Amerikāņu zinātnieki no Ziemeļrietumu universitātes brīdinājuši, ka populārā sulu diēta var negatīvi ietekmēt veselību jau pēc trim dienām.
Jauns pētījums, kas publicēts žurnālā Nutrients, atklāja, ka šāda diēta var mainīt zarnu un mutes baktēriju līdzsvaru, palielinot iekaisuma un izziņas pasliktināšanās risku.
Autori sekoja trīs veselīgu pieaugušo grupām: vienai, kas dzēra tikai sulas, vienu, kas dzēra sulas kopā ar veselīgu pārtiku, un vienu, kas ēda tikai veselīgu augu pārtiku. Nozīmīgākās izmaiņas notika tikai sulu grupā, kurai bija paaugstināts ar iekaisumu saistīto baktēriju līmenis un palielināta zarnu caurlaidība. Turpretī grupa, kas patērēja veselu augu pārtiku, piedzīvoja pozitīvas izmaiņas to mikrobiomu sastāvā. Jauktais uzturs (sula un pārtika) arī radīja izmaiņas, taču tās bija mazāk nozīmīgas.
Vecākā pētījuma autore Melinda Ringa uzsvēra, ka šķiedrvielu izslēgšana no uztura izjauc mikrobioma līdzsvaru, kas var izraisīt ilgtermiņa negatīvas sekas veselībai. Viņa skaidroja, ka šķiedrvielu trūkums labvēlīgajām baktērijām atņem barības vielas, kas izraisa kaitīgu, cukuru mīlošu mikroorganismu augšanu.
Lasi arī: Sula, kas paātrinās vielmaiņu un palīdzēs ātri zaudēt svaru