Kokosriekstu eļļa matiem: 5 priekšrocības un kokosriekstu eļļas lietošana

© Foto: pixabay.com

Kokosriekstu eļļā esošās taukskābes mitrinās sausus matus, taču tā var nebūt īstā izvēle katram. Kā izmantot kokosriekstu eļļu matu kopšanai? Vai kokosriekstu eļļa ir laba jūsu matiem?

Daži pētījumi liecina, ka kokosriekstu eļļas lietošana uzlabo matu veselību, pasargājot tos no olbaltumvielu zuduma salīdzinājumā ar saulespuķu eļļu vai minerāleļļu.

Mati sastāv no proteīna, ko sauc par keratīnu, un keratīna trūkums var pakļaut matu folikulu bojājumiem, izraisot sausumu un sprogošanos. Atšķirībā no citām eļļām, kas vienkārši pārklāj matus, kokosriekstu eļļa satur laurīnskābi, kas iekļūst matu vārpstā, lai pasargātu tos no sprogošanos, šķelšanās un lūšanas, ko izraisa ķemmēšana, veidošana un cits, raksta masterclass.com.

5 kokosriekstu eļļas priekšrocības

Foto: pixabay.com

Regulāra apstrāde ar kokosriekstu eļļu sniedz vairāk priekšrocību kā mīksti, veseli mati. Kokosriekstu eļļa palīdz:

1.Blaugznu un sausas galvas ādas ārstēšana: nesen veikts pētījums liecina, ka kokosriekstu eļļa var palīdzēt galvas ādas kopšanā, ja cieš no blaugznām vai ekzēmas. Tās pretsēnīšu īpašības palīdz cīnīties ar sausu ādu, veicina veselīgu baktēriju augšanu un novērš lobīšanos.

2.Utu ārstēšana. Viens pētījums parādīja, ka kokosriekstu eļļas apvienošana ar anīsu aerosolā izrādījās efektīva pret permetrīnu rezistentu matu utu invāzijas ārstēšanā. (Permetrīns ir insekticīds, ko lieto sēnīšu, utu un kašķa ārstēšanai).

3.Matu izkrišanas novēršana: ārkārtējos gadījumos matu vārpstas bojājumi pārmērīgas veidošanas dēļ var izraisīt matu izkrišanu. Kokosriekstu eļļas matu kopšanas līdzekļi palīdz novērst bojājumus un saglabāt olbaltumvielas, aizsargājot matus pret iespējamu izkrišanu.

4.Matu bojājumu novēršana: kokosriekstu eļļai ir līdzības ar dabīgiem matu proteīniem, kas ļauj tai iekļūt matā. Nokļūstot mata stieņos, eļļa samazina ūdens uzsūkšanos no matu kutikulas, kas mitruma ietekmē uzbriest, pasargājot to no bojājumiem.

5.Saules bojājumu novēršana: daži pētījumi liecina, ka kokosriekstu eļļa nodrošina saules aizsardzības faktoru (SPF), nodrošinot papildu aizsardzību pret saules kaitīgajiem UV stariem. Tomēr galvas ādas un matu aizsardzībai ir pieejami produkti ar augstāku SPF.

Kokosriekstu eļļa matu augšanai: pētījumi un efektivitāte

Foto: pixabay.com

Lai gan kokosriekstu eļļa tieši neveicina matu augšanu, tā var stiprināt, barot un samazināt matu lūšanu, radot veselus matus kopumā un nodrošinot vislabākās iespējas augt. Ja jūt matu izkrišanu, konsultējieties ar dermatologu, lai apspriestu iespējamo ārstēšanu un pamatcēloņus.

Apsvērumi par kokosriekstu eļļas lietošanu matiem

Pirms ķeraties pie kokosriekstu eļļas, ņemiet vērā, ka dažos gadījumos kokosriekstu eļļa var aizsprostot poras un radīt eļļas uzkrāšanos uz galvas.

Kokosriekstu eļļa vislabāk iedarbojas uz noteiktiem matu tipiem, piemēram, sausiem vai cirtainiem matiem, savukārt tiem, kuriem ir smalki mati, tā var radīt taukainus un ļenganus matus. Izvēlieties nerafinētu, auksti spiestu īpaši neapstrādātu kokosriekstu eļļu lietošanai.

Kā lietot kokosriekstu eļļu matiem

Kokosriekstu eļļu var lietot matiem līdz trīs reizēm nedēļā. Var izvēlēties kādu no šīm pieejām kokosriekstu eļļas izmantošanai veselīgas matu kopšanas shēmā:

1.Kokosriekstu eļļa utīm: lai izmantotu kokosriekstu eļļu utu ārstēšanai, iemasējiet kokosriekstu eļļu galvas ādā un līdz pat matu galiem. Pārklājiet matus ar vienreizējās lietošanas dušas cepurīti vai plastmasas maisiņu un atstājiet tos vismaz uz piecpadsmit minūtēm. Vissvarīgākais solis ir izmantot ķemmi ar smalkiem zobiem, lai noņemtu utis un niķus (olas); var būt nepieciešama drauga palīdzība.

2.Kondicionieris: parastā kondicioniera vietā varat izmantot nelielu daudzumu kokosriekstu eļļas vai pievienot dažus pilienus kondicionierim, lai nodrošinātu matu gludumu.

Foto: pixabay.com

3.Uzklājiet nelielu daudzumu kokosriekstu eļļas uz sausiem vai mitriem matiem, lai nomierinātu sprogošanos un palīdzētu ieveidot matus. Ja kokosriekstu eļļa ir cieta, vispirms paberzējiet nelielu daudzumu starp plaukstām, lai to sašķidrinātu.

4.Kokosriekstu eļļas matu maska: izmēģiniet kokosriekstu eļļu kā matu masku, uzklājot nelielu daudzumu matos un pēc tam pārklājot tos ar dušas cepurīti. Var atstāt kokosriekstu eļļu matos dažas minūtes, dažas stundas vai nakti pirms mazgāšanas. Izvairieties berzēt to tieši uz galvas ādas, ja ciešat no aizsprostotām porām.

5.Pirmsmazgāšanas aizsarglīdzeklis: uzklājiet kokosriekstu eļļu matos piecpadsmit līdz divdesmit minūtes pirms došanās dušā, lai aizsargātu matus. Koncentrējieties uz matu vidu un galiem.

6.Pēc dušas atšķetināšanas līdzeklis: pēc dušas ierīvējiet nelielu daudzumu kokosriekstu eļļas mitros matos, lai pievienotu mitrumu un palīdzētu atšķetināt matus pēc žāvēšanas.

Ko ēst, lai mati augtu biezi un gari, lasiet šeit.

Svarīgākais