Vai labāk būt nakts pūcei vai agrajam putnam?

© Foto: pixabay.com

Šajā pasaulē ir divu veidu cilvēki: cilvēki, kuri no rīta priecājas dzirdēt putnu dziesmas, un cilvēki, kuri vaid un vēlas, lai putniem būtu skaņas izslēgšanas poga. Agrīnie putni, ko sauc arī par cīruļiem, ietilpst pirmajā kategorijā.

Lielākajai daļai agro putnu patīk pamosties, kad diena ir jauna, un vakara stundās viņiem ir tendence ātri iet gulēt, raksta healthline.com.

No otras puses, naktspūces mēdz celties vēlu un iet gulēt vēlu, jo tās uzskata, ka tās ir visproduktīvākās diennakts stundas.

Mišela Vorlija, Aeroflow Sleep klīnisko operāciju direktore, skaidro, ka terminu "nakts pūce" iedvesmojis faktiskais putns. Šis termins apzīmē cilvēkus, kuriem naktī ir vairāk enerģijas un kuri guļ visu dienu, piemēram, nakts pūces.

Vorlija saka, ka termina agrīnais putns izcelsme ir 17. gadsimta sakāmvārdā: agrais putns saņem tārpu. Vai latviskojot no tautas dziesmām: kurš putniņš agri ceļas, agri slauka deguntiņu.

Cik daudz vajadzētu gulēt, lasiet šeit.

Tātad, vai jūs esat agrais putns vai nakts pūce? Vai jūsu izvēlētais miega režīms var ietekmēt jūsu veselību?

Kas ir agrais putns?

Foto: pexels.com

Agrīnie putni mēdz:

  • iet gulēt agri,
  • mosties agri,
  • justies vislabāk, kad diena sākas,
  • ir mazāk enerģijas vēlā pēcpusdienā un vakarā,
  • ir grūti palikt nomodā pēc noteiktas stundas.

Parasti agrajiem putniem sabiedrība ir pretimnākošāka nekā naktspūcēm. Agri ceļiniekiem parasti ir vieglāk pielāgoties standarta dienas grafikam, kas var atvieglot darbu darbavietās, kas darbojas dienas laikā.

Rīta cilvēki ziņo par augstāku pozitīvu emociju līmeni. Tomēr ir vērts padomāt, ka laime un citas pozitīvas emocijas var rasties vieglāk, ja tieši jūsu miega režīms ļauj viegli iekļauties sabiedrībā.

No otras puses: attiecību un citu sociālo sakaru veidošana un uzturēšana var kļūt nedaudz grūtāka, ja ir grūti palikt nomodā pēc pulksten 8 vai 21, ja vien jūs nemeklējat citus rīta cīruļus.

Kas ir nakts pūce?

Foto: pixabay.com

Nakts pūces mēdz:

  • palikt vēlu nomodā,
  • izbaudi miegu,
  • justies vislabāk vēlāk dienas laikā,
  • ir vairāk enerģijas naktī,
  • jūtaties noguris pēc agras pamošanās,
  • ir grūti saglabāt modrību dienas laikā.

Naktspūcei ir daži trūkumi. Tā kā lielākā daļa sabiedrības ir veidota pēc dienas grafika, piemēram, no 9 līdz 17 darba vai skolas dienas, koledžas nodarbības, tāpēc nakts pūcēm var būt grūtāk strādāt tradicionālo darbu. Jaunajām naktspūcēm var būt pat grūtības pielāgoties noteiktam skolas grafikam.

Nakts pūcēm var rasties arī citi trūkumi, tostarp paaugstināts garīgās veselības traucējumu un vielmaiņas problēmu risks, tomēr nakts pūces netiek atstātas bezizejas stāvoklī.

Citiem vārdiem sakot, priekšroka vakara stundām ne vienmēr ir slikta lieta. Daudzi mākslinieki, rakstnieki un radošie profesionāļi uzskata, ka viņi paveic vislabāko darbu, pasaulei klusi guļot apkārt.

Dienas beigās vissvarīgākais ir pietiekami daudz miega, lai saglabātu labu veselību.

Kas padara kādu par nakts pūci vai agro putnu?

Foto: pixabay.com

Pētnieki no 2020. gada pētījuma atklāja, ka ģenētika var palīdzēt izskaidrot, vai jūs dodat priekšroku rītausmai vai krēslai. Diennakts ritmiem var būt arī nozīme jūsu miega hronotipa noteikšanā. Protams, hronotips automātiski nenosaka miega ilgumu, tāpēc ilgāka gulēšana ne vienmēr padara jūs par naktspūci.

Ekspertiem joprojām ir daudz ko mācīties par miegu, un tas ietver miega hronotipus, piemēram, rītu un vakaru.

Tiek pētīts, vai viedtālruņu ikdienas lietošana varētu palīdzēt atšifrēt miega hronotipus. Pētnieki atzīmēja skaidru atšķirību starp dalībniekiem, kuri izmantoja savus tālruņus agrāk vai vēlāk, taču daudzi dalībnieki neietilpa nevienā no divām grupām.

Pētījuma autori arī atklāja:

  • pierādījumi liecina, ka sievietes dod priekšroku agri celties,
  • potenciāla saikne starp rītu un personības īpašību apzinīgumu.

Ambiciozi, ļoti motivēti cilvēki, visticamāk, būs aktīvi agrā dienas laikā. Protams, personības iezīmes ne vienmēr izraisa agrīno celšanos. Jūs varētu pierast agri celties, jo tas ir tas, ko sabiedrība pieprasa, lai gūtu panākumus.

Cīruļiem ir tendence iegūt vairāk fizisko aktivitāšu, bet nakts pūcēm šī tendence bija mazāka. Arī naktspūču tēviņi vairāk laika pavadīja mazkustīgi.

Pazīsti personīgo miega modeli

Foto: pixabay.com

Vienkāršākais veids, kā noskaidrot savu miega hronotipu? Celieties bez modinātāja un eksperimentējiet, kad dabiski ejat gulēt un mosties.

Iespējams, paiet vairākas dienas, līdz ķermenis iekārtojas izvēlētajā režīmā. Tomēr galu galā jūs pamanīsit, ka dodaties gulēt un mosties aptuveni vienā tajā pašā laikā. Ja jūs bieži nejūtaties miegains līdz pat pusnaktij, iespējams, esat nakts pūce.

Ja jūs parasti žāvājaties neilgi pēc saulrieta un ir grūti aizmigt (pat tad, kad vēlaties), iespējams, esat rīta cīrulis.

Tomēr 2012. gada pētījuma pārskats liecina, ka lielākā daļa cilvēku, iespējams, atrodas starp diviem hronotipiem.

Vai varat mainīt savu miega režīmu?

Pētījums par gēniem, kas ietekmē ķermeņa pulksteņus, galu galā varam vairāk kontrolēt savus miega modeļus.

Taču pagaidām šīs iejaukšanās paliek tāls sapnis, un neviena burvju tablete nepalīdzēs naktspūcēm no rīta vieglāk piecelties no gultas.

Vorlija skaidro, ka miega režīma maiņa var radīt sarežģītu pāreju, kas prasa gan izmaiņas tipiskajā miega uzvedībā, gan pacietību, veicot pāreju. Ja vēlaties pielāgot savu miega grafiku, galvenais ir veikt izmaiņas pakāpeniski.

Daži padomi, kas jāņem vērā

Foto: pexels.com

  • Ievērojiet vienu un to pašu miega grafiku, pat nedēļas nogalēs un brīvdienās.
  • Ēdiet regulāras, sabalansētas maltītes.
  • Ja vēlā pēcpusdienā jūtaties miegains, izmēģiniet īsu snaudu.
  • Konsultējieties ar ārstu vai miega speciālistu par melatonīna izmēģināšanu, lai agrāk ietu gulēt.

Foto: Pexels.com

  • Eksperimentējiet ar gaismas terapiju.
  • Uzlabojiet savu miega higiēnu.
  • Atklājiet veidus, kā tehnoloģijas var ietekmēt miega ciklu.
  • Pieaiciniet savus mājiniekus, lai palīdzētu ievērot miega grafiku.

Turklāt miega režīms var mainīties līdz ar vecumu. Ieejot pusmūža un vecāka gadagājuma vecumā, jūs varat kļūt par rīta cīruli.

Svarīgākais