Garšvielas, kas samazina iekaisumu

© Foto: pixabay.com

“Iekaisums ir dabiska ķermeņa reakcija uz traumu vai infekciju. Tas bieži izraisa lokālu pietūkumu, sāpes vai karstumu un var izraisīt iesaistīto audu funkcijas zudumu. Iekaisums var ietekmēt arī ķermeņa sistēmas un orgānus,” raksta healthline.com.

Dažiem pārtikas produktiem, tostarp garšaugiem un garšvielām, ir pretiekaisuma īpašības un tie var pozitīvi ietekmēt iekaisumu organismā. Īpaši, ja tie tiek patērēti kā daļa no uzturvielām.

Gremošanas trakts parasti satur 70% līdz 80% ķermeņa imūnās šūnas, un zarnu mikrobioms var ietekmēt šīs imūnās šūnas. Daži pētījumi liecina, ka dažādi augi, kas satur garšvielas, var palīdzēt novērst vai samazināt iekaisumu.

Kurkuma un kurkumīns

Foto: Pexels.com

Kurkuma ir ingveru dzimtas sakne un parasti atrodama karija sastāvā. Iespējams, varēsit to atrast svaigu vai pulverveida veidā pārtikas preču veikalā.

Kurkumīns ir savienojums, kas atrodams kurkumā, kam ir pretiekaisuma iedarbība.

Ingvers

Foto: pixabay.com

Ingvers ir pieejams svaigā saknes vai pulvera veidā daudzos pārtikas preču veikalos.

Tas ir drošs daudzumos, ko patērē pārtikā, un pieejams lielākajā daļā uztura bagātinātāju.

Ingvera lietošana uztura bagātinātājos samazina slimības aktivitāti cilvēkiem ar reimatoīdo artrītu.

Lai gan šis daudzums, iespējams, ir lielāks par daudzumu, ko izmanto ēdiena vai ingvera tējas pagatavošanai, ingvers satur savienojumus, kas dod labumu veselībai, ja to lieto kā daļu no uztura.

Ķiploki

Foto: Pexels.com

Ķiplokiem piemīt pretiekaisuma īpašības un tie dod labumu veselībai, ja, piemēram, iekaisums ir gremošanas traktā. Ķiplokā esošajam savienojumam allicīnam piemīt pretvīrusu iedarbība un pretiekaisuma īpašības.

Tādēļ tautas medicīnā ķiplokmaizītes, ķiplokus medū, kopā ar dzērvenēm, brūklenēm un citos ēdienos pastiprināti sāk lietot tieši mitrajā, aukstajā laikā. Ķiplokiem izsenis tiek piedēvētas teju brīnumainas spējas daudzu neinfekciju slimību profilaksē, savukārt mūsdienās ķiploki un tajos esošie savienojumi tiek pētīti onkoloģisko slimību, sirds un asinsvadu slimību profilaksē, kā arī veselīga izskata un veselas ādas profilaksē.

Melnie pipari un piperīns

Foto: Pexels.com

Melnajiem pipariem var būt arī pretiekaisuma īpašības, kas potenciāli samazina iekaisumu organismā, īpaši smadzenēs. Piperīns palīdz novājēt un tam piemīt spēcīgas attīrošas īpašības. Tas regulē arī citu vērtīgu uzturvielu uzsūkšanos.

Dzīvesstils

Lai pagatavotu sviestmaizes, izmanto baltmaizi vai īpašu sviestmaižu grauzdiņus. Var ņemt maizi ar dažādām sastāvdaļām: graudiem, riekstiem vai kaltētu dārzeņu vai augļu gabaliņiem. 

Svarīgākais