Katrā ēdienreizē jāiekļauj 5 pārtikas produktu grupas

© Foto: pixabay.com

“Bez vitamīniem un mikroelementiem nav iespējama organisma pastāvēšana. Vitamīni cilvēkiem ir vitāli svarīga uzturviela, jo tie palīdz nodrošināt vairākas organisma funkcijas.

Arī rudens un ziemas sezonā imunitātes stiprināšanai ieteicams lietot kādu vitamīnus saturošu kompleksu,” uzsver extension.usu.edu.

Vitamīni

Foto: Pexels.com

Vitamīnus klasificē kā ūdenī šķīstošos vai taukos šķīstošos vitamīnus.

Ir četri taukos šķīstošie vitamīni: A vitamīns, D vitamīns, E vitamīns un K vitamīns.

Taukos šķīstošie vitamīni ir atrodami pārtikas produktos, kuros ir tauki. Tas ir izdevīgi, jo taukos šķīstošie vitamīni uzsūcas labāk, ja tos ēd kopā ar pārtiku, kas satur uztura taukus.

Kad mūsu ķermenis absorbē taukos šķīstošos vitamīnus, tie tiek uzglabāti taukaudos vai aknās.

Ūdenī šķīstošie vitamīni

Foto: Pexels.com

Visi pārējie vitamīni tiek uzskatīti par ūdenī šķīstošiem vitamīniem.Tie izšķīst ūdenī, tāpēc visi neizmantotie ūdenī šķīstošie vitamīni parasti tiek izvadīti no organisma ar urīnu.

Tā kā taukos šķīstošie vitamīni organismā tiek uzglabāti ilgāku laiku, pastāv lielāks toksicitātes kaitīgās ietekmes risks, ja tos ēd pārmērīgi.

Makroelementi un mikroelementi

Divas galvenās uzturvielu kategorijas pārtikā, ir makroelementi un mikroelementi.

Makroelementi ir barības vielas, kas nodrošina ķermeni ar kalorijām, un tām ir svarīga lomu organismā. Trīs makroelementu veidi ir ogļhidrāti, olbaltumvielas un tauki. Šīs uzturvielas bieži mēra gramos.

Foto: pixabay.com

Ieteicamie makroelementu daudzumi mūsu ikdienas uzturam ir:

  • Ogļhidrāti: 45-65% no kopējām ikdienas kalorijām;
  • Olbaltumvielas: 10-35% no kopējām ikdienas kalorijām;
  • Tauki: 20-35% no kopējām ikdienas kalorijām.

Lai saglabātu veselību, katru dienu ir svarīgi ēst līdzsvarotu makroelementu daudzumu. Lai gan makroelementi ir svarīga veselīga uztura sastāvdaļa un nodrošina mūsu ķermeni ar enerģiju, mikroelementi ir tikpat svarīgi.

Veselīgas ēšanas shēmas

Foto: pixabay.com

Mūsu ķermenim katru dienu ir nepieciešams atšķirīgs daudzums vairāk nekā 20 dažādu mikroelementu, lai saglabātu līdzsvaru un vispārējo veselību. Tas ir daudz barības vielu, ko ēst vienā dienā.

Daži vitamīni un minerālvielas ir nepieciešami lielākos daudzumos, bet citi nepieciešami mazākos daudzumos.

Piemēram, pieaugušajiem katru dienu nepieciešami 47 000 mg kālija un tikai 2 mikrogrami B12 vitamīna katru dienu.

Kā mēs varam nodrošināt, ka mēs patērējam pareizos pārtikas produktus, lai nodrošinātu mūsu ķermeņa enerģiju un visas citas mums nepieciešamās uzturvielas?

Šeit ir daži galvenie padomi, ko varat ievērot, lai palīdzētu katru dienu ēst pareizo mikroelementu skaitu.

Piecas pārtikas produktu grupas

Katrā ēdienreizē iekļaujiet visas piecas pārtikas produktu grupas. Dažādas pārtikas grupas satur dažādus vitamīnus un minerālvielas.

Katrā uzkodā iekļaujiet 2-3 ēdienu grupas. Uzkodām vislabāk ir iekļaut olbaltumvielu pārtiku un ogļhidrātu pārtiku.

Olbaltumvielu pārtika var būt no dzīvnieku vai augu izcelsmes. Ogļhidrātu pārtika var būt augļi vai graudi.

Trešajai pārtikas grupai vienmēr mēģiniet iekļaut dārzeņus.

Šeit ir daži lielisku uzkodu piemēri.

Ēdienu secību piemēri ir ogļhidrāti, dārzeņi un olbaltumvielas:

Foto: Pexels.com

  • Apelsīnu šķēles, zirņi un humuss;
  • Krekeri, gurķu šķēles un tītara gaļa;
  • Ābolu šķēles, burkāni un zemesriekstu sviests;
  • Granola batoniņš, ķiršu tomāti un siers.

Ievērojiet daudzveidīgu uzturu

Tā vietā, lai katru dienu ēst tos pašus augļus un dārzeņus, sajauciet tos. Katras pārtikas grupas pārtikas produkti satur dažādu daudzumu vitamīnu un minerālvielu.

Piemēram, banānos ir vairāk kālija, bet apelsīnos C vitamīna.

Foto: pixabay.com

Lapu zaļumos ir vairāk K vitamīna un dzelzs, savukārt saldie kartupeļi ir lielisks A vitamīna avots.

Lasi arī: Vai banāni var palīdzēt mainīt smēķēšanas ieradumus?

Dzīvesstils

Svētdienas ir ne tikai ģimenes, bet arī lutināšanas dienas. Tam piekrīt arī virtuves huligāns Pipars, kurš stāsta, ka sanāks ļoti saldi, ja āboli nebūs skābi.