Kā es varu palīdzēt pusaudzim tikt galā ar depresiju?

© Foto: Pexels.com

“Liela sabiedrības daļa nemaz neapzinās, cik daudz jauniešu skar pusaudžu depresija visā pasaulē. Un pats skumjākais ir tas, ka depresija var izraisīt, kā arī palielināt pusaudžu pašnāvību skaitu, tāpēc tā ir jāuztver nopietni katrā ģimenē,” raksta healthline.com.

Pirmais svarīgais solis

Īpaši svarīgi jau agrīni diagnosticēt depresiju pusaudžiem. Ja jūsu pusaudzim ir depresijas simptomi, noteikti meklējiet speciālista palīdzību, jo saruna pie vakariņu galda diemžēl var būt jau par vēlu un nepalīdzēt.

Foto: Pexels.com

Depresijai ir būtiska ietekme uz cilvēka dzīvi. Tā var pastiprināt ar pusaudža gadiem saistītās grūtības.

Tāpat der zināt, ka pusaudžu depresija ne vienmēr ir visvieglāk pamanāmais stāvoklis. Tomēr ar atbilstošu ārstēšanu jūsu pusaudzis var saņemt nepieciešamo palīdzību.

Kādi ir pusaudžu depresijas riska faktori?

Foto: Pexels.com

  • Ģimenes krīze, piemēram, nāve vai šķiršanās;
  • Tādi, kuriem ir grūtības ar savu seksuālo orientāciju (lesbietes, geji un citi);
  • Mobings - skolā, ārpus skolas, “draugu” kompānijās;
  • Dzīvo vardarbīgā mājsaimniecībā, vai līdzcilvēki tādi ir;
  • Tādi, kas regulāri tiek iebiedēti un provocēti;
  • Pusaudžiem, kuriem ir grūtības sociāli pielāgoties;
  • Tādi, kuriem trūkst finansiāla atbalsta.

Kādas ir pusaudžu depresiju perspektīvas?

Foto: Pexels.com

Katrā gadījumā ārstēšana būs nopietna un parasti tā ietver gan medikamentus, gan psihoterapiju. Taču dažādi pētījumi liecina, ka ir cita metodes, kas var palīdzēt, ja pusaudzis ir agrīnajā stadijā.

Fiziskās aktivitātes

Pētījumi liecina, ka regulāras fiziskās aktivitātes stimulē smadzenēs “labas pašsajūtas” ķīmisko vielu veidošanos, kas pozitīvi ietekmē pašsajūtu un garastāvokli.

Foto: Pexels.com

Mudiniet savu pusaudzi doties dabā, kā arī veiciniet fiziskās aktivitātes.

Kvalitatīvs miegs

Miegs ir svarīgs jūsu pusaudža noskaņojumam un veselībai. Pārliecinieties, ka jūsu atvases katru nakti pietiekami guļ. Vēlams astoņas stundas. Ievērojiet regulāru gulētiešanas rutīnu. Turklāt ierobežojiet telefona patēriņu pirms gulētiešanas. Tas arī var palīdzēt.

Alkoholam un cigaretēm - nē!

Ir manīts, ka cilvēki ar depresiju pašārstējas ar alkoholu un cigaretēm, arī pusaudži. Tomēr šie kaitīgi paradumi var radīt vairāk problēmu, nekā prieku, īpaši pusaudžiem. Tas viss tikai sabiezinās krāsas.

Pievērsiet īpašu uzmanību, ko bērni lieto brīdī, kad neesiet kopā ar viņiem. Tas viss ietekmē ne tikai šodienu, bet arī nākotni.

Citas alternatīvas, ko pusaudzis var darīt, lai uzvarētu depresiju:

  • Dienasgrāmatas ietekme. Izrakstiet visas savas emocijas, jūtas, izlieciet tās uz papīra, neturiet tās sevī;
  • Izvirziet mērķus, ko vēlaties konkrētajā dienā paveikt, sasniegt, piedzīvot;
  • Atrodi domubiedrus, kam rūp veselīgs dzīvesveids.

Foto: Pexels.com

Turklāt vienmēr atcerieties, ka palīdzības meklēšana, tā nav vājuma pazīme, tas ir spēka malks. Spert soli uz priekšu un strādāt ar sevi, lai šodiena kļūtu tikai un vienīgi labāka.

Japāņiem ir pienākums smieties vismaz reizi dienā, kāpēc? Lasi šeit.

Dzīvesstils

“Nepietiekams miega trūkums jūsu organismā samazina ne tikai garīgās spējas, bet apdraud arī fizisko veselību. Pētījumi liecina, ka miega trūkums tieši ietekmē ķermeni un tā rezultātā var rasties dažādas veselības problēmas, sākot no svara pieauguma līdz novājinātai imūnsistēmai,” raksta healthline.com.