Vai arī jūs ciešat no sliktas dūšas un vispārējas sliktas sajūtas jau pēc pāris dzērieniem? Jauns pētījums liecina, ka alkohola nepanešana varētu būt jūsu gēnos, raksta “Mirror”.
Tie, kuriem ir pretalkohola DNS, ir jau no dabas ieprogrammēts justies šausmīgi pēc neliela alkohola daudzuma, skaidroja ģenētikas eksperts Dr. Jiannis Mavrommatis.
“Simptomi parasti sākas neilgi pēc alkohola lietošanas, ar sejas pietvīkumu, galvassāpēm un reiboni. Smagākos gadījumos tas var izvērsties līdz sliktai dūšai un vemšanai, sirdsklauvēm un apgrūtinātai elpošanai,” viņš skaidro, uzsverot, ka šādas pazīmes ir jau pat pēc pavisam neliela alkohola daudzuma patērēšanas.
Eksperts skaidro, ka tie, kuriem ir specifisks mutācijas gēns, nevar izveidot fermentu, kas palīdz sadalīt alkoholu.
Kad mūsu ķermenis sadala alkoholu, tas tiek pārvērsts par acetaldehīdu, kas ir toksisks cilvēkiem, skaidro Dr. Mavrommatis.
Enzīms, ko sauc par aldehīda dehidrogenāzi (ALDH), ir atbildīgs par šī toksiskā blakusprodukta izvadīšanu.
Lielākajai daļai cilvēku šis enzīms darbojas, lai attīrītu acetaldehīdu, bet dažiem ir gēna variācijas, kas izraisa enzīma defektu, izraisot acetaldehīda uzkrāšanos, brīdina Dr. Mavrommatis.
Viņš mudina tos, kam ir šis defektīvs enzīms, dzert tikai nelielos daudzumos, lai pārliecinātos, ka viņi noskalo alkoholu ar lielu daudzumu ūdens.
“Pārliecinieties, ka ievērojat sabalansētu uzturu, izvairieties no stresa un labi izgulieties. Pirms vēlaties lietot alkoholu, pārliecinieties, ka esat dzēris daudz ūdenis, paēdiet pirms iedzeršanas un, protams, izvairieties no pārmērīga alkohola daudzuma lietošanas," viņš teica.
Izabela Ramosa, “MyHealthChecked” uztura speciāliste, paskaidroja, ka stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, degvīnam, viskijam un rumam, ir augstāka alkohola koncentrācija, kas var pasliktināt simptomus.
"Arī daži vīni un alus, īpaši sarkanvīni un kraft alus, satur augstāku līmeni radniecīgo vielu, kas ir fermentācijas blakusprodukti, kas var pasliktināt simptomus," viņa piebilda.
Arī dzērienu sajaukšana ar bezalkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, dzirkstošo ūdeni, var palīdzēt mazināt simptomus tiem, kam ir paaugstināta jutība.
Ramosa skaidro: "Tomēr drošākais risinājums ir dzert dzērienus ar zemu alkohola saturu, līdz minimumam samazinot etanola daudzumu, kas jūsu organismam vēlāk jāmetabolizē."