Rīts vai vakars? Kad lietot asinsspiediena tabletes, lai izvairītos no sirdslēkmes

© Foto: Pexels.com

Jau sen tiek uzskatīts, ka pirms gulētiešanas ir optimāli lietot zāles pret augstu asinsspiedienu, lai samazinātu rīta sirdslēkmes un insultu risku. Jauni dati tika prezentēti 2024. gada Eiropas Kardiologu biedrības kongresā.

Zinātnieki apkopoja piecu pētījumu rezultātus, kur piedalījās gandrīz 47 tūkstoši hipertensijas pacientu, un dalījās ar saviem atklājumiem Eiropas Kardiologu biedrības pasaules lielākajā sirds un asinsvadu slimību kongresā. Viņu spriedums ir tāds, ka augsta asinsspiediena medikamentu lietošana aizsardzībai pret sirdslēkmi, insultu, sirds mazspēju un nāvi vakarā nav labāka par to lietošanu no rīta.

"Pacientiem jālieto asinsspiedienu pazeminošas zāles vienu reizi dienā jebkurā izdevīgā laikā," laikraksts “Daily Mail” citē profesoru Rikiju Turdženu no Britu Kolumbijas Universitātes Kanādā un jaunā pētījuma autoru.

Tiek uzskatīts, ka sirdslēkmes un insultu maksimums notiek no rīta. Sirdslēkmes visbiežāk notiek no pulksten 6 līdz 9, insulti - no pulksten 4 līdz 6. Tāpēc, lai samazinātu asinsvadu negadījuma risku, hipertensijas pacientiem parasti ieteicams lietot medikamentus asinsspiediena pazemināšanai vakarā, pirms gulētiešanas. Eksperti to skaidro, sakot, ka nakts asinsspiediens labāk prognozē sirds un asinsvadu slimību iznākumu nekā dienas asinsspiediens. Jāatceras, ka šī terapija ir paredzēta uz mūžu.

Foto: pixabay.com

Kā raksta izdevums, atsaucoties uz profesora Turdžena vārdiem, iepriekšējais darbs, kurā tika pētīta šo zāļu iedarbība naktī, uzrādīja pretrunīgus rezultātus. Lai uzzinātu vairāk, komanda analizēja piecu pētījumu datus un salīdzināja antihipertensīvo zāļu lietošanu naktī un no rīta.

Zinātnieki secināja, ka zāļu lietošanas laiks neietekmēja rezultātus. Turklāt tas neietekmēja arī sekundāros notikumus, tostarp lūzumus, glaukomu un citus traucējumus, kas saistīti ar domāšanu un atmiņu.

Izrādās, galvenais nav laiks, bet uzņemšanas regularitāte.

"Šie rezultāti apstiprina galveno vēstījumu, ka pacientiem ir jālieto asinsspiediena tabletes laikā, kad viņi, visticamāk, to atcerēsies. […] Konkrētam laikam nav nozīmes, vai tas būtu rīts vai vakars. Svarīgi ir tas, ka viņi lieto zāles katru dienu,” komentēja profesors Braiens Viljamss, Lielbritānijas Sirds fonda galvenais zinātnieks un medicīnas darbinieks, kurš nebija iesaistīts pētījumā.

Lasi arī: Imūnsistēmas stiprināšana: kā sagatavoties rudenim