Svētkos mēdzam vairāk baudīt gan dažādus našķus, gan tradicionālos ēdienus. Kā šo laiku pavadīt veselīgāk un rūpēties par savu un svētku viesu labsajūtu? Padomos dalās BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.
Ir dažādi ticējumi par zirņu ēšanu Ziemassvētku un Vecgada vakarā. Ticējumos zirņi nereti tiek salīdzināti ar asarām, apaļām kā zirņi, tāpēc, lai nākamais gads būtu auglīgs, bez liekām asarām, esot jāapēd visi mājās izvārītie zirņi, vēlams - līdz pusnaktij, stāsta uztura speciāliste L. Sondore. Bet kas šādā svētku uzkodā ir vērtīgs mūsu organismam, un vai šāds ēdiens nebūs par smagu?
Uztura speciāliste uzsver, ka pākšaugus ieteicams iekļaut savā ikdienas uzturā pāris reizes nedēļā. Mūsdienās par ļoti vērtīgajiem pelēkajiem zirņiem mēs atceramies vien Ziemassvētkos, taču zirņu uzturvērtības dēļ mēs tos varam droši ēst arī ikdienā.
Zirņu un pupu ēdieni bija mūsu senču ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa. Tos vārīja un ēda vienus pašus vai kopā ar gaļu, graudiem, dārzeņiem, īpaši kāļiem, kas bija kartupeļu vietā. Iespējams, kopš kartupeļi regulārāk parādījās mūsu ikdienas ēdienkartē, sākām ēst mazāk zirņu.
Zirņi ir labs olbaltumvielu avots, 100 gramos zirņu ir aptuveni 318 kcal un 20 grami olbaltumvielu. Zirņi satur šķiedrvielas, kāliju, dzelzi, mangānu, fosforu, cinku un citas minerālvielas un vitamīnus. Zirņos ir arī purīnvielas, taču nozīmīgā daudzumā - tas ir jāņem vērā cilvēkiem ar podagru. Zirņi satur šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas, kas ir ļoti svarīgas mūsu organismam, kuņģa un zarnu trakta baktērijām, neinfekciju slimību profilaksei.
Pelēkajos zirņos ir ciete, un to mūsu gremošanas trakts pārstrādās lēni, tādējādi radot labu sāta sajūtu un lēnāk celsies glikozes līmenis asinīs. Zirņus var labi kombinēt ar graudiem, dārzeņiem, un tā mēs uzņemsim arī teju visas neaizvietojamās aminoskābes. Protams, uzturvielu uzsūkšanās organismā būs individuāla, stāsta uztura speciāliste L. Sondore.
Zirņi un pupas ir kārtīgi jāizmērcē, un tad ūdens, kurā tie tika mērcēti, jānolej. Tas jādara tāpēc, ka mērcējamā ūdenī pāriet vielas, kas bija zirnim nepieciešamas augšanas laikā, lai izvairītos no kaitēkļiem. Izmērcētā miziņa būs vieglāk sagremojama, labāk uzsūksies olbaltumvielas, skaidro uztura speciāliste L. Sondore.
Smaguma sajūta nereti rodas tāpēc, ka mēs ikdienā pākšaugus ēdam par maz, mūsu gremošanas trakts vienkārši nav pieradis pārstrādāt šādus produktus. Piedzeriet klāt zirņiem kefīru, paniņas - skābpiena produkti var mazināt vēdera pūšanos. Ierasts ir ēst zirņus ar treknu gaļu, saceptu žāvētu gaļu, sīpoliem, skābo krējumu, un tieši šīs kombinācijas var radīt nepatīkamo smaguma sajūtu. Ēdiet zirņiem klāt svaigus vai skābētus dārzeņus un pamēģiniet ēst zirņus bez treknās gaļas! Pagatavojiet tos kopā ar saknēm - kāļiem, rāceņiem, burkāniem un graudiem, piemēram, grūbām. Tā uzņemsiet pilnvērtīgas olbaltumvielas, šķiedrvielas, vitamīnus, minerālvielas. Uztura speciāliste uzsver, lai no pākšaugu ēdieniem nebūtu smaguma sajūtas, tie ir jāēd regulāri. Taču, ja tos ēdot, simptomi ir traucējoši, ir jāmeklē ārsta palīdzība.
Smaguma sajūtu kuņģī var palīdzēt mazināt ārstniecības augu preparāti, iesaka BENU Aptiekas klīniskā farmaceite I. Priedniece. Ārstniecības augi, kas veicina gremošanu, ir pienenes saknes, ķimeņu augļi, piparmētras lapas, raudenes laksti un citi. Šajā laikā noderīgi būs arī gremošanu veicinoši līdzekļi - fermentu preparāti tablešu un kapsulu veidā, kas palīdzēs sašķelt pārtiku. Jautājiet farmaceitam par jums piemērotāko izvēli.
Lai svētku svinēšana būtu pēc iespējas veselīgāka, ieteicams pārdomāti saplānot svētku galdu, lai izvairītos no pārspīlējumiem, iesaka uztura speciāliste L. Sondore. Jāsaprot, cik svētkos būs ēdāju un kādus ēdienus celsim galdā.
Jā, svinot pēc senču tradīcijām, galdā ir jāliek deviņi vai divpadsmit ēdieni, taču, lai šādi gatavotu, ir jāsaprot, cik mēs paši esam aktīvi. Mūsu senči svētkos gāja no mājās uz māju ķekatās, gāja rotaļās, visur pārvietojās kājām. Mūsdienās, kad bieži svētkus pavadām mājās pie ekrāniem, nebūtu prātīgi noslogot mūsu gremošanas traktu. Svētki nav pārēšanās maratons.
Būtu labi galdā celt pašu gatavotu ēdienu - tā izvairīsimies no rūpnieciski pārstrādātas, sagatavotas pārtikas. Negatavojiet vairāk kā nepieciešams. Padomājiet, kur liksiet neapēsto ēdienu - ko var uzglabāt nākamajām dienām, ko var pagatavot no pāri palikušajiem ēdieniem, ko var sasaldēt, iesaka uztura speciāliste.
Klīniskā farmaceite I. Priedniece atgādina, lai svētkos pēc iespējas izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, ir laikus jāpadomā par drošības un profilakses līdzekļiem. Viens no būtiskajiem soļiem ir pienācīgi sagatavota mājas aptieciņa, jo īpaši svētku dienās, kad ir ierobežotāka pieeja speciālistu konsultācijām.
Mājas aptieciņa ir regulāri jāpārskata, lai atjaunotu trūkstošos līdzekļu, kā arī jāpievērš uzmanība derīguma termiņiem, kas norādīti uz iepakojuma. To ieteicams darīt vismaz divas reizes gadā. Aptieciņas saturs katrai ģimenei atšķirsies - vai jāiekļauj bērniem piemēroti līdzekļi (sīrupi, svecītes) un hronisku saslimšanu gadījumā nozīmētie līdzekļi. Mājas aptieciņā iekļaujami līdzekļi ir:
Farmaceite aicina rūpēties par sevi un savu ģimeni, un rūpes par veselību un labsajūtu neaizmirst arī svētku laikā!
Atcerieties! Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai! Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju un atbilstošu informāciju uz iepakojuma. Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par zāļu lietošanu.
Atcerieties - uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!