Veselīgās (un ne pārāk) greipfrūta īpašības

© unsplash.com

Greipfrūts ir citrusaugļu ģimenes pārstāvis - pomelo un saldā apelsīna hibrīds. Bet vai zinājāt, ka, lai gan citroni, laimi un apelsīni ir kultivēti jau tūkstošiem gadu, greipfrūti skaistajā tropiskajā Barbadosas salā ieradās tikai 16. gadsimtā? Par tā labajām - un ne tikai - īpašībām stāsta “Eating Well” eksperti.

Greipfrūts ir ne tikai sulīgs un garšīgs auglis, bet arī uzturvielu spēkstacija, tomēr ir svarīgi atcerēties, ka pārmērīga tā lietošana var radīt dažas problēmas - tādēļ ir svarīgi zināt, vai jūs varat ēst greipfrūtu katru dienu, kā tas ietekmē cukura līmeni asinīs un zobu veselību.

Pexels.com

Greipfrūtu labās īpašības

Tāpat kā lielākajai daļai augļu un dārzeņu, greipfrūtam var būt labvēlīga ietekme uz veselību. Tas ir bagāts ar vitamīniem, minerālvielām, antioksidantiem un citiem savienojumiem, kas ir labvēlīgi ķermenim, jo īpaši - tas satur lielu daudzumu C vitamīna.

"Viens vidēji liels rozā greipfrūts nodrošina gandrīz 100 procentus no ikdienas C vitamīna normas, kas ir spēcīgs antioksidants un atbalsta imūnsistēmu," saka uztura speciāliste Kortnija Pelitera.

Turklāt viens rozā greipfrūts nodrošina 16% no ikdienas A vitamīna normas, kas arī spēlē svarīgu lomu imunitātē. Šis auglis ir pazīstams arī kā viens no populārākajiem svara zaudēšanas produktiem - tajā ir maz kaloriju. "Tāpēc daudzi cilvēki to iekļauj savā uzturā, kad viņi cenšas zaudēt svaru," skaidro uztura speciāliste.

Pexels.com

Tas satur daudz šķiedrvielu un ūdens, kas palīdz justies paēdušam. Viens vesels auglis satur apmēram 100 kaloriju un 90% ūdens. Tomēr, neskatoties uz to popularitāti diētās, mūsdienu pētījumi vēl nav apstiprinājuši tiešu saikni starp greipfrūtu patēriņu un svara zudumu.

Speciālisti arī atzīmē, ka greipfrūtā esošās šķiedrvielas ir noderīgas sirdij un sirds un asinsvadu slimību profilaksei - tas palīdz samazināt "sliktā" holesterīna līmeni, normalizē asinsspiedienu un cukura līmeni asinīs, un kālijs, kas arī atrodams greipfrūtos (apmēram 7% no dienas normas), ir svarīgs asinsspiediena regulēšanai.

Uztura speciālisti saka, ka greipfrūti var palīdzēt regulēt cukura līmeni asinīs, jo tas satur arī kvercetīnu, fitoķīmisko vielu, kas veicina aizkuņģa dziedzera insulīna ražošanu.

unsplash.com

Iespējamie riski un kontrindikācijas

Neskatoties uz visām labvēlīgajām īpašībām, greipfrūts var radīt zināmas problēmas noteiktām cilvēku grupām. Piemēram, greipfrūti var mainīt veidu, kā organisms absorbē noteiktas zāles, jo šie augļi bloķē enzīma CYP3A4 darbību, kas ir atbildīgs par daudzu zāļu uzsūkšanos.

Tā rezultātā zāļu koncentrācija asinīs var palielināties vai samazināties, kas var izraisīt blakusparādības vai samazināt ārstēšanas efektivitāti. Ir svarīgi konsultēties ar savu ārstu, pirms lietojat greipfrūtu, vienlaikus lietojot zāles.

Turklāt greipfrūts, tāpat kā citi citrusaugļi, ir ļoti skābs, kas var veicināt zobu emaljas iznīcināšanu. Tas ietekmē arī skābes refluksu tā augstā skābuma dēļ, turklāt greipfrūtu ēšana var arī pasliktināt grēmu simptomus.

Svarīgākais