Vēdera vīrusi var būt ļoti novājinoši un arī kaitinoši, taču savlaicīga rīcība un pareizo līdzekļu lietošana var sniegt atvieglojumu un palīdzēt ātrāk atveseļoties. Farmaceits dalās padomos, kā atpazīt vēdera vīrusus, novērst inficēšanos ar tiem un kā uzveikt slimību, ja tā tomēr piemeklējusi, raksta “limon.postimees.ee”.
Kā norāda “Benu” aptiekas farmaceite Helīna Kivi, biežākie vēdera vīrusu izraisītāji ir rotavīruss, norovīruss un adenovīruss.
“Šie vīrusi iekļūst gremošanas trakta gļotādā un izraisa iekaisumu. Norovīruss ir visizplatītākais - gan pieaugušajiem, gan bērniem,” skaidro Kivi.
Tāpat diezgan izplatīta ir infekcija pārtikas saindēšanās rezultātā, kas rodas, patērējot piesārņotu pārtiku vai dzērienus, ko savukārt izraisa baktērijas, vīrusi, parazīti vai toksīni. Saindēšanās ar pārtiku ietekmē gremošanas sistēmu un izraisa sliktu dūšu, vemšanu, caureju un vēdera krampjus.
Vīrusi izplatās tiešā kontaktā, no nemazgātām rokām un virsmām. "Daži vīrusi ir ārkārtīgi izturīgi pret vides apstākļiem. Piemēram, norovīruss ir īpaši izturīgs un var palikt uz durvju rokturiem un darba virsmām mēnešiem ilgi,” skaidro farmaceite. Inficēties ir viegli arī no nemazgātiem augļiem un dārzeņiem.
Persona ar vīrusu ir lipīga pat pirms simptomu parādīšanās. "Inficēts cilvēks var izplatīt vīrusu 1-2 dienas pirms simptomu parādīšanās. Infekcijas risks pieaugušajiem ilgst līdz nedēļai un maziem bērniem pat līdz trim nedēļām,” brīdina Kivi.
Vīrusa simptomi parasti sākas pēkšņi un ir diezgan agresīvi. "Simptomi ir ūdeņaina caureja, slikta dūša, vemšana, krampji vēderā un reizēm arī drudzis," raksturo farmaceite.
Atšķirība starp saindēšanos ar pārtiku un vēdera vīrusu ir simptomu rašanās laiks - saindēšanās ar pārtiku izpaužas ātrāk - jau sešu stundu laikā pēc piesārņotas pārtikas ēšanas, savukārt vīruss var izpausties 12-48 stundu laikā.
Slimības laikā dehidratācija var izraisīt nopietnas veselības problēmas. Ja zarnu vīruss izraisa dehidratāciju, nekavējoties jākonsultējas ar ārstu. Personai ar smagu dehidratāciju var būt nepieciešama ārstēšana slimnīcā, tuklāt jāatceras, ka caureja un vemšana var būt īpaši bīstama zīdaiņiem, izraisot smagu dehidratāciju tikai pāris dienu laikā.
Dehidratācijas pazīmes ir sausa mute, spēcīgas slāpes, reibonis vai reta urinēšana. Lai izvairītos no dehidratācijas, farmaceite stāsta, ka ir svarīgi šķidrumu dzert pastāvīgi, bet maziem malciņiem.
“Ja sākas vemšana, pēc vemšanas nedaudz jāpagaida un tad lēnām un pakāpeniski jāsāk dzert šķidrumu. Piemēroti dzērieni ir tīrs vai negāzēts minerālūdens, dzidrs buljons, tēja un no pulvera pagatavots rehidratācijas šķīdums, ko var iegādāties aptiekā,” skaidro farmaceite.
Var dzert arī sulu, bet ne ābolu sulu, kā arī kumelīšu tēju un citus dzērienus ar zemu cukura saturu.
“Pret caureju ieteicams lietot “Smecta” pulveri un “Sorbex” kapsulas, arī “Silicagels” ir ļoti efektīvs, kas palīdz atvieglot akūtās gremošanas orgānu slimības. Brīnumlīdzekļu pret sliktu dūšu nav, bet pacienta stāvokli var atvieglot ar piparmētru tēju vai ingveru,” atzīmē farmaceite, piebilstot, ka pēc slimības akūtās fāzes pārejas, lai stiprinātu organismu, var iziet probiotiku kursu, kas palīdz atjaunot un uzlabot zarnu mikrofloru.
Lai gan vēdera vīruss parasti izzūd dažu dienu laikā, joprojām ir daži gadījumi, kad jums jādodas pie ārsta. "Ja vemšana turpinās 24 līdz 48 stundas, parādās paaugstināts drudzis, sāpes vēderā vai dehidratācijas simptomi, tad obligāti jāredz ārsts," iesaka Kivi. Maziem bērniem jādodas pie ārsta arī tad, ja viņi kļūst letarģiski vai nereaģē uz apkārtējo vidi, vai ja simptomi saglabājas ilgāk par nedēļu.
Pēc vēdera vīrusa ir svarīgi pakāpeniski atgriezties pie normāla uztura, lai ķermenim būtu iespēja atgūties un gremošanas sistēmai nomierināties. Pirmās 24-48 stundas ieteicams koncentrēties uz šķidruma uzņemšanu, nepiespiežot sevi ēst. Kad vemšana un caureja sāk mazināties, uzturā var iekļaut viegli sagremojamus pārtikas produktus, piemēram, grauzdiņus, vārītus rīsus, kartupeļus, banānus un ūdenī vārītas auzu pārslas.
Kad atveseļojies cilvēks jūtas labāk, viņa diētai var lēnām pievienot vistu, jogurtu un tvaicētus dārzeņus. Kad visi simptomi ir pazuduši, varat atgriezties pie daudzveidīga un sabalansēta uztura. Tajā pašā laikā ir vērts īslaicīgi izvairīties no grūti sagremojamiem ēdieniem, pikantiem ēdieniem, kofeīna un alkohola, lai nepārslogotu gremošanas sistēmu.
Lai novērstu zarnu vīrusu izplatīšanos, ārkārtīgi svarīgi ir ievērot higiēnas noteikumus.
“Pirms ēdiena gatavošanas un ēšanas, kā arī pēc tualetes lietošanas nomazgājiet rokas ar ziepēm. Ja nav iespējams nomazgāt rokas, tad izmantojiet dezinfekcijas līdzekļus,” uzsver Kivi un stingri atgādina, ka, ja rokas ir netīras, jāizvairās pieskarties acīm, degunam un mutei. Tāpat pirms ēšanas rūpīgi jānomazgā augļi un dārzeņi.