Cinks ir minerāls, kas atbalsta cilvēka imunitāti, ādas un matu veselību un vēl daudzas citas funkcijas. Kad nepieciešams lietot cinka piedevas un kuri pārtikas produkti satur visvairāk cinka, stāsta “Benu” aptiekas farmaceite Margota Lehari kopā ar “postimees.ee”.
Kam vajadzīgs cinks?
Apmēram 2000 dažādu olbaltumvielu un 300 enzīmu organismā, lai pareizi darbotos, ir nepieciešams cinks, un tas, pēc farmaceites teiktā, parāda, cik plaša ir cinka loma cilvēka organismā.
"Bez cinka tiek traucēta normāla šūnu attīstība un vairošanās, kā arī tas ir būtisks gan vīriešu, gan sieviešu auglībai, jo tas atbalsta testosterona ražošanu un spermas attīstību, kā arī menstruālo ciklu un olnīcu darbību sievietēm," viņa skaidro.
Arī cilvēka imunitāte ir saistīta ar cinku, jo tā trūkums var izraisīt imunitātes pavājināšanos un biežas saslimšanas.
"Cinks palīdz B vitamīnu funkcionēšanai un insulīna ražošanai, palīdz metabolizēt un izvadīt no organisma alkoholu, kā arī palīdz pareizi funkcionēt garšas kārpiņām un redzei," atzīmē farmaceite.
Kādas ir cinka deficīta pazīmes?
Cinka deficīts var izraisīt dažādus simptomus. Pēc Lehari domām, tā varētu būt lēna brūču dzīšana, kā arī biežākas infekcijas ar dažādiem vīrusiem.
“Bieži vien cilvēkam ir traucēta garšas sajūta, tāpēc viņš var nespēt atšķirt ēdienu pēc garšas. Var rasties arī ģībonis," viņa saka.
Par cinka trūkumu var liecināt arī matu izkrišana vai ādas veselības problēmas.
“Cinka deficīta dēļ var tikt traucēta matu folikulu attīstība. Tā kā cinkam ir pretiekaisuma īpašības, tā deficīts var izraisīt sliktu brūču dzīšanu, sausu, pārslveida ādu vai pūtītes. Arī cilvēkiem ar atopisko dermatītu sarkanajās asins šūnās ir zems cinka līmenis,” piebilst farmaceite.
Visbiežāk cinka deficīts ir fizisku darbu strādājošiem cilvēkiem, kuri slimo ar atopisko dermatītu, kā arī tiem, kuri ilgstoši lieto alkoholu, slimo ar aknu cirozi, lieto dzelzi saturošus uztura bagātinātājus vai glikokortikosteroīdus.
“Cinka deficīts var rasties pie iekaisuma slimībām, kuņģa-zarnu trakta iekaisumiem un ilgstošas caurejas,” atzīmē farmaceite.
Produkti, kas satur cinku
Labākais veids, kā izvairīties no cinka deficīta, ir ēst veselīgu un daudzveidīgu uzturu. Pēc farmaceites teiktā, lieliski cinka avoti ir rieksti, olas, gaļa, austeres, ķirbju sēklas, sīpoli, tomāti un raugs.
Kā uztura bagātinātāju cinku var lietot pret pūtītēm, čūlām, diabētu, reimatoīdo artrītu vai apdegumiem. “Tomēr jūs nedrīkstat pārsniegt maksimālo drošo dienas devu 25 mg. Pārdozēšana ar cinka piedevām - vairāk nekā 50 mg - var izraisīt vara deficītu, jo šie mikroelementi ir savstarpēji saistīti," viņa uzsver.
Pārdozēšana izpaužas kā slikta dūša, dzelte, vemšana un sāpes vēderā. "Cinku arī nevajadzētu lietot kopā ar dzelzi, jo tas samazina tā uzsūkšanos," uzsver farmaceite.
Lai gan cinks nevar tieši cīnīties ar vīrusiem, tas ir svarīga šūnu sastāvdaļa, kas iesaistīta vīrusu ātrā iznīcināšanā, tieši tāpēc cinks palīdz organismam ātrāk atgūties vīrusu slimības gadījumā.
"Cinks ir daudz atrodams imūnās šūnās, kas spēj iznīcināt vīrusus, kas nonāk organismā. Arī šīm imūnšūnām ir nepieciešams C vitamīns, lai tās būtu aktīvas un dzīvotspējīgas,” atzīmē farmaceite.
Ja cinku lieto kopā ar pienskābes baktērijām gremošanas traucējumu un ilgstošas caurejas gadījumā, tad kombinācijā ar C vai B vitamīnu cinks noder saistaudu, acu, locītavu un ādas veselības atjaunošanai kombinācijā ar C vai B vitamīnu. Tomēr pirms lietošanas ir vērts konsultēties ar farmaceitu.