Kā nesmirdēt vecumā: svarīgākie padomi visu vecumu cilvēkiem

© Foto: depositphotos.com

Zinātnieki ir atklājuši, ka īpašo “vecuma smaku” izraisa vielas, kas pazīstama kā 2-nonenāls, izdalīšanās organismā. Šis aromāts sāk parādīties pēc 30 gadu vecuma, un tā rašanās iespējamība palielinās cilvēkiem, kas vecāki par 40 gadiem.

Visi, kas ir saskārušies ar vecākiem ļaudīm, ir vairāk vai mazāk sajutuši īpatnēju, diezgan nepatīkamu aromātu. Pirmais, kas ienāk prātā, ka vecie cilvēki aizmirst nomazgāties. Bet patiesībā ir daudz skumjāk - tās ir vecuma izraisītais un senilais ādas aromāts, ko nevar nomazgāt, jo tas pamatīgi ieķeras drēbēs un gultasveļā, un no tā var atbrīvoties tikai ar ļoti karstu ūdeni un efektīvi stipru ķermeņa mazgāšanas līdzekli.

Speciālisti iesaka veikta arī vairākus vienkāršus pasākumus, lai palīdzētu izvairīties no šīs smakas, sākot no bērnības:

  • Regulāra telpas vēdināšana ar svaigu gaisu.
  • Bieža mājas uzkopšana.
  • Bieža drēbju maiņa.
  • Mutes kopšana.
  • Dzert pietiekami daudz ūdens.
  • Regulāra duša.
  • Atbrīvošanās no nevajadzīgām lietām.
  • Svarīgi uzkopt uzturēt savu māju tīru.

Ja jums ir grūti veikt tīrīšanu vienam, lūdziet palīdzību ģimenei vai draugiem vai apsveriet iespēju nolīgt apkopēju vismaz vienu dienu nedēļā. Valkājot vienu un to pašu apģērbu vairākas dienas pēc kārtas, tas var kaitēt ādai un izraisīt nepatīkamu smaku. Netīrās drēbes skapī rada ideālus apstākļus baktēriju savairošanai.

Gados vecākiem cilvēkiem ieteicams tīrīt zobus biežāk, jo viņi ir vairāk uzņēmīgi pret skābes refluksu, kas izraisa sliktu garšu mutē.

Dehidratācija ir kaitīga arī gados vecākiem cilvēkiem, tāpēc ieteicams izdzert vismaz 8 glāzes ūdens dienā, īpaši, ja esat mazkustīgs.

Regulāra duša attīra ādu, atver poras un noņem sviedrus un netīrumus. Kvalitatīvu higiēnas līdzekļu izmantošana palīdz arī cīnīties ar nepatīkamo smaku.

Atbrīvošanās no nevajadzīgiem priekšmetiem novērš baktēriju uzkrāšanos. Ilgu laiku neizmantotu priekšmetu uzglabāšana rada tiem labvēlīgus apstākļus

Citi veidi, kā samazināt vecu cilvēku smaku

Foto: pixabay.com

  • Dzeriet daudz ūdens, lai atšķaidītu taukskābes.
  • Dzeriet zaļo tēju vai japāņu hurmas ekstraktu, lai sadalītu savienojumus, kas ir atbildīgi par smaržu.
  • Regulāra vingrošana.
  • Veselīga pārtika.
  • Stresu samazināšana.
  • Nomazgājiet ar smalku sāls vai cukura skrubi ķermeni, lai nolobītu ādu un noņemtu eļļas.

Vai vecāki cilvēki patiesībā smaržo citādāk?

Foto: pixabay.com

Pētījumi liecina, ka gados vecākiem cilvēkiem ir atšķirīga smaka, ko izraisa ar vecumu saistīta konkrētu ķīmisko vielu izdalīšanās mūsu ķermenī. Bet tā ne vienmēr ir nepatīkama smaka, raksta healtline.com.

Jūsu ķermeņa smarža var mainīties jūsu dzīves laikā. Padomājiet par jaundzimušo bērnu — viņiem ir īpaša, svaiga smarža. Tagad padomājiet par pusaugu zēnu. Viņiem arī ir izteikta smarža, kas ļoti atšķiras no mazuļa smaržas.

Vecāki cilvēkiem neatšķiras. Daudzi apraksta savu smaržu kā maigi saldu un appelējušu. Un, neskatoties uz to, ko populārā kultūra varētu mēģināt pateikt, 2012. gada pētījums liecina, ka lielākā daļa cilvēku parasti neiebilst pret šo smaku.

Pētījuma autori uzskata, ka cilvēkiem smarža šķiet nepatīkamāka, ja viņi zina, ka tās nāk no vecāka gadagājuma cilvēka. Tas liecina, ka, iespējams, ir kāda vecuma diskriminācija, kā cilvēki uztver ķermeņa smaku.

Bet kas liek mūsu ķermeņa smaržai mainīties līdz ar vecumu, un kāpēc tas notiek?

Ķīmiskās vielas sadalās ar vecumu

Pretēji vecāku cilvēku kaitīgajiem stereotipiem, ar vecumu saistītām ķermeņa smaržas izmaiņām, visticamāk, nav nekāda sakara ar personīgo higiēnu. Tā vietā eksperti domā, ka tas ir smaku savienojumu un baktēriju mijiedarbības rezultāts uz ādas. Galvenais smakas savienojums tiek saukts par 2-nonenālu.

Kad noteiktas ķīmiskas vielas organismā sadalās ar vecumu, 2-nonenāls ir viens no blakusproduktiem. Omega-7 nepiesātināto taukskābju sadalīšanās var būt lielākais 2-nonenāla avots.

Eksperti ir atklājuši 2-nonenāla tikai cilvēkiem, kas vecāki par 40 gadiem. Šķiet, ka līmenis tikai palielinās līdz ar vecumu. Lai gan vides un dzīvesveida faktori var ietekmēt arī ķermeņa smaku, šķiet, ka 2-nonenāla ir atbildīgs par atšķirīgo, nedaudz sasmakušo smaku, kas saistīta ar vecākiem cilvēkiem.

Paturiet prātā, ka eksperti joprojām cenšas pilnībā izprast, kā ķermeņa smarža mainās līdz ar vecumu. Lai gan šķiet, ka 2-nonenāls ir iespējamais iemesls, joprojām pastāv iespēja, ka tam nav lielas nozīmes.

Tā vietā tas var būt tikai mijiedarbības rezultāts starp ādas dziedzeru sekrēcijām un baktērijām, kas dzīvo uz ādas. Šīs baktērijas kopā ar gaistošiem organiskajiem savienojumiem ietekmē smakas no visām ķermeņa daļām.

Baktēriju veidi, kas dzīvo uz ādas, dažādos dzīves posmos atšķiras. Tāpat arī ķīmiskās vielas un savienojumi jūsu organismā laika gaitā var mainīties.

Iespējams, ka smaržai ir kāds iemesls

Foto: pixabay.com

Lai gan 2-nonenāls, iespējams, ir atbildīgs par to, kā ķermeņa smarža mainās līdz ar vecumu, joprojām nav skaidrs, kāpēc šīs izmaiņas notiek. Taču eksperti uzskata, ka evolūcija ir daļa no tā.

Atcerieties, ka ne tikai gados vecākiem pieaugušajiem ir atšķirīga smarža. Zīdaiņiem, pusaudžiem, jauniem pieaugušajiem un pusmūža cilvēkiem parasti ir nedaudz atšķirīga ķermeņa smaka. Eksperti uzskata, ka šīs īpašās smaržas palīdz uzturēt cilvēku sugas dzīvas un veselas.

Piemēram, šī svaigā mazuļa smarža var būt daudz pievilcīgāka mātēm, kas palīdz veidot saikni. Pieaugušajiem ķermeņa smarža var palīdzēt signalizēt par kāda cilvēka auglību vai veselību, lai atrastu optimālu dzīvesbiedru.

Ķermeņa smaržas izmaiņas ir pilnīgi normālas

Kopš 2-nonenāla atklāšanas vairāki uzņēmumi ir sākuši izstrādāt personīgās higiēnas līdzekļus, kas paredzēti, lai maskētu vecāka gadagājuma cilvēku smaržu, īpaši Japānā. Taču nav pierādījumu, ka šie produkti kaut ko darītu, lai mērķētu uz 2-nonenālu.

Turklāt ir pierādījumi, ka cilvēki parasti neiebilst pret smaržu, kas saistīta ar vecākiem cilvēkiem. Faktiski šajā 2012. gada pētījumā tika atklāts, ka dalībnieki vecāku cilvēku smakas novērtēja kā mazāk nepatīkamas un mazāk intensīvas nekā dažu jaunāku grupu smakas.

Pētījumā pētnieki iedalīja 41 cilvēku trīs dažādās vecuma kategorijās: no 20 līdz 30, no 45 līdz 55 un no 75 līdz 90. Viņi lūdza dalībniekus gulēt kreklā, kas īpaši aprīkots ar padušu spilventiņiem, kas spēj absorbēt smakas 5 dienas pēc kārtas.

Pētnieki arī lūdza dalībniekus miega testa laikā izvairīties no pārtikas produktiem, kas varētu traucēt viņu urīna dabisko smaržu. Tie ietvēra pārtikas produktus, kas satur daudz garšvielu.

Foto: pixabay.com

5 dienu beigās pētnieki savāca padušu spilventiņus, sagrieza tos ceturtdaļās un katru gabalu ievietoja stikla burkā. Viņi lūdza cilvēkus pasmaržot burku un uzminēt cilvēka vecumu un dzimumu.

Testētājiem bija grūti noteikt smaržu atšķirības starp jauniem un pusmūža cilvēkiem - viņi smaržoja pārāk līdzīgi. Viņiem bija daudz vieglāk identificēt paraugus no pētījuma vecākās grupas.

Šie rezultāti liecina, ka gados vecākiem cilvēkiem ir ļoti atšķirīga smarža, taču tā ne vienmēr ir nepatīkama vai intensīva.

Ja uztrauc ar vecumu saistītas ķermeņa smaržas izmaiņas, nav jāiegādājas nekādi produkti, kas īpaši izstrādāti, lai mērķētu uz 2-nonenālu. Jebkurš aromātisks produkts, kas jums patīk, palīdzēs maskēt smaržu.

Alternatīvi apsveriet iespēju valkāt savu jauno smaržu kā goda zīmi. Iespējams, ka lielākā daļa cilvēku pat nepamanīs. Un, ja viņi to dara, viņiem, visticamāk, ar to nebūs nekādu problēmu.

Ieteikumi 2-nonenāla smaržas noņemšanai

Foto: pixabay.com

Nonenāla smaku mājās ir grūti noņemt. Taukskābes, kas ir atbildīgas par smaku veidošanos, nešķīst ūdenī, tāpēc tās nevar nomazgāt. Mājās var sākt smaržot, kad skābes nokļūst vecāka gadagājuma cilvēku drēbēs un gultas veļā, un pat veļas mazgāšana nenovērsīs smaku, assistinghands.com.

Tāpat arī vecāka cilvēka mīļotā vannošana nenoņems nonenāla smaku. Tomēr var veikt pasākumus, lai uzlabotu smaržu mājās. Izvēdiniet dzīvojamās telpas, piemēram, atverot logus, kad to atļauj laikapstākļi, un optimizējot ventilāciju.

Svaiga gaisa ievadīšana mājā, atverot logus, noņem aizlikto, novecojušo nonenāla smaržu. Mājas daļās, kuras ir grūti sasniegt, apsveriet iespēju iedarbināt ventilatorus, lai veicinātu cirkulāciju. Atveriet aizkarus, jo saules UV stari darbojas kā dabisks dezinfekcijas līdzeklis.

Lai gan gultas veļas un drēbju mazgāšana nenovērsīs ķermeņa smakas, ko rada nonenāls, dzīvojamo telpu smaržu var uzlabot, mazgājot apģērbu, izmantojot karstā ūdens režīmu, un veļas piedevas, kas īpaši ražotas traipu un tauku noņemšanai.

Speciālas smaržas vecāka gadagājuma sievietēm

Nonenālam nav medicīniskas ārstēšanas, tāpēc, lai atbrīvotos no tā, ir jāizmanto īpaši personīgās higiēnas līdzekļi un īpašas dzīvesveida izmaiņas. Tas arī nešķīst ūdenī, jo ir izgatavots no taukskābēm.

Parastās ziepes var arī nepalīdzēt, jo tās tikai noņem netīrumus un sviedru, bet ne netīras. Duša ar ikdienas ziepēm neko nepalīdzēs atrisināt problēmu.

Ādas kopšanas līnijas uzņēmums Japānā ar nosaukumu «Mirai Clinical» piedāvā jaunu ziepju līniju, kas izmanto hurmas smaku neitralizējošās spējas, kuras eksperti ir apstiprinājuši kā galvenā sastāvdaļa nonenālas smakas likvidēšanā, raksta amyseden.com.

Foto: pixabay.com

Uzņēmuma ziepju izstrādājumos ir hurmas ekstrakti, kas satur lielu daudzumu tanīna, ķīmiskas vielas, kas atrodamas hurmā un citos augos, dārzeņos un citos pārtikas produktos, kam piemīt antioksidanta īpašības. Tanīnu sastāvā esošie antioksidanti neļauj uz ādas virsmas veidoties sasmakušām smakām.

Vēl viens 2-nonenālu risinājums ir «Shiseido Group» smaržas, kas īpaši izstrādātas, lai izšķīdinātu veco dāmu smaržu. To sauc par «Harmonage Fragrance».

Papildus šiem produktiem daži dzīvesveida uzlabojumi var ievērojami palīdzēt samazināt neparasto smaku. Šeit ir daži veidi, kā to izdarīt:

  • Mazgājiet drēbes, izmantojot karstu ūdeni un mazgāšanas līdzekļus, kas noņem taukus. Karsts ūdens un mazgāšanas līdzeklis nevar pilnībā noņemt uz drēbēm saglabājušos taukaino aromātu, taču tie palīdzēs to samazināt.
  • Vienmēr valkājiet tīras drēbes. Nevelciet atkārtoti drēbes vai zeķes, kā arī neizmantojiet kabatlakatiņus divas reizes dienā. Pēc dušas vienmēr pārģērbieties tīrās, tikko izmazgātās drēbēs un izmetiet lietotās veļā.
  • Pēc dušas uzklājiet mitrinātāju Dažiem losjoniem piemīt antioksidanta īpašības, kas var palīdzēt maskēt neparastu smaržu.
  • Ēdiet ar antioksidantiem bagātu pārtiku, piemēram, brokoļus, saldos kartupeļus un ķirbjus.
  • Izvairieties no smēķēšanas un alkohola lietošanas.

Vai sev var saost nonenālu?

Smaržas sajūta ir vēl viena funkcija, kas ar vecumu var izbalēt vai pasliktināties, tādējādi apgrūtinot neparastas smakas noteikšanu. Iedzīvotāji bieži nesūdzas par nepatīkamām vai zāles smaržām, jo ​​ir grūti noteikt unikālo smaržu citos vecāka gadagājuma iemītniekos vai sev.

Dzīvesstils

Čuguna pannu nevar saukt par universālu virtuves piederumu. Daudzām mājsaimniecēm patīk čuguna pannas – tās ir izturīgas, kvalitatīvas un, ja tās pareizi kopj, ļoti izturīgas. Turklāt agrāko laiku čuguna pannas bija gandrīz vienīgais palīgs, kas sievietei varēja būt virtuvē, tāpēc tās joprojām ir mājsaimnieces arsenālā. Kurus ēdienus nevar pagatavot čugunā un kāpēc, raksta Unian.

Svarīgākais