Ziemeļkarolīnas universitātes zinātnieki ir atklājuši, ka kombučas tējā atrodamajiem mikrobiem ir līdzīga iedarbība kā badošanās laikā. Viņu pētījumi publicēti žurnālā “PLOS Genetics”.
Autori pētīja, kā kombučas tējas mikrobi ietekmē vielmaiņu. Lai to izdarītu, viņi tika baroti ar nematodes tārpu C. elegans. Izrādījās, ka raugs un baktērijas kolonizē tārpu zarnas un izraisa vielmaiņas izmaiņas, kas līdzīgas tām, kas notiek badošanās laikā. Mikrobi maina tauku metabolismā iesaistīto gēnu ekspresiju, kā rezultātā rodas vairāk olbaltumvielu, kas noārda taukus, un mazāk olbaltumvielu, kas veido tauku molekulas jeb triglicerīdus. Kopā šīs izmaiņas samazina tauku krājumus.
Jaunie atklājumi sniedz ieskatu par to, kā kombučas probiotikas var ietekmēt cilvēka metabolismu.
Senā, ar probiotikām bagātā dzēriena kombučas tēja (KT) popularitāte ir pieaugusi daļēji, pateicoties tā apgalvotajam ieguvumam veselībai, kas ietver aizsardzību pret vielmaiņas slimībām; tomēr šie apgalvojumi nav stingri pārbaudīti, un mehānismi, kas ir pamatā saimniekorganisma reakcijai uz KT probiotikām, nav zināmi.
“Mēs atklājam, ka samazinātais tauku uzkrāšanās fenotips nav saistīts ar traucētu barības vielu uzsūkšanos, bet gan to uztur ieprogrammēta vielmaiņas reakcija saimnieka zarnās,” raksta žurnālā “PLOS Genetics”.
Lasi arī: 4 ingvera labvēlīgās īpašības, kas veicina veselību ziemā