Zinātnieki atraduši iespējamo izskaidrojumu, kāpēc daudzi nespēj apstāties pēc pirmās alkohola glāzītes

© unsplash.com

Viena vīna glāze piektdienas vakarā pēc darba, viens dzēriens kopā ar draugiem bārā - bieži vien daudziem cilvēkiem grūti ir apstāties pie pirmā dzēriena, lai gan sākotnēji tāds ir bijis plāns. Zinātnieki atraduši iespējamo izskaidrojumu tam, kāpēc reizēm trūkst gribasspēka apstāties.

Reizēm plānotās vienas glāzītes izdzeršana rezultējas veselā pudelē. Jaunā pētījumā, kuru veica Austrālijas zinātnieki no Melburnas universitātes, atklāts, kāpēc tā notiek.

Iespējamais izskaidrojums, kāpēc tā notiek, īpaši sievietēm, ir pavisam vienkāršs, raksta "The Sun".

Zinātnieki atklāja, ka pie pārmērīgas alkohola lietošanas jeb nespējas apstāties pie pirmās glāzītes, iespējams, vainojams var būt izsalkuma hormons grelīns.

Grelīns, saukts par "bada hormonu", veidojas kuņģa gļotādā, un tas dod signālu smadzenēm, kad nepieciešams ēst. Šis hormons veicina apetīti, taču, pēc zinātnieku domām, tas var ietekmēt arī tieksmi pēc alkohola. Pētījumā, kas tika veikts ar pelēm, pierādījās, ja tiek bloķēti grelīna receptori peļu mātītēm, tad tām samazinās tieksme pēc alkohola.

Veselīgs uzturs un fiziskās aktivitātes var arī palīdzēt līdzsvarot grelīnu un tādējādi arī apetīti un, iespējams, tieksmi pēc alkohola.

Dzīvesstils

Nepatīkama pēdu vai apavu smaka var kļūt par īstu murgu sabiedriskajā transportā vai ciemojoties pie kāda, kad jānovelk apavi. Cilvēkiem, kas cieš no šīs problēmas, katru dienu ir jātiek galā ar daudzām neērtībām, taču ir dažādi veidi, kā ar šo situāciju tikt galā, skaidro “unian.net”.