Kāpēc nevar dzert lietus ūdeni?

© Foto: depositphotos.com

Lietus ūdens var saturēt baktērijas, piesārņotājus un parazītus, tāpēc pirms dzeršanas tas jāfiltrē un jādezinficē. Nav pierādījumu, kas liecinātu, ka lietus ūdens sniegtu papildu ieguvumus veselībai salīdzinājumā ar parasto ūdeni. Ūdens ir būtiska gandrīz visu dzīvības formu sastāvdaļa. Faktiski ūdens veido aptuveni 60% no cilvēka ķermeņa, raksta healtline.com

Jūsu ķermenis zaudē ūdeni dažādu dabisko bioloģisko procesu rezultātā, piemēram, svīšana un atkritumu izvadīšana. Dzerot daudz ūdens katru dienu, tas palīdz aizstāt zaudējumus un uzturēt ķermeni veselīgu un optimālu darbību. Daudzi cilvēki ir pieraduši iegūt dzeramo ūdeni no krāna, akas, avota, upes vai pat pudeles, taču var rasties jautājums, vai ir droši dzert lietus ūdeni.

Kas mums jāzina par lietus ūdens dzeršanu, kā arī daži padomi, kā nodrošināt, lai dzeramais ūdens būtu drošs.

Dzeramā lietus ūdens drošība

Foto: pixabay.com

Lietus ūdens dzeršanā nav nekā nedroša vai nepareiza, ja vien tas ir tīrs. Patiesībā daudzas kopienas visā pasaulē ir atkarīgas no lietus ūdens kā galvenā dzeramā ūdens avota, bet t as nenozīmē, ka ne viss lietus ūdens ir dzerams.

Vairāki fiziski un vides faktori var ātri pārvērst svaigu, tīru lietus ūdeni par potenciālu veselības apdraudējumu. Tas var saturēt parazītus, kaitīgas baktērijas un vīrusus, un vēsturiski tas ir saistīts ar slimību uzliesmojumiem.

Lietus ūdens, kas nokrīt ļoti piesārņotās vietās vai nonāk saskarē ar piesārņotājiem, piemēram, dzīvnieku izkārnījumiem vai smagajiem metāliem, var nebūt piemērots lietošanai pārtikā. Tāpēc nav ieteicams sākt vākt un dzert lietus ūdeni, ja neesat 100% pārliecināts, ka tas ir tīrs un drošs lietošanai pārtikā. Lai gan tīru lietus ūdeni ir nedroši dzert, tas krītot var viegli tikt piesārņots un var nopietni apdraudēt veselību.

Padomi lietus ūdens drošības uzlabošanai

Foto: pixabay.com

Lietus ūdens drošību var ietekmēt dažādi faktori, tostarp tas, cik bieži līst ģeogrāfiskajā apgabalā, gaisa piesārņojuma līmenis; metodes un rīki, kas tiek izmantoti ūdens savākšanai, apstrādei, pārbaudei un uzglabāšanai. Noteiktu veidu baktērijas, vīrusus vai parazītus var likvidēt, vārot ūdeni, bet citiem var būt nepieciešama ķīmiska apstrāde, lai ūdens būtu drošs dzeršanai.

Lai novērstu ķīmiskos piesārņotājus, piemēram, smagos metālus, iespējams, būs jāizmanto arī ūdens filtrēšanas sistēma.

Saskaņā ar Slimību kontroles un profilakses centru lietus ūdens, kas tiek savākts dzeršanai, ir regulāri jāfiltrē, jādezinficē un jāpārbauda. Ja nevarat efektīvi veikt šos procesus, ieteicams izmantot tikai savākto lietus ūdeni citiem mērķiem, piemēram, dārza darbiem, veļas mazgāšanai vai vannošanai.

Vai lietus ūdens dzeršanai ir labvēlīga ietekme uz veselību?

Foto: pixabay.com

Ja veicat virspusēju meklēšanu internetā par lietus ūdens dzeršanas priekšrocībām, atradīsiet virkni apgalvojumu, ka tas ir veselīgāka alternatīva praktiski jebkuram citam ūdens avotam. Tomēr lielākā daļa šādu apgalvojumu nav pamatoti ar pārliecinošiem zinātniskiem pierādījumiem. Lai gan tīra lietus ūdens dzeršana var būt pilnīgi veselīgs hidratācijas veids, tas nav ievērojami labvēlīgāks veselībai nekā dzeramais ūdens no citiem tīriem avotiem.

Viena izplatīta lietus ūdens veselīguma norāde ir tāda, ka tas ir sārmaināks nekā krāna ūdens, un tāpēc tas paaugstinās jūsu asins pH, padarot to sārmaināku. Tomēr ne ūdens, ko dzerat, ne pārtika, ko ēdat, būtiski nemainīs jūsu asins pH.

Jūsu organismā ir izveidota efektīva sistēma, lai uzturētu jūsu asins pH 7,4. Daudzas jūsu ķermeņa svarīgākās funkcijas ir atkarīgas no stingras asins pH līmeņa uzturēšanas, un jebkuras novirzes var liecināt par nopietnu slimību.

Turklāt lietus ūdens parasti nav sārmains. Tā vietā tas mēdz būt nedaudz skābs ar pH aptuveni 5,0-5,5. Tas var būt arī ievērojami skābāks par to ūdeni, ja to savācat no vides ar lielu gaisa piesārņojumu.

Citi populāri apgalvojumi par lietus ūdens dzeršanas ietekmi uz veselību ietver uzlabotu gremošanu un efektīvāku ķermeņa atkritumproduktu izvadīšanu. Šīs abas ir raksturīgas tīra ūdens dzeršanai kopumā, nevis tikai lietus ūdenim.

Kas ir vislabākais dzēriens sirds veselībai, lasiet šeit.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais