Kas ir herpes? Un kā tās ārstēt

© Foto: pixabay.com

Piecas svarīgas lietas, kas cilvēkam būtu jāzina par herpi. Herpes ir ļoti viegli pārvaldāms ādas stāvoklis, un tas neizraisa iekšējo orgānu bojājumus.

Tiek lēsts, ka vienam no sešiem cilvēkiem ir dzimumorgānu herpes. Apmēram 90% no viņiem nav nekādu simptomu, raksta medicinenet.com.

Herpes (mutes un dzimumorgānu) nevar izplatīties ar nedzīviem priekšmetiem, piemēram, karotēm, glāzēm, skuvekļiem, dvieļiem, palagiem utt. Herpes var tikt pārnests tikai tiešā ādas saskarē ar inficēto zonu, piemēram, skūpstoties vai orālā seksa ceļā, dzimumorgānu rīvēšanās, vaginālais sekss un anālais sekss.

Herpes (mutes un dzimumorgānu) var izplatīties pat tad, ja nav simptomu vai čūlu. To sauc par asimptomātisku izdalīšanos. Nomācošā pretvīrusu terapija ievērojami samazina asimptomātisku izplatīšanos (un uzliesmojumus). Ir medikamenti, ko lietojot katru dienu, var samazināt pārnešanas risku partnerim pat par 50%.

Prezervatīvu lietošana partnerim nenodrošina 100% aizsardzību pret herpes infekciju.

Kas ir herpes?

Foto: depositphotos.com

Herpes ir infekcija, ko izraisa herpes simplex vīruss (HSV). To raksturo pūšļiem līdzīgi izsitumi uz lūpām vai dzimumorgāniem. Izsitumi ir ļoti sāpīgi un var izraisīt citas komplikācijas.

Ir divu veidu HSV mutes (herpes labialis) un dzimumorgāniem (herpes genitalis):

  • HSV-1 izraisa mutes herpes, kas parasti skar muti un apkārtējo ādu.
  • HSV-2 izraisa dzimumorgānu herpes, kas parasti tiek pārnēsāti transmisīvi seksuāli. Dzimumorgānu herpes ir izplatīta seksuāli transmisīvā slimība (STS), ar kuru var inficēties ikviens seksuāli aktīvs cilvēks. Lielākajai daļai cilvēku ar vīrusu nav simptomu. Pat bez slimības pazīmēm herpes var izplatīties uz seksuālajiem partneriem.

Vai pastāv saikne starp dzimumorgānu herpi un mutes herpi?

Mutes herpes, ko izraisa herpes simplex vīruss-1 (HSV-1), var izplatīties no mutes uz dzimumorgāniem ar orālo seksu. Tāpēc dažus dzimumorgānu herpes gadījumus izraisa HSV-1.

Kā var zināt, vai ir dzimumorgānu herpes?

Foto: pixabay.com

Lielākajai daļai cilvēku, kuriem ir dzimumorgānu herpes, nav simptomu vai simptomi ir ļoti viegli. Pacienti var nepamanīt vieglus simptomus vai tos sajaukt ar citu ādas slimību, piemēram, pūtītēm vai ieaugušiem matiem. Šā iemesla dēļ lielākā daļa cilvēku, kuriem ir herpes, to nezina. Pacientiem jādodas pie ārsta, ja viņi novēro kādu no šādiem simptomiem:

  • Neparastais iekaisums
  • Smirdoši izdalījumi no dzimumorgāniem
  • Dedzināšana urinējot
  • Nenormāla asiņošana starp menstruācijām

Herpes čūlas parasti parādās kā viens vai vairāki pūslīši uz dzimumorgāniem, taisnās zarnas vai mutes vai ap tiem. Blisteri saplīst un atstāj sāpīgas čūlas, kuru dzīšana var ilgt nedēļu vai ilgāk. Šos simptomus dažreiz sauc par "uzliesmojumu". Pirmo reizi kādam uzliesmojumam var būt arī gripai līdzīgi simptomi, piemēram, drudzis, ķermeņa sāpes vai pietūkuši dziedzeri.

Foto: pixabay.com

Cilvēkiem, kuriem ir sākotnējais herpes uzliesmojums, var būt atkārtoti uzliesmojumi, īpaši, ja viņi ir inficēti ar herpes simplex vīrusu-2 (HSV-2). Atkārtoti uzliesmojumi parasti ir īsāki un mazāk smagi nekā pirmais uzliesmojums. Lai gan infekcija paliek organismā visu atlikušo mūžu, uzliesmojumu skaits laika gaitā var samazināties.

Kā pareizi kopt ķermeņa ādu vasarā, lasiet šeit.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais