Kā palīdzēt bērnam izvairīties no vīrusu saslimšanām?

© Foto: publicitātes

Rudens sezona bieži vien iezīmē arī bērnu biežāku saslimšanu. Kā vecāki var samazināt vīrusu izplatību un veicināt bērnu imunitāti? Padomos dalās BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, ģimenes ārste Zane Zitmane un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Kā samazināt vīrusu izplatības risku?

Ģimenes ārste Z. Zitmane uzsver, ka bērnu vecumā imūnsistēma vēl attīstās, tāpēc bērniem ir normāli slimot biežāk nekā pieaugušajiem. Pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem normāla robeža ir 6-8 saslimšanas epizodes gadā, taču bērnudārza gaitu uzsākšana var izraisīt saslimšanu pat katru mēnesi.

Bērnudārza apmeklēšanu ieteicams uzsākt pakāpeniski, lai mazinātu stresu, iesaka ģimenes ārste. Tāpat jāizvairās no kontakta ar cilvēkiem, kuri tajā brīdī ir saslimuši. Bērniem jāmāca pareizi mazgāt rokas, šķaudīt un klepot elkonī, kā arī izvairīties no sejas aiztikšanas ar rokām.

Tāpat liela nozīme ir regulārām fiziskajām aktivitātēm svaigā gaisā, telpu vēdināšanai un virsmu tīrīšanai, uzsver klīniskā farmaceite I. Priedniece. Rūpējoties par imunitāti, būtiski ir nodrošināt bērnam sabalansētu uzturu, kurā ir iekļauti svaigi augļi, dārzeņi un Omega-3 taukskābes. Ir svarīgi samazināt cukura, sāls un pārstrādāto produktu patēriņu, kā arī ierobežot viedierīcēs pavadīto laiku.

Atlabšana pēc vīrusa

Foto: pixabay.com

Ģimenes ārste Z. Zitmane uzsver, ka pēc slimošanas bērnam ir jāatpūšas un jāļauj kārtīgi atgūt spēkus. Kad bērns sāk atveseļoties, aktivitātes jāatsāk pamazām, lai nepārslogotu organismu. Lai novērstu vīrusu izplatīšanos, atgriešanās bērnudārzā vai skolā būtu atļaujama tikai tad, kad bērns ir pilnībā atveseļojies, pretējā gadījumā palielinās risks vīrusam izplatīties tālāk citiem bērniem. Tāpēc bērns jāpatur mājās vienu vai divas dienas arī pēc tam, kad pazuduši slimības simptomi.

Atlabšanas procesā ir svarīgi parūpēties par to, lai organismam būtu visi nepieciešamie vitamīni un minerālvielas, stāsta klīniskā farmaceite I. Priedniece. No vitamīniem un minerālvielām imunitātei nozīmīgi ir D, C, A un E vitamīni, kā arī dzelzs, selēns un cinks. Jāpatur prātā, ka D vitamīnu ar uzturu neuzņem pietiekamā daudzumā, tāpēc to ieteicams lietot papildus. Lietojot D vitamīnu (kā arī citus vitamīnus un minerālvielas), ir jāievēro norādījumi par rekomendējamo devu, un, ja tiek lietoti vairāki uztura bagātinātāji, jāpievērš uzmanība to sastāvam, lai vienlaikus netiktu lietoti vairāki D vitamīnu saturoši līdzekļi. Vienmēr atcerieties, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Foto: pixabay.com

Tāpat gan atlabšanas procesā, gan profilaksei ir noderīgi rūpēties par deguna higiēnu - tai var izmantot jūras ūdeni pilienos vai aerosola veidā, arī deguna ziedes vai gelus ar pretvīrusu darbību, kas satur priedes, eikalipta, dižegles ēteriskās eļļas vai citas aktīvās sastāvdaļas un arī sastāvdaļas deguna gļotādas mitrināšanai kā smiltsērkšķu eļļa, hialuronskābe vai dekspantenols.

Ārstniecības augi imunitātes stiprināšanai

Labs palīgs vīrusu periodā var būt dažādi ārstniecības augi un to preparāti, piemēram, sīrupi, stāsta farmaceite I. Priedniece. Vieni no pieprasītākajiem sīrupiem bērniem ir ar melnā plūškoka ogu ekstraktu imūnsistēmas un elpceļu veselībai. Melnā plūškoka ziediem un augļiem piemīt pretiekaisuma, antibakteriāla un pretvīrusu iedarbība, tie palīdz imūnsistēmas stiprināšanai. Šādus sīrupus lieto gan saaukstēšanās gadījumā, gan profilaksei, kā arī bronhīta un sinusīta gadījumos.

Daudziem no mums no bērnības atmiņā palicis mežrozīšu augļu sīrups vai balzams ar C vitamīnu, kas veicina normālu imūnsistēmas darbību - arī tas šobrīd var būt noderīgs palīgs organisma atbalstam.

Foto: pixabay.com

Sīrupos vai balzamos imūnsistēmai izmanto arī beta glikānu, C vitamīnu, cinku un citus antioksidantus. Sīrupus, kas satur C, A, E, D, B grupas vitamīnus un minerālvielas, var izmantot kursu veidā pēc konsultācijas ar ārstu vai farmaceitu, ja ar uzturu netiek uzņemti visi nepieciešamie vitamīni un minerālvielas. Nevajag aizmirst par mūsu pašu dabas veltēm - dzērvenēm, smiltsērkšķiem, cidonijām un citām. No tām arī var gatavot sīrupus un sulas, kas būs vērtīgs atbalsts imūnsistēmai gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Rūpējieties par savu bērnu veselību, ievērojot gan ārstu, gan farmaceitu padomus, lai izbaudītu rudeni priecīgi un veselīgi!

Atcerieties, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

Dzīvesstils

Pagatavo 15 minūtēs. Lavaša aploksnes var pagatavot ar jebkuru pildījumu. Tas viss ir atkarīgs no gaumes un fantāzijas lidojuma. Recepte lavaša aploksnēm - ar šķiņķi, sieru un dārzeņiem.

Svarīgākais