Farmaceita padomi, kā justies labi, rudeni sagaidot

© Foto: publicitātes

Dabā jau jūtamas rudenīgas vēsmas – rīti kļūst dzestrāki, bet vakari – tumšāki. Arvien vairāk apkārt jūtama rudenīga rosība un pārmaiņas. Kā šajā laikā saglabāt možumu, enerģijas līmeni un justies labi gan emocionāli, gan fiziski, noderīgos padomos dalās BENU Aptiekas farmaceite Liene Graudiņa.

Rīta rutīna - pamats visai dienai

Kā sākt dienu enerģiski un veselīgi? Parūpējieties par savu rīta rutīnu! Možumu un pozitīvu lādiņu dienai sniegs no rīta veiktas fiziskas aktivitātes - tās var būt kaut vai 5-10 minūtes ilga vingrošana vai kārtīga izstaipīšanās, vai jebkāda cita fiziska aktivitāte, kas jums sagādā prieku, iesaka farmaceite. Sāciet rītu ar glāzi ūdens, kā arī parūpējieties par veselīgām brokastīm, ko izbaudīt. Tām vajadzētu saturēt olbaltumvielas, šķiedrvielas un dabīgo cukuru! Tie var būt augļi, putra, pilngraudu maize, šķiņķis, omlete ar dārzeņiem vai smūtijs.

Foto: pixabay.com

Taču no kā vajadzētu izvairīties rīta cēliena laikā? Nesāciet dienu ar sociālo tīklu izpēti, iesaka farmaceite. Labāk ieslēgt savu mīļāko mūziku, podkāstu vai audiogrāmatu un doties savā rīta rituālā.

Dienas noslēgums - ne mazāk svarīgs

Ļoti būtiska ietekme uz mūsu pašsajūtu ir miegam - īpaši to varam izjust tad, kad izjūtam pārmaiņas ikdienā un vidē ap mums. Tāpēc vienmēr ir būtiski rūpēties par miega kvalitāti, lai nodrošinātu organismam atbilstošu atpūtu. Lai veicinātu veselīgu miegu, vismaz stundu pirms plānotā gulētiešanas laika vajadzētu izvairīties no zilo ekrānu lietošanas, tā vietā šo laiku, kas tiek pavadīts pie ekrāna, pirms miega ieteicams aizvietot ar kādu īpašu savu vakara rituālu.

Foto: pixabay.com

Tas varētu būt kāds skaistumkopšanas rituāls vai grāmatas lasīšana ar kādu nomierinošu tēju, iesaka L. Graudiņa. Labākam miegam vakarā var izvēlēties piparmētru, melisas, vīgriezes, baldriāna tējas vai kādu gatavo tēju maisījumu. Neaizmirstiet pirms miega arī izvēdināt telpas un parūpēties par tumšu un ērtu guļvietu.

Ādas kopšanas rituāli rudenim

Rudens ir pārmaiņu laiks - rīti un vakari kļūst dzestrāki, bet dienas vidi vēl jūtas kā vasara. Līdz ar to āda tiek pakļauta gan aukstumam, gan karstumam. Tāpēc ir svarīgi arī rudens laikā, lai arī saules intensitāte mazinās, izmantot sejas kopšanas krēmus ar SPF filtriem vai papildus kopjošajai kosmētikai lietot saules aizsargkrēmus, uzsver farmaceite L. Graudiņa.

Sākoties rudens vēsajam laikam, var savus vieglos ikdienas krēmus vai gēlus nomainīt uz kādu krēmīgāku un barojošu ādas kopšanas līdzekli.

Rudens var būt izaicinošs laiks problemātiskas un aknes skartas ādas īpašniekiem, jo vasaras laikā āda, lai sevi pasargātu no saules, kļūst nedaudz biezāka, bet zem tās visi ar akni saistītie iekaisuma faktori turpinās (un saule tos vēl pastiprina). Mazinoties saules iedarbībai, āda kļūst plānāka un sākas tā sauktais aknes uzliesmojums. Līdz ar to rudenī aknes skartas ādas īpašniekiem ir ieteicams doties pie dermatologa vai arī pievērst papildu uzmanību tam, kādi līdzekļi tiek lietoti ādas kopšanā, lai parūpētos par savu un ādas labsajūtu.

Foto: pixabay.com

Ir būtiski arī parūpēties par savu roku ādu un, iestājoties vēsajam laikam, neatlikt cimdu valkāšanu uz vēlāku laiku, jo tā būs pirmā lieta, kas pasargās roku ādu no nelabvēlīgajiem rudens laikapstākļiem. Tāpat noderēs kāds kopjošs un barojošs roku krēms vai balzams.

Rudenim nākot, palutiniet sevi ar kādu skaistumkopšanas rituālu. Izvēlieties tādu, kas jums sagādā prieku. Tas sevī var ietvert vienkārši maskas uzlikšanu un mīļākās tējas malkošanu pēc garas darba dienas. Ejot dušā, papildus var izmantot maigu skrubi, lai pēc dušas āda justos īpaši maiga. Ik pa laikam var sevi palutināt ar kādu skaistumkopšanas procedūru vai masāžu. Galvenais šos rituālus nesasteigt, izbaudīt un varbūt pat apvienot skaistuma rituālu ar atpūtu no viedierīcēm, lai no šī procesa saņemtu maksimālu labumu.

Vispārējie padomi labai pašsajūtai ikdienā

Foto: pixabay.com

Lai ikdienā justos labi, ļoti svarīgs ir dzīves veids un tas, kas tiek darīts, lai rūpētos par sevi ilgtermiņā, uzsver farmaceite L. Graudiņa. Šie padomi jums palīdzēs rūpēties par sevi ikdienā:

  • Kvalitatīvs miegs. Vīriešiem pietiek ar 7-8 stundām miega, lai justos enerģiski, toties sievietēm būtu nepieciešams ilgāks laiks - 8 līdz pat 10 stundas miega.
  • Fiziskās aktivitātes. Katram tās var atšķirties - vai tas būtu sporta zāles apmeklējums, skriešana, vingrošana mājās, joga vai kas cits, taču katru dienu būtu jāatrod vismaz 10 minūtes, lai izietu pastaigāties svaigā gaisā un izkustēties.
  • Ūdens uzņemšana. Karstais laiks ir aiz muguras, bet tas nemazina to, cik svarīgi ir ikdienā uzņemt pietiekošu ūdens daudzumu.
  • Sabalansēts un veselīgs uzturs. Rudens sezona ir jāizmanto - savs uzturs jāpapildina ar dažādiem Latvijā audzētiem dārza labumiem, kas ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām.

Foto: pixabay.com

  • Zāļu tējas organisma stiprināšanai. Vēsajos rudens rītos un vakaros var izvēlēties ehinācijas, salvijas, ugunspuķes vai kādus citus tēju maisījumus, kas paredzēti, lai stiprinātu dabiskās organisma aizsargspējas.
  • Rūpes par organisma aizsargspējām. Lai papildus stiprinātu imūnsistēmu, var izvēlēties D un C vitamīnu, kā arī cinku, selēnu vai dzelzi saturošus uztura bagātinātājus. Noderīgi var būt arī multivitamīni, kas jau ir paredzēti imūnsistēmas stiprināšanai ar vai bez augu ekstraktiem. Atcerieties, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Farmaceite iesaka - kamēr nav sācies tumšais un lietainais laiks, dodieties pie dabas un izbaudiet rudens košumu ārpus pilsētas burzmas un svaigā gaisā. Kamēr vēl ir iespēja - maksimāli izmantojiet visus svaigos dārza labumus, ko rudens raža mums sniedz!

Lai veselīgs rudens!

Atceries, kas notika...?

Dzīvesstils

Rudens Latvijā ir gleznu cienīgs, un katram ir savi iecienītākie toņi rudenī, kas ļauj novērtēt dabas skaistumu, īpaši rudens sākumā. Taču, kas liek lapām mainīt krāsu, tas ir jautājums, uz ko ne visi spēj atbildēt.

Svarīgākais