Uzturvielas, kas ietekmē matu izkrišanu

© Foto: Pexels.com

“Matu izkrišana mūsdienās ir bieža parādība – gan sievietēm, gan arī vīriešiem. Matu izkrišanu var izraisīt ar uzturu saistīti faktori, piemēram, dažādu uzturvielu trūkums un uztura bagātinātāju lietošana,” raksta healthline.com.

Lasi tālāk un uzzini, kādu uzturvielu deficīts ietekmē matu izkrišanu.

Mati un matu izkrišana

Foto: Pexels.com

Mati sastāv no divām galvenajām struktūrām — matu stieņa, ko mēs visi redzam un matu folikulas, kas ir paslēpta zem ādas. Mati aug no matu folikulas. Mati parasti aug ar ātrumu 0,35 mm dienā.

Izkrīt aptuveni 100 matiņu dienā, kas var palielināties, veicot matu kopšanas praksi, piemēram, mazgāšanu un matu ķemmes lietošanu ikdienā.

Matu folikulas ir ļoti aktīvas un jutīgas. Faktiski matu folikulu šūnas ir vienas no visstraujāk dalošajām šūnām jūsu organismā, tāpēc nav pārsteigums, ka barības vielu deficīts var negatīvi ietekmēt matu augšanu.

Matu izkrišana ir izplatīts stāvoklis, kas medicīnas jomā pazīstams kā alopēcija.

Tam ir daudz zināmu iemeslu:

  • ģenētika;
  • hormonālā disregulācija;
  • hipotireoze;
  • spriedze uz matiem;
  • traumas;
  • infekcijas;
  • ķīmijterapija.

Dzelzs

Dzelzs deficīts ir visizplatītākais uzturvielu trūkums pasaulē un var izraisīt matu izkrišanu.

Pētnieki joprojām pēta, kā dzelzs deficīts izraisa matu izkrišanu, taču ir zināms, ka tas traucē matu augšanai, novirzot dzelzs krājumus no matu folikulas uz citām ķermeņa daļām.

Daži pētījumi liecina, ka cilvēkiem ar matu izkrišanu ir zemāks dzelzs līmenis asinīs un matos, salīdzinot ar cilvēkiem, kuriem tie neizkrīt.

D vitamīns

Foto: Pexels.com

D vitamīnam ir svarīga loma matu augšanā un matu folikulu veselībā.

Pētījumi liecina, ka D vitamīna līmenis ir zemāks cilvēkiem ar matu izkrišanu, tostarp sieviešu matu izkrišanu un autoimūnu ādas slimību, ko sauc par alopēciju.

Pētījumi liecina, ka D vitamīna piedevu lietošana veicināja matu ataugšanu dažiem cilvēkiem, kuriem matu izkrišana bija saistīta ar D vitamīna deficītu.

2020.gada pētījumā, kurā piedalījās 109 cilvēki, atklājās, ka tiem, kuriem ir matu izkrišana, bija ievērojami zemāks D vitamīna līmenis asinīs nekā cilvēkiem, kuriem matu izkrišana nav. Faktiski gandrīz 80% cilvēku ar matu izkrišanu bija zems D vitamīna līmenis.

Dzelzs deficīts bija izplatīts arī tiem, kuriem bija matu izkrišana. Šie atklājumi lika pētniekiem ieteikt visiem cilvēkiem ar difūzu matu izkrišanu pārbaudīt D vitamīna un dzelzs līmeni.

Cinks

Cinks ir nepieciešams matu folikulu darbībai un tas palīdz aizsargāt pret matu folikulu saraušanos un palēninātu augšanu. Tas arī palīdz veicināt matu folikulu atjaunošanos.

Cinka deficīts var izraisīt matu izkrišanu, un pētījumi liecina, ka cilvēkiem ar noteiktiem matu izkrišanas apstākļiem cinka līmenis mēdz būt zemāks nekā cilvēkiem bez matu izkrišanas.

Citas uzturvielas, kas var ietekmēt matu izkrišanu

Foto: Pexels.com

Papildus iepriekš uzskaitītajiem vitamīniem un minerālvielām pētījumi ir atklājuši, ka šādu uzturvielu trūkums ir saistīts ar matu izkrišanu:

  • varš;
  • biotīns;
  • vitamīns B12;
  • folāts;
  • riboflavīns.

Secinājumi

Foto: pixabay.com

Ņemiet vērā, ka matu izkrišanu var izraisīt vairāki faktori, tostarp vienas vai vairāku uzturvielu deficīts.

Ja domājat, ka jums varētu būt matu izkrišana barības vielu trūkuma dēļ, konsultējieties ar veselības aprūpes speciālistiem.

Viņi var ieteikt jums veikt asins analīzes, lai novērtētu jūsu mikroelementu līmeni un izslēgtu trūkumus, kas ietekmē matu izkrišanu.

Lasi arī: 7 pārtikas produkti nagu un matu veselībai

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais