Pētījumi liecina, ka, ēdot daudz īpaši apstrādātas pārtikas jeb tā saukto “junk” vai “fast food”, pieaug kaulu novājināšanās risks, raksta “Daily Mail”.
Ar piedevām bagāti un apstrādāti pārtikas produkti, piemēram, čipsi, saldumi un ātro ēdnīcu gatavais ēdiens, tādi kā frī kartupeļi un burgeri, vienmēr ir bijuši pazīstami ar savu kaitīgo ietekmi uz veselību - desmitiem pētījumu tos saista ar 2. tipa diabētu, sirds slimībām, vēzi un aptaukošanos.
Tagad ASV zinātnieki, kas izsekojuši vairāk nekā 600 amerikāņu ar lieko svaru, atklāja, ka tiem, kuri ēda vairāk neveselīgas pārtikas, augšstilbu muskuļos uzkrājas lielāks tauku daudzums.
Diētas ar augstu apstrādātas pārtikas saturu ietekmēja muskuļu kvalitāti neatkarīgi no tā, cik daudz vingrinājumu dalībnieki veica pēc tam.
Pētnieku komanda apgalvo, ka viņu atklājums atkārto aicinājumus ierobežot noteikta veida pārtikas piedevas un brīdināja, ka lielāks tauku daudzums augšstilba muskuļos var palielināt ceļa osteoartrīta risku.
Dr. Zehra Akkaija, radioloģijas un biomedicīnas pētniece Kalifornijas Universitātē un pētījuma līdzautore, teica: "Šī pētījuma novitāte ir tāda, ka tajā tiek pētīta uztura kvalitātes ietekme, īpaši pārtikas piedevu loma. Mēs raugāmies tālāk par uzņemtajām kalorijām un taukiem. Tas ir daudz nopietnāk.”
Pētījumā, kurā piedalījās 666 pieaugušie ar vidējo vecumu 60 gadi un ĶMI 27, cilvēki tika aptaujāti par viņu ikdienas uzturu un viņiem tika veikta MRI skenēšana.
Aptuveni 40 procenti pārtikas, ko viņi ēda pagājušajā gadā, bija augsti apstrādāta.
Tika atklāts, ka, jo vairāk cilvēki patērēja pārtikas piedevas, jo vairāk intramuskulāro tauku bija viņu augšstilbu muskuļos neatkarīgi no uzņemtās enerģijas - cik daudz kaloriju viņi ēda.
Dr. Akkaija teica: "Pieaugušiem cilvēkiem, kuriem ir ceļa vai gūžas osteoartrīta risks, pārtikas piedevu lietošana ir saistīta ar palielinātu tauku daudzumu augšstilbu muskuļos.
Šie atklājumi bija patiesi neatkarīgi no uztura enerģijas satura, ĶMI, sociāldemogrāfiskajiem faktoriem vai fiziskās aktivitātes līmeņa.
Ceļa osteoartrīta sākotnējās ārstēšanas pamatā ir bijis mērķtiecīgi mainīt dzīvesveida faktorus, galvenokārt aptaukošanās novēršanu, izmantojot veselīgu, sabalansētu uzturu un atbilstošus vingrinājumus."
“Šis ir lielākais ar vēzi nesaistīto veselības aprūpes izmaksu veicinātājs ASV un visā pasaulē,” viņa piebilda.
"Tā kā šis stāvoklis ir cieši saistīts ar aptaukošanos un neveselīga dzīvesveida izvēli, pastāv veidi, kā mainīt dzīvesveidu un ārstēt slimības."
Pārtikas piedevu termins tiek lietots, lai aptvertu visu ēdamo, kas izgatavots ar krāsvielām, saldinātājiem un konservantiem, kas pagarina glabāšanas laiku.
Eksperte piebilda: "Osteoartrīts ir arvien izplatītāka un dārga globāla veselības problēma.”
Gatavās maltītes, kā arī saldējums un tomātu kečups ir daži no iecienītākajiem produktu piemēriem, uz kuriem attiecas šis termins - tagad tas ir sinonīms pārtikas produktiem ar mazu uzturvērtību.
Tiek uzskatīts, ka tie ir galvenais aptaukošanās izraisītājs, kas izraisa ar svaru saistītas slimības, piemēram, diabētu, sirds slimības un dažus vēža veidus.
Puse no visām sievietēm un katrs piektais vīrietis, kas vecāks par 50 gadiem, osteoporozes slimības dēļ gūst lūzumus, visbiežāk mugurkaula vai gūžas locītavās, kuru dēļ kauli kļūst tik trausli, ka lūzumu var izraisīt pat klepus vai nošķaudīšanās.