Ķermeņa skaņas: kāpēc sakām “apčī”, kad šķaudām?

© Foto: depositphotos.com

Žagas, locītavu čīkstēšana, rīboņa vēderā un sirdsklauves ir skaņas, ko mūsu ķermenis rada spontāni. No kurienes tie nāk un kāpēc tas ir “apčī”, nevis kaut kas cits, ko sakām šķaudot.

Mēs dzirdam šīs skaņas katru dienu un parasti nepievēršam tām uzmanību. Vai esat kādreiz aizdomājies, kāpēc sirds izklausās kā “tuk-tuk”, un, šķaudot, mēs sakām “apčī”?

Kāpēc tieši “apčī”

Foto: pixabay.com

Kad jūs šķaudāt, ir ļoti grūti pateikt pretējo. Kad deguna dobumā nokļūst kaut kas svešs un izraisa kairinājumu, smadzenēs tiek sūtīts signāls: steidzami jāizņem nevajadzīgā lieta.

Nākamais signāls nonāk plaušās, tās strauji ieelpo un tajā pašā laikā gaiss iziet cauri balss krokām - cilvēks var izrunāt tikai patskaņa skaņu “a”. Tad maksimālajā izdalīšanās punktā gaiss iziet cauri deguna dobumam, un tajā pašā laikā cilvēks var teikt tikai līdzskaņu skaņas, no kurienes nāk “č”. Beigās atlikušais gaiss iziet cauri balsij, un mēs atkal varam izrunāt patskani “ī”.

Absolūti nevajadzētu aizturēt šķaudīšanu. Tas var radīt neatgriezeniskas sekas, jo gaiss, kas attīra mūsu degunu, pārvietojas ar ātrumu 160 km/h.

Ja saspiežam degunu un aizturam šķaudīšanu, var plīst bungādiņas, balsenes mīkstie audi, kā arī tīklenes un deguna asinsvadi.

Čīkstošas ​​locītavas

Tas ir skrimšļa slīdēšanas process attiecībā pret menisku vai locītavu skrimšļiem, kur nav meniska. Tā daba to paredzējusi, šis ir ideāls berzes pāris. Skrimšļiem ir gluda, slidena virsma, bet, kad tā pārstāj tāda būt, rodas čīkstēšana, krakšķi un līdz ar to sāpes. Jebkurā gadījumā gurkstēšana ceļgalā ir nepareiza, tam nevajadzētu notikt.

“Tuk - tuk”

Foto: pixabay.com

Tā pukst sirds. Kāpēc šī konkrētā skaņa? Šis muskulis saraujas, kontrakcija tiek pārnesta uz vārstiem, tie sasitās un sāk vibrēt, pārnesot vibrāciju uz sirds muskulim blakus esošajām zonām. Šī skaņa sasniedz krūškurvja priekšējo sienu.

"Ik!"

Žagas ir stāvoklis, kad notiek reflekss, patvaļīgs diafragmas kontrakcijas. Visbiežāk tas notiek, kad cilvēks ir par daudz ēdis, dzēris daudz šķidruma, īpaši gāzētos. Dažu nervu gali ir kairināti. Žagas parasti ilgst apmēram 10-15 minūtes, ja ilgāk, piemēram, vairāk nekā dienu, tas ir iemesls konsultēties ar ārstu.

Troksnis ausī

Foto: pixabay.com

Tinītu sauc par troksni ausīs. To var saistīt ne tikai ar LOR orgānu patoloģiju - auss sēra (cerumen) korķi vai vidusauss iekaisumu. Tas var parādīties arī zemā hemoglobīna līmeņa, smaga stresa un augsta asinsspiediena dēļ. Ja troksnis ausīs ir epizodisks un jūtaties labi, tas nav bīstami.

Bet, ja troksnis ausīs ir saistīts ar citiem simptomiem - samaņas zudumu, augstu asinsspiedienu, tad tas ir iemesls meklēt palīdzību.

Kāpēc rūc vēders?

Foto: pixabay.com

Pārtika nonāk kuņģī, sajaucas ar kuņģa sulu, pēc tam pārvietojas pa zarnām, sajaucas ar žulti un aizkuņģa dziedzera sulu, un rūgšanas laikā veidojas gāzes. Tām virzoties tālāk pa zarnām, parādās raksturīga skaņa. Tajā nav nekā biedējoša vai bīstama. Tā ir normāla ķermeņa fizioloģiska darbība.

Lasi arī: Kā ieklausīties ķermenī?

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais