Pārāk daudz cukura ēšana var veicināt dažādas problēmas, piemēram, pinnes un nevēlamu svara pieaugumu, kā arī palielina risku saslimt ar hroniskām veselības problēmām, piemēram, sirds slimībām un 2. tipa diabētu. Tomēr ne visi cukura avoti ietekmē jūsu ķermeni vienādi.
Ja lielāko daļu cukura savā uzturā saņemat no rafinētiem avotiem, piemēram, cukurotiem dzērieniem un citiem saldumiem, nevis no dabīgiem avotiem, piemēram, augļiem, dārzeņiem un veseliem graudiem, ir saprātīgi apsvērt, kā cukura ēšana ietekmē jūsu veselību, raksta verywellhealth.com.
Pārmērīgs cukura patēriņš var ārkārtīgi negatīvi ietekmēt veselību. Sertificēta uztura speciāliste Lorēna Panofa nosaukusi 14 negatīvas sekas organismam.
Enerģijas izsīkums un slikts miegs. Cukurs nodrošina strauju glikozes pieplūdumu, kam seko tikpat pēkšņa samazināšanās. Tas liek cilvēkam ātri kļūt letarģiskam un atkal sajust vēlmi ēst. Liela pievienotā cukura uzņemšana var arī izjaukt miega modeļus, palielinot kortizola līmeni.
Kariess. Cukurs var barot kaitīgas baktērijas mutē. Tas izraisa emaljas eroziju un palielina kariesa risku.
Pinnes. Ēdot pārāk daudz cukura, ķermenim var būt grūtāk reaģēt uz insulīnu. Laika gaitā tas veicina iekaisumu un sebuma veidošanos, kas aizsprosto poras un rada aknes attīstībai labvēlīgu vidi.
Ādas novecošanās. Liels pievienotā cukura daudzums var paātrināt ādas novecošanos, izmantojot procesu, ko sauc par glikāciju. Šis process notiek, kad cukura molekulas piesaistās kolagēna un elastīna proteīniem, kas ir būtiski, lai āda saglabātu elastību un tvirtumu.
Svara pieaugums un aptaukošanās. Saldumos parasti ir ļoti daudz kaloriju, kas veicina svara pieaugumu.
Augsts asinsspiediens. Pievienotais cukurs var izraisīt arī iekaisumu, kas noslogo organismu, bojājot asinsvadus un apgrūtinot asinsriti.
Sirds slimība. Diēta ar augstu cukura saturu var paaugstināt triglicerīdu līmeni, kas ir asins tauku veids, kas saistīts ar sirds slimībām.
Taukaino aknu slimība. Kad aknas ir pārslogotas ar lieko tauku daudzumu, tauku šūnas var uzkrāties aknu audos.
2.tipa cukura diabēts. Liela pievienotā cukura uzņemšana izraisa svara pieaugumu, īpaši ap vēderu, kas ir galvenais insulīna rezistences riska faktors.
Vēzis. Diētas ar augstu pievienotā cukura un zemu būtisku uzturvielu saturu var palielināt vēža risku, izmantojot procesus, kas saistīti ar aptaukošanos, insulīna rezistenci un iekaisumu.
Depresija. Liela pievienotā cukura uzņemšana var izraisīt cukura līmeņa svārstības asinīs, izraisot garastāvokļa svārstības, aizkaitināmību un nogurumu, kas var pasliktināt depresijas sajūtu.
Nieru slimība. Cukurs palielina risku saslimt ar 2. tipa diabētu, kas ir viens no galvenajiem nieru slimību cēloņiem.
Podagra. Liela pievienotā cukura daudzuma ēšana var palielināt urīnskābes līmeni asinīs. Tas savukārt veicina kristālu veidošanos locītavās, izraisot sāpīgus podagras lēkmes.
Smadzeņu darbības pasliktināšanās. Palielināts iekaisums un insulīna rezistence var bojāt neironus (nervu šūnas, kas sūta un saņem signālus no smadzenēm) un pasliktināt kognitīvo funkciju.