Uztura bagātinātāji sirds veselības atbalstam – stāsta farmaceite

© Foto: publicitātes

Rūpes par sirds un asinsvadu sistēmas veselību ir īpaši svarīgas, jo tās būtiski ietekmē kopējo organisma veselību un ilgmūžību.

BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece sniedz ieskatu uztura bagātinātājos sirds un asinsvadu sistēmas veselībai, kā arī norāda uz veselīga dzīvesveida rekomendācijām, kas var palīdzēt sirds veselības atbalstam.

Sastāvdaļas sirds veselības atbalstam

Mūsdienās ir pieejams plašs uztura bagātinātāju klāsts, kas ir paredzēti sirds un asinsvadu veselības atbalstam. Taču kas ir šo preparātu galvenās sastāvdaļas un kādu atbalstu mūsu organismam tās sniedz? Šie uztura bagātinātāji var saturēt gan tikai vienu sastāvdaļu, gan arī sarežģītākas kombinācijas, apvienojot vitamīnus, minerālvielas, aminoskābes un augu ekstraktus, skaidro klīniskā farmaceite Ilze Priedniece. Biežāk sastopamās sastāvdaļas uztura bagātinātājos sirds veselības atbalstam ir šādas:

  • Omega-3 taukskābes. Vispopulārākā sastāvdaļa sirds veselības uztura bagātinātājos ir zivju eļļa, kas ir bagāta ar Omega-3 taukskābēm - EPA un DHA. Šīs taukskābes organismā netiek sintezētas, tāpēc tās ir jāuzņem ar uzturu vai uztura bagātinātājiem. Omega-3 pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, imunitāti un locītavu veselību. Jāpiebilst, ka arī citas eļļas, piemēram, linsēklu, ķirbju, kaņepju sēklu eļļu, izmanto sirds un asinsvadu sistēmas veselībai un holesterīna līmeņa normalizēšanai.
  • Koenzīms Q10. Tas palīdz nodrošināt enerģijas ražošanu šūnās, un tā līmenis organismā samazinās līdz ar vecumu, tāpēc sirds veselībai ir ieteicami uztura bagātinātāji ar koenzīmu Q10, kuros tas bieži vien sastopams kombinācijā ar ārstniecības augu, piemēram, vilkābeles, ekstraktiem, un dažādiem vitamīniem.

Foto: pixabay.com

  • Augu ekstrakti. Vilkābele, mātere, melisa, ķiploks un citi augi satur aktīvas vielas, kas palīdz uzturēt veselīgu sirdsdarbību, pazemina asinsspiedienu un nomierina nervu sistēmu. Izsenis sirds veselības atbalstam izmantota vilkābeles droga (gan augļi, gan ziedi un lapas), kas satur flavonoīdus, miecvielas, kumarīnus, polifenolus, ēterisko eļļu, vitamīnus. Vilkābelei piemīt sirdsdarbību tonizējoša un spēcinoša, asinsspiedienu pazeminoša, asinsvadus paplašinoša un nomierinoša iedarbība. Tā palīdz uzturēt sirds un asinsvadu funkcijas un uzlabot asinsriti. Visbiežāk to lieto sirds veselībai, pie sirds ritma traucējumiem, paātrinātas sirdsdarbības pie trauksmes, stresa, miega traucējumu un bezmiega gadījumā. Iecienīta ir arī māteres lakstu droga, ko izmanto tās asinsspiedienu pazeminošās un nomierinošās iedarbības dēļ sirdsdarbības traucējumu, nervozitātes, miega traucējumu, nedaudz paaugstināta asinsspiediena gadījumā. Savukārt ķiploku ekstraktu izmanto uztura bagātinātāju sastāvā, kas domāti sirds un asinsvadu sistēmas veselībai, arī imūnsistēmas atbalstam, aknu darbībai un zarnu mikroflorai. Ķiplokam piemīt antioksidatīvas īpašības, tas palīdz stiprināt imūnsistēmu, saglabāt veselīgu sirds un asinsvadu sistēmu, palīdz samazināt asinsspiedienu, holesterīna, arī glikozes līmeni asinīs un uzturēt normālu homocisteīna līmeni asinīs.
  • Monakolīns K. Tā ir populāra sastāvdaļa uztura bagātinātājos. Augu fitosterīnus un no fermentētiem sarkanā rauga rīsiem iegūto ekstraktu, kas satur monakolīnu K, izmanto, lai palīdzētu uzturēt normālu holesterīna līmeni.
  • Magnijs un kālijs. Šīs minerālvielas ir būtiskas sirds veselībai. Magnijs un kālijs ir nepieciešami daudzu enzīmu darbībai, veicina normālu muskuļu darbību un ietekmē sirdsdarbību un asinsspiedienu. Magnijs palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu, kā arī samazināt nogurumu un nespēku.

Foto: pixabay.com

  • Selēns. Tāpat kā citi antioksidanti, arī selēns kalpo kā profilaktisks līdzeklis pret sirds un asinsvadu saslimšanām. Populāras ir dažādas antioksidantu kombinācijas - selēns kopā ar cinku, A, C un E vitamīnu.
  • D, C, E un B grupas vitamīni. Arī šie vitamīni ir nozīmīgi sirds veselībai. Piemēram, B grupas vitamīni palīdz mazināt nespēku un nogurumu, kā arī ir nepieciešami nervu sistēmai. B1 vitamīns veicina normālu sirds darbību, bet B6, B12 un folijskābe palīdz nodrošināt normālu homocisteīna vielmaiņu.

Veselīgs dzīvesveids - sirds veselības pamats

Foto: pixabay.com

Lai veicinātu sirds un asinsvadu veselību, BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece iesaka ievērot veselīgu dzīvesveidu, kas ietver regulāras fiziskās aktivitātes - vismaz 30 minūtes dienā. Ir pierādīts, ka fiziskās aktivitātes kalpo kā daudzu saslimšanu profilaktisks līdzeklis un palīdz rūpēties par veselību - tai skaitā par sirds un asinsvadu sistēmu, uzsver farmaceite.

Tāpat svarīgi ir atteikties no kaitīgajiem ieradumiem, uzturēt normālu ķermeņa svaru, rūpēties par sabalansētu uzturu, stresa mazināšanu un regulāru atpūtu. Būtiski ir arī sekot līdzi asinsspiediena un holesterīna līmeņa rādītājiem, lai laikus veiktu nepieciešamos profilaktiskos pasākumus. Atcerieties - ja rodas sūdzības par sirds veselību un pašsajūtu, noteikti jāvēršas pie ārsta!

Klīniskā farmaceite I. Priedniece uzsver, ka uztura bagātinātāju izvēlē ir jākonsultējas ar farmaceitu vai ārstu, kā arī atcerieties, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu un veselīgu dzīvesveidu.

Svarīgākais