Daži pārtikas produkti, kas izraisa migrēnas lēkmes

© Foto: depositphotos.com

Parasti migrēnas izraisītāji ir šokolāde, kofeīns un sarkanvīns. Daudzas lietas var izraisīt migrēnas lēkmi, tostarp tas, ko mēs ēdam un dzeram.

Saskaņā ar Migrēnas pētniecības fonda datiem, pārtikas produkti, kas izraisa migrēnu, to var darīt tikai tad, ja tie tiek kombinēti ar citiem izraisītājiem. Bet šī kombinācija un jebkurš izraisītājs kopumā ir ļoti individualizēts, apgrūtinot izpēti, raksta healthline.com.

Nav tādas lietas kā universāls migrēnas izraisītājs. Bet ir daži izplatīti izraisītāji, kas dažiem cilvēkiem var izraisīt vai veicināt migrēnas lēkmes.

1.Kofeīns

Foto: pixabay.com

Pārāk daudz kofeīna un kofeīna lietošanas pārtraukšana var izraisīt migrēnu vai galvassāpes. Bet saskaņā ar Amerikas Migrēnas fonda datiem kofeīns dažiem cilvēkiem var palīdzēt apturēt tuvojošos migrēnas lēkmes. Tas var arī atvieglot galvassāpes, ja kofeīnu nelieto.

Pārtikas produkti un dzērieni ar kofeīnu:

  • kafija
  • tēja
  • šokolāde

Kāpēc gan kofeīna vietā no rīta nedzert kokteili, peimēram, lieliskāko banānu, mandeļu un spinātu smūtijs.

2.Mākslīgie saldinātāji

Daudzi pārstrādāti pārtikas produkti satur mākslīgos saldinātājus. Tās ir cukura alternatīvas, ko pievieno ēdieniem un dzērieniem, lai pievienotu saldumu. Bet šie saldinātāji var izraisīt migrēnas lēkmi. Tiek uzskatīts, ka īpaši aspartāms izraisa migrēnas lēkmes. Izmēģiniet dabiski saldināto ogu kokteili, lai izvairītos no mākslīgiem saldinātājiem.

3.Alkohols

Foto: pixabay.com

Alkohols ir viens no visizplatītākajiem dzērieniem, kas, domājams, izraisa migrēnu. Saskaņā ar 2018.gada pētījumu, vairāk nekā 35% migrēnas dalībnieku ziņoja, ka alkohols ir viens no migrēnas biežākajiem izraisītājiem. No šiem cilvēkiem 77% ziņoja par sarkanvīnu kā izraisītāju. Nav skaidrs, kā tieši alkohols var izraisīt migrēnas lēkmes, taču galvenā teorija ir tāda, ka tas ir saistīts ar alkohola savienojumiem, piemēram, histamīnu un tiramīnu.

4.Šokolāde

Foto: pixabay.com

2020.gada pētījuma pārskatā par šokolādi kā migrēnas izraisītāju ziņoja līdz pat 33% dalībnieku. Šokolāde satur gan kofeīnu, gan beta-feniletilamīnu, kas dažiem cilvēkiem var izraisīt galvassāpes.

5.MSG saturoši pārtikas produkti

Mononātrija glutamāts (MSG) ir glutamīnskābes nātrija sāls, kas dabiski pastāv mūsu organismā.

MSG ir atrodams noteiktos pārtikas produktos un daudzos pārtikas produktos kā pārtikas piedeva. To uzskata par drošu, taču daži pētnieki to ir saistījuši ar migrēnas lēkmēm. Lai gan parasti tiek ziņots, ka MSG ir migrēnas izraisītājs, klīnisko pētījumu rezultāti ir pretrunīgi. Ir vajadzīgi vairāk pētījumu, lai noteiktu, vai MSG patiešām izraisa migrēnas lēkmes.

6.Sālīta gaļa

Foto: pixabay.com

Sālīta gaļa, tostarp delikatešu gaļa, šķiņķis, hotdogi un desas, satur konservantus, ko sauc par nitrātiem, kas saglabā krāsu un garšu. Šie pārtikas produkti var izdalīt slāpekļa oksīdu asinīs, kas, domājams, paplašina smadzeņu asinsvadus. Ir daži pierādījumi, ka slāpekļa oksīds var veicināt migrēnas lēkmes.

7.Nogatavināti sieri

Foto: pixabay.com

Nogatavināti sieri satur vielu, ko sauc par tiramīnu. Tas veidojas, kad baktērijas sadala olbaltumvielas pārtikā. Jo ilgāk siers ir izturēts, jo lielāks būs tiramīna saturs. Tiramīns ir ķīmiska viela, kas ir saistīta ar galvassāpju un migrēnas izraisīšanu. Parastie sieri, kuros ir daudz tiramīna, ir:

  • feta,
  • zilais siers,
  • parmezāns.

Vai tavā uzkodā nav siera? Nekādu problēmu. Lieliski garšos burkāni ar krēmīgu citrona-koriandra humosa mērci.

8.Raudzēti ēdieni

Foto: pixabay.com

Tāpat kā izturēti sieri, arī fermentēti pārtikas produkti var saturēt lielu daudzumu tiramīna. Šie pārtikas produkti ietver:

  • marinēti gurķi,
  • kimchi,
  • kombucha (kur var būt arī alkohola saturs),
  • sojas mērce,
  • skābēti kāposti.

9.Saldēti pārtikas produkti

Foto: pixabay.com

Ir pierādīts, ka auksti ēdieni dažiem cilvēkiem izraisa galvassāpes, taču trūkst pētījumu par migrēnu. Joprojām gribas kaut ko saldu, bet ne aukstu?

Migrēnas ārstēšana

Migrēnas ārstēšana var ietvert recepšu un bezrecepšu (OTC) medikamentu un alternatīvu līdzekļu kombināciju.

Ja ir regulāras migrēnas epizodes, ārsts, iespējams, izrakstīs profilaktiskas zāles. Tie var ietvert beta blokatorus, kas var pazemināt asinsspiedienu un mazināt migrēnas lēkmes. Antidepresantus dažreiz izraksta arī, lai novērstu migrēnas simptomus pat cilvēkiem bez depresijas.

Ir pierādījumi, ka daži alternatīvi līdzekļi var palīdzēt ārstēt migrēna. Tie ietver:

  • masāžas terapija, kas varētu samazināt migrēnas lēkmju biežumu,
  • biofeedback, kas māca pārbaudīt fiziskas reakcijas uz stresu, piemēram, muskuļu sasprindzinājumu,
  • B2 vitamīns (riboflavīns), kas var palīdzēt novērst migrēnas epizodes,
  • magnija piedevas, ja ir zems līmenis.

Perspektīva un profilakse

Foto: pixabay.com

Migrēna var būt sāpīga un traucēt jūsu dzīvi. Bet var veikt dažas izmaiņas dzīvesveidā un ieradumos, lai palīdzētu novērst sāpīgus uzbrukumus. Veidi, kā novērst migrēnas lēkmes, ir:

  • regulāri ēst un izvairīties no ēdienreižu izlaišanas,
  • ierobežojot kofeīna uzņemšanu,
  • daudz gulēt,
  • samazināt stresu savā dzīvē, izmēģinot jogu, apzinātību vai meditāciju,
  • ierobežot laiku, kad skatāties spilgtā gaismā vai tiešā saules gaismā, kas var izraisīt migrēnas lēkmes,
  • biežas ekrāna pauzes,
  • izmēģinot eliminācijas diētu, lai palīdzētu noteikt jebkādas pārtikas alerģijas vai nepanesības, kas var izraisīt galvassāpes.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais