnu līdzsvaru.”

Auzu piena atbalstītāji norāda, ka tas nesatur holesterīnu un piesātinātos taukus, padarot to par sirdij draudzīgu izvēli, un ka nesaldinātās versijas satur ievērojami mazāk cukura nekā aromatizētais vai barista stila auzu piens.

unsplash.com

Tomēr uztura eksperti brīdina, ka ne visi auzu piena produkti ir vienādi.

Dažiem zīmoliem ir pievienoti cukuri un eļļas, savukārt citos to sastāvdaļas ir minimālas un dabiskas. Dietologi iesaka rūpīgi pārbaudīt etiķetes un izvēlēties nesaldinātas versijas bez pievienotām sēklu eļļām, lai nodrošinātu veselīgāko izvēli.

Tiem, kas meklē alternatīvu bez piena produktiem ar mazāku ogļhidrātu daudzumu un bez pievienotām eļļām, var būt vērts apsvērt tādas iespējas kā nesaldināts mandeļu piens, kokosriekstu piens vai mājās gatavots auzu piens.

Tāpat kā jebkuras uztura izvēles gadījumā, izpratne un mērenība ir galvenais, lai pieņemtu apzinātus lēmumus par to, kas vislabāk atbilst individuālajām veselības vajadzībām, piebilst Dr. Barets.

Svarīgākais